Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk motorstopp på vei ut for å stoppe massemorderen

Båten som fraktet de tungt bevæpnede Delta-styrkene til Utøya fikk problemer. Politiet tapte om lag ti minutter på det.

 RYKKET UT:  Beredskapstroppen på vei ut til Utøya i to båter. De kjørte opprinnelig en båt, men båtte bytte etter et motorstopp. På øya ser de ungdommer som fortvilt gjemmer seg for massemorderen. Foto: Privat
RYKKET UT: Beredskapstroppen på vei ut til Utøya i to båter. De kjørte opprinnelig en båt, men båtte bytte etter et motorstopp. På øya ser de ungdommer som fortvilt gjemmer seg for massemorderen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to politibetjentene som først rykket ut til skytedramaet på Utøya sto klare med politibåt da beredskapstroppen kom kjørende i høy hastighet fra Oslo. På vei ut mot Utøya fikk imidlertid båten motorstopp, og rundt ti minutter gikk tapt mens to andre båter ble tilkalt.

- Jeg kan bekrefte at vi hadde en motorstopp, men vi fikk fort tak i nye båter, sier politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

Anders Behring Breivik fikk i rundt en og en halv time skyte ned ungdommer på Utøya i sin nøye regisserte terrorhandling. I ettertid har politiet måtte svare på mange spørsmål om hvorvidt beredskapstroppen kunne ha vært på Utøya raskere.

Det viser seg imidlertid at det bare tok én time fra politet ble varslet til Behring Breivik var pågrepet.

Forstår fortvilelsen - Det å sette i gang en slik operasjon krever at vi får kalt inn rett mannskap, de skal utstyres, de skal bevæpnes, de skal kjøres til stedet og så over i båt. Alt dette skjedde i løpet av én time, sier politimester Sissel Hammer.

Hun er tydelig preget av situasjonen når hun snakker med Dagbladet, og sier at hun har full forståelse for at de på øya og deres pårørende kan ha følt at det tok lang tid før politiet var på plass.

- Hvert minutt når du gjemmer deg på en øy og er redd for å bli skutt, oppleves som et år. Jeg har også lyst til å si at dette er aldeles forferdelig, det er 11. september for Norge. Jeg føler med alle som enten har opplevd eller har mistet sine, og jeg har dyp respekt for det arbeidet som nedlegges både fra politiet og fra frivillige og andre instanser, sier Sissel Hammer.

- Forferdelig situasjon Politimesteren rykket selv ut mot Utøya da hun hørte meldingen om skytingen. Hun forteller at meldingene ble tatt på alvor med en gang. Dagbladet har snakket med flere fortvilte AUF-ere og pårørende som har sagt at de ikke kom gjennom til politiet. Også dette bekrefter Hammer at stemmer.

- Når slike hendelser skjer, og vi har med et så stort antall mennesker å gjøre, og deres pårørende også begynner å ringe inn, så er det helt umulig for en operasjonssentral som vår å besvare de telefonene. Det som var fokus for oss var å handle ut fra meldingen vi hadde fått, sier hun.

Dagene siden har vært tunge for Hammer og de andre i Nordre Buskerud politidistrikt. Politimesteren skryter av jobben politiet og alle andre involverte har gjort.

- Jeg har bare lyst til å si at dette er aldeles forferdelig, det er 11. september for Norge. Jeg føler med alle som enten har opplevd dette eller har mistet sine, og jeg har dyp respekt for det arbeidet som nedlegges både fra politiet og fra frivillige og andre instanser. At situasjonen er ekstrem for alle som er involvert er det ingen tvil om. Dette er meget dyktige mennesker som har gjennomført solid politiarbeid, sier hun.

 TATT:  Anders Behring Breivik la umiddelbart ned våpenene da politiet kom fram til Utøya. Foto: Privat.
TATT: Anders Behring Breivik la umiddelbart ned våpenene da politiet kom fram til Utøya. Foto: Privat. Vis mer