Fikk møte mannskapet i ettermiddag

Amerikanske diplometer fikk i ettermiddag treffe de 24 som var om bord i det amerikanske spionflyet da det nødlandet i Kina, melder CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første kontakt med mannskapet siden flyet landet søndag.

CNN, melder at det foreløpig er uklart om mannskapet blir satt fri eller ikke. Mannskapet har vært holdt fanget på øya Hainan i over to døgn.

Tømmer flyet for utstyr

Kinesiske militære har trosset alle advarsler fra USA og gått om bord i det amerikanske spionflyet og tatt med seg utstyr ut. Flyet av typen EP-3 er spekket med topphemmelig teknologi.

CNN melder at konflikten mellom kinesiske og amerikanske myndigheter trolig kan trekke ut som følge av kinesernes forsøk på å finne ut av den avanserte spionteknologien i flyet.

Men det er usikkert hvor mye kineserne kan få ut av det som er i flyet. Standard prosedyre for et fly som må gå ned i fiendtlig territorium er at så mye som mulig skal ødelegges.

Nå frykter amerikanerne at det kan ta lang tid før de får flyet tilbake. De har hele tiden hevdet at flyet er å regne som amerikansk territorium, og at kineserne ikke kunne gå om bord i flyet.

Får trolig møte besetningen

Besetningen på 24 skal ha vært holdt isolert hver for seg etter at flyet måtte nødlande på den tropiske øya Hainan søndag.

Amerikanerne har presset på for å få møte mannskapet.

- Dersom de ikke løslates snart er det vanskelig å ikke betrakte dem som gisler, sier en talsmann for Pentagon til CNN.

President George W. Bush har forsøkt en hard linje mot Kina, og krevd å få både mannskap og fly utlevert straks. Men til ingen nytte.

- Vi forventer å få treffe mannskapet i kveld, men vi er ikke fornøyde med at det har tatt 60 timer, sier USAs ambassadør i Kina, Joseph Prueher til CNN.

Gir USA skylda

Kinesiske myndigheter mener USA må ta alt ansvar for problemene mellom deres to land. Spionflyet støtte sammen med en kinesisk jager, og det var dette som førte til at spionflyet måtte nødlande i Kina. Den kinesiske jageren har vært savnet siden sammenstøtet.

Kineserne mener det amerikanske spionflyet svingte inn i jageren.

- Vi har tilstrekkelig bevis, sa kinas president Jiang Zemin til Qatars statsminister i dag.

Amerikanerne mener sammenstøtet var et uhell, og peker på at flyet var på et rutineoppdrag i internasjonalt luftrom.

Datamaskinene kan være knust

Sky News melder at kinesiske myndigheter kan bli skuffet over hva de finner i flyet. Mannskapet er ikke bare trent til å tømme harddisker og ødelegge alle papirer. De har også ordre om å trå til med hammer mot utstyret, dersom det skulle være nødvendig.

Men kineserne kan likevel få et innblikk i den avanserte teknologien om bord i flyet.

- Selv om mannskapet har ødelagt alt utstyr, er det ikke vanskelig for en ekspert å sette vitale komponenter sammen igjen, sier militærekspert i Sky News, Paul Beaver.

TØMMES: Kinesiske militære arbeider nå med å fjerne topphemmelig sensitivt utstyr fra det amerikanske spionflyet EP-3. Her er det fotografert på den kinesiske øya Hainan.
<B>GIR USA SKYLDA: Talsmann for det kinesiske forsvarsdepartementet, Zhu Bangzao, mener USA må påta seg alt ansvar for ulykken.
<B>KREVER MANNSKAPET TILBAKE: General Neal Sealock har reist til Hainan for å få mannskap og fly med seg tilbake til USA Foto: SCANPIX/AFP
<B>SPIONFLYET: President George W. Bush advarsler mot å gå inn i flyet er overhørt av kineserne. Flyet inneholder et av verdens mest avanserte teknologi for spionasje.