Fikk millionverdier beslaglagt fordi de er nordmenn

De eier 87 leiligheter og har aldri vært mistenkt for kriminalitet. Likevel har politiet i Brasil beslaglagt nordmennenes luksusleiligheter.

SAKSØKER ØKOKRIM: Per Helliksen varsler søksmål mot Økokrim. Han og andelseierne i Blue Marlin Resort & Spa mener norske myndigheter har ansvaret for uføret de har kommet i. Foto: Gunnar Hultgreen
SAKSØKER ØKOKRIM: Per Helliksen varsler søksmål mot Økokrim. Han og andelseierne i Blue Marlin Resort & Spa mener norske myndigheter har ansvaret for uføret de har kommet i. Foto: Gunnar HultgreenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| COTOVELO (Dagbladet): — Vi er i en fortvilet situasjon, sier Per Helliksen, talsmann for leilighetsofrene som fullstendig uskyldig er blitt dratt inn i etterforskningen av B-gjengen, internasjonal organisert kriminalitet, hvitvasking og dokumentforfalskning.

Helliksen og de andre nordmennene, samt en svenske, en danske, en brasilianer og en finsk statsborger, kjøpte leiligheter i det luksuriøse prosjektet Blue Marlin Resort & Spa, i Cotovelo like sør for Natal.

Millionverdier rasert
- Vår leiligheter ble beslaglagt. Egentlig har vi ikke fått noen ordentlig forklaring, ut over det at hotellet er under etterforskning. Politiet mistenker at det er snakk om hvitvasking av penger. Trygve Kristiansen som bygget hotellet sitter fortsatt i husarrest og er tiltalt i saken, sier Per Helliksen.

Norsk politiet slo til mot B-gjengen og det ble hevdet at ufattelige 600 millioner norske kroner var hvitvasket i Brasil, samtidig aksjonerte flere hundre føderale politifolk i Brasil. Dagen etter — den 10. mai 2007 — skulle de 100 andelseierne som hadde kjøpt leiligheter i hotellprosjektet Blue Marlin Resort & Spa få overlevert skjøtet på sine eiendommer.

- I snitt har de hundre andelseierne brukt 600?000 norske kroner på leilighetene. Leiligheter de aldri har fått overtatt. Samtidig er vi pålagt alle vedlikeholdsutgifter, sammen med de løpende kommunale utgifter og strøm for å ta vare på hotellet, forteller Helliksen.

- Forsøkt stjålet
Mens hotellet har vært under etterforskning innsatte dommeren kriminelle til å drive hotellet.

- Alt holdt på å gå helt galt. De forsøkte å stjele hotellet. Nå sitter visepolitimesteren som var i ledtog med de kriminelle i fengsel og vi har heldigvis fått dem bort fra hotellet, sier Per Helliksen.

LUKSUS: Lukushotellet Blue Marlin Resort & Spa er beslaglagt av politiet i Natal. Foto: Gunnar Hultgreen
LUKSUS: Lukushotellet Blue Marlin Resort & Spa er beslaglagt av politiet i Natal. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

- De kriminelle og visepolitimesteren — som er dømt til fengsel i en annen korrupsjons sak — hadde allerede før politiaksjonen søkt om å få overta driften av hotellet. Etter at de overtok forfalt stedet. Ting ble ødelagt. 50 malerier ble stjålet og ting bare forsvant. Det kom en lastebil som ble fylt med tyvegods, sier talsmannen for andelseierne Per Helliksen.

- Er noen av dere andelseiere siktet for hvitvasking av penger?

- Nei! Alle har dokumentert at andelene er kjøpt med legale midler, og at pengene er tatt ut av Norge på lovlig måte, sier Helliksen.

- Får dere hjelp av norske myndigheter?

- UD henviser oss til ambassaden i Brasilia. sier at de har fått beskjed om ikke hjelpe oss. Hos konsulen i Natal er svaret at UD hjemme i Norge har pålagt dem å holde seg borte fra saken, sier Per Helliksen.

Økonomisk ruin
Flere av dem som investerte i andeler i Blue Marlin Resort & Spa gjorde det av helsemessige årsaker. Klimaet i nord-øst Brasil er bra for blant annet astmatikere og revmatismepasienter.

- For mange av dem som har fått leilighetene beslaglagt har dette vært økonomisk ruin. Flere har store økonomiske problemer. Samtlige eiere har dokumentert at kjøpene har foregått på lovlig måte. Vi har levert politiattest fra Norge, og alle har skrevet en egenerklæring, sier Helliksen.

Likevel er leilighetene beslaglagt.
- Økokrim vil ikke hjelpe oss med politiattest. De hadde så mye å gjøre, og fortalte at de hadde avsluttet saken i Brasil. Heldigvis var politiet i Trondheim villig til å hjelpe oss.

Etter andelseierne hadde fått politiattester måtte de selv betale 3500 kroner hver for å få de norske dokumentene oversatt til portugisisk.

Per Helliksen og de andre andelshaverne som kjøpte leiligheter i Blue Marlin Resort & Spa har fortsatt håp om at marerittet skal ta en ende.

- Vi ser vel lys i tunnelen. Vår følelse er at vi nå er i en positiv dialog med dommeren.

- Hva med norske myndigheter?

- Vi har ikke fått noen hjelp av norske myndigheter. Vi føler at vi har blitt direkte motarbeidet. Det har faktisk vært så ille at det har vært en hemsko å være norsk statsborger, sier Per Helliksen.

- Hva skal egentlig til for at dere skal komme ut av dette uføret?

- Denne saken kunne vært løst for lenge siden hvis Økokrim hadde bekreftet overfor dommeren at alle andelseierne har brukt sine egne opptjente penger. Et brev fra Økokrim til dommeren med en kongelig norsk stempel ville løst alle problemer for oss, sier Per Helliksen.

- Dere har tapt mye penger?

- Veldig mye penger er gått tapt. Denne saken vil få et rettslig etterspill. Vi har allerede advokater i Norge som jobber med et søksmål. Advokatene mener vi — andelseierne — har en meget god sak, sier Per Helliksen.

- Hvor mye har dere tapt til sammen?

- Vi mener at vi kan dokumentere et tap på 25 millioner kroner, sier Per Helliksen.