Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk møte mannen som passet på at 10-åringen ikke kjørte videre med lillesøstera (18 mnd) i passasjersetet

Se den humpete, mørklagte ruta den eventyrlystne gutten kjørte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDSINNI (Dagbladet): Da tobarnsforeldrene Mirian (24) og Audun (35) våknet onsdag morgen, var barna deres sporløst borte. Mens foreldrene lette febrilsk etter barna de trodde var kidnappet, var 10-åringen og lillesøsteren på halvannet år på kjøretur i familiens SUV.

- Det er bare flaks at det gikk så bra som det gikk. Jeg ble så overrasket på vei hit - at han klarte å holde seg på veien og kjøre så langt, det hadde jeg ikke trodd, sier mamma Mirian Østgård etter å ha kjørt samme rute ved Dokka i Oppland fylke.

- Skulle sladde Dagbladet møtte mor og far, Audun Østgård, utenfor Nordsinni kirke, der storebrors 15 kilometer lange kjøretur tok slutt i 06.30-tida.

Det gikk, til alt hell, bra med barna i den store Dodge Journey-SUV-en.

10-åringen hadde stått opp før foreldrene, kledd på lillesøsteren sin og lagt ut på tur i familiebilen. Han skulle etter planen til bestemoren sin i Bagn i Valdres - 30 kilometer unna der det til slutt sa stopp.

- Han skulle nok inn her og sladde litt, sier Audun Østgård og peker på den store parkeringsplassen utenfor kirka der oppdagelsesferden tok slutt.

- Mye tungtrafikk Langs veien kommer Harald Storsveen kjørende. Tidligere på dagen sto han på samme sted med den 10 år gamle gutten, etter å ha blitt oppringt av Mesta-kollega Bjørn Hagen.

Guttens lillesøster satt i passasjersetet.

- Tusen takk skal du ha. Det er flott at dere ble stående og prate med ham - vi var så engstelige, og ble så glade for at noen hadde vært her med ham, sier Mirian, som er stemor til 10-åringen og mor til den lille jenta.

Hun er lettet og glad for at det hele ikke fikk tragisk utfall. Veien er både glatt og humpete, og ute var det mørkt.

MØTET: Harald Storsveen (t.v.) var sammen med 10-åringen og lillesøsteren hans i en halvtime mens de ventet på politiet. Stemor Mirian Østgård og pappa Audun Østgård ønsket å takke ham i går. Foto: Elisabeth Sparre Alnes
MØTET: Harald Storsveen (t.v.) var sammen med 10-åringen og lillesøsteren hans i en halvtime mens de ventet på politiet. Stemor Mirian Østgård og pappa Audun Østgård ønsket å takke ham i går. Foto: Elisabeth Sparre Alnes Vis mer

- Vi er heldige som fikk dem hjem i god behold. Det kunne ha gått så galt. Det er så mye tungtrafikk langs denne veien, sier mora.

10-åringen beskrives som veslevoksen, fantasifull - og nå også som en dreven sjåfør.

- Vi skulle nok ikke satt ham på fanget den gangen og latt ham holde i rattet de 50 meterne, smiler Mirian.

- Imponert over seg selv For 10-åringen var det tilsynelatende helt naturlig at han satt bak rattet. Den kreative gutten hadde dekkhistorien klar da Storsveen pratet med ham:

- Til meg fortalte han at han var dverg - at det var derfor han «så liten ut». Han sa han hadde kjørt av veien da han skulle snu for å kjøre hjem og hente førerkortet, sier Storsveen.

MØTTES PÅ STEDET: Dagbladet var med da Mirian Østgård og Audun Østgård takket Storsveen og kollegaen som kom først på stedet i går. Foto: Elisabeth Sparre Alnes
MØTTES PÅ STEDET: Dagbladet var med da Mirian Østgård og Audun Østgård takket Storsveen og kollegaen som kom først på stedet i går. Foto: Elisabeth Sparre Alnes Vis mer

- Det er en typisk forklaring fra ham. Han er veldig oppfinnsom. Det er jo nesten litt komisk også, huff, sier stemora.

Da kollege Hagen måtte videre på jobb, ventet Storsveen til politiet kom. De fikk også tak i foreldrene, som naturlig nok sleit med å komme seg til stedet.

De manglet en bil.

- Men vi kom oss hit til slutt. Vi var så lettet, sier de.

STOR BIL, LITEN GUTT OG JENTE: 10-åringen hadde ifølge pappa Audun Østgård justert seteryggen sin og satt lillesøsteren, med beltet på, i forsetet så hun «ikke skulle kjede seg». Foto: Elisabeth Sparre Alnes
STOR BIL, LITEN GUTT OG JENTE: 10-åringen hadde ifølge pappa Audun Østgård justert seteryggen sin og satt lillesøsteren, med beltet på, i forsetet så hun «ikke skulle kjede seg». Foto: Elisabeth Sparre Alnes Vis mer

- Hvordan forklarer gutten det hele selv?

- Han sier ikke så mye, men han er selv veldig imponert over hva han har greid, sier faren.

- En dag kan vi nok le av det, men det var ikke så morsomt i dag tidlig. Det er et under at det har gått så bra, sier stemora.

- Ikke straffbart Politipatruljen som kom til stedet i morges, har vært i kontakt med barnas foreldre.

- De var helt uvitende om dette helt til de våknet på morgenen. Det er jo ikke et straffbart tilfelle, men jeg regner med at de håndterer situasjonen, sier operasjonsleder Bård Christiansen.

LETTET: - Vi er heldige som fikk dem hjem i god behold, sier foreldrene. Foto: Elisabeth Sparre Alnes
LETTET: - Vi er heldige som fikk dem hjem i god behold, sier foreldrene. Foto: Elisabeth Sparre Alnes Vis mer

- Alt tyder på at det var et innfall gutten fikk, og så skal søstera ha vært våken - så da tok han med seg henne. Det var nok bare en gutt som ville ta seg en kjøretur.

ALLER FØRST PÅ STEDET: Bjørn Hagen møtte den vinkende 10-åringen langs veien, og fikk ringt etter en kollega som kunne passe på at ikke barna fikk kjørt videre.  - Han må ha vært god til å kjøre bil, sier Hagen om 10-åringen som kjørte 15 kilometer før det sa stopp. Foto: Privat
ALLER FØRST PÅ STEDET: Bjørn Hagen møtte den vinkende 10-åringen langs veien, og fikk ringt etter en kollega som kunne passe på at ikke barna fikk kjørt videre. - Han må ha vært god til å kjøre bil, sier Hagen om 10-åringen som kjørte 15 kilometer før det sa stopp. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart