GRENSEPSRENGENDE FAKTURA: Svein Harne Haug (62) surfet nær grensa til Russland pg fikk en regning på 83,787 kroner. Foto: Kjetil Magne Sørenes/Finnmarken
GRENSEPSRENGENDE FAKTURA: Svein Harne Haug (62) surfet nær grensa til Russland pg fikk en regning på 83,787 kroner. Foto: Kjetil Magne Sørenes/FinnmarkenVis mer

Fikk mobilsurfregning på 83.000 - i Norge

Svein Arne Haug (62) fikk regning på 83.787 kroner for under to dagers bruk av mobilt bredbånd nær russergrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Svein Arne Haug (62) surfet på internett på hytta på Svanvik, fire mil sør for Kirkenes. Nå har NetCom fakturert ham for 83.787 kroner for to dagers bruk av mobilt bredbånd i utlandet.

- Om jeg må betale dette, blir det både snørr og tårer, sier 62-åringen til Finnmarken.

Problemet er at hytta ligger halvannen kilometer fra Norges grense mot Russland. Haug mener PC-en hans automatisk må ha koblet seg på et svindyrt russisk mobilnett.

Ikke engang vært i Russland - Jeg har ikke klikket meg inn på noe russisk nett med vilje. Jeg har ikke engang vært i Russland, forteller Haug til Finnmarken.

Den spesifisert regning fra NetCom nevner ingen spesiell russisk operatør - bare «Mobildata utland».

Regningen viser at Haug fra 3. april klokka 18.26.56 til 5. april klokka 00.25.18 lastet ned 668,4 megabyte for til sammen 83.550 kroner - med faste avgifter og gebyrer blir det 83.787 kroner.

- Jeg oppdaterte bare PC-en, og lot den stå på over natta, sier Haug fortvilet.

Maks uflaks — Dette er det mest ekstreme tilfellet jeg har hørt om. Det er helt utrolig. Det høres ut som om han har hatt maks uflaks, sier Kommunikasjonssjef i NetCom, Øyvind Vederhus til Finnmarken.

Han understreker at han kun kjenner saken gjennom mediene, men medgir at hendelsesforløpet Haug skisserer, ikke er umulig.

- Vi kjenner til problemet. Det skyldes at PC-er og mobiltelefoner vil koble seg til det sterkeste signalet de finner, sier Vederhus.

Han forklarer at langs den norsk-russiske grensa er det på russisk side satt opp kraftige sendere med uheldig signalretning.

Vederhus ber nå Haug ta kontakt med NetCom.

- Om det viser seg at han har vært så uheldig som det kan se ut som han har vært, vil vi selvsagt se på saken og se hva vi kan gjøre for å hjelpe. Dette er en sak vi må se nærmere på, sier han.