OPPRØRT: - Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at jeg skulle bli så til de grader mistrodd etter alle de undersøkelser
og tester jeg har hatt og etter at både Yrkesmedisink på Haukeland og Nav har godkjent min løsemiddelskade som yrkessykdom, sier Jan-Gunnar Furu. Her er 67-åringen avbildet sammen med barnebarnet Leah (8). Foto: Privat
OPPRØRT: - Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at jeg skulle bli så til de grader mistrodd etter alle de undersøkelser og tester jeg har hatt og etter at både Yrkesmedisink på Haukeland og Nav har godkjent min løsemiddelskade som yrkessykdom, sier Jan-Gunnar Furu. Her er 67-åringen avbildet sammen med barnebarnet Leah (8). Foto: PrivatVis mer

- Fikk MS-diagnose av lege jeg aldri har møtt

Yrkessyke Jan-Gunnar Furu (67) er opprørt over hvordan forsikringsselskapet går fram for å nekte ham fullt forsikringsoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter 22 år som vedlikeholdsarbeider på oljeplattform, for det meste på Statfjordfeltet i Nordsjøen, sa kroppen til Jan-Gunnar Furu stopp.

I 2006 ble han lagt inn på Haukeland sykehus med akutt myelitt, en betennelse i ryggmargen. Dette er imidlertid ikke grunnen til at han falt ut av jobb sju år før pensjonsalderen.

I etterkant slo flere legeeksperter fast at Furu har fått en løsemiddelskade på grunn av de giftige kjemikaliene han ble utsatt for på jobb. Nav har konkludert med at Furu er yrkessyk og gitt ham ménerstatning

Jan-Gunnar Furu var i utgangpunktet en topptrent idrettsmann med sterk helse.

Toppspiller I 1972-sesongen spilte han en rekke kamper på A-laget til Brann. Han var bare skadeuflaks unna å kunne smykke seg med norgesmestertittelen, siden Brann vant 1-0 mot Rosenborg i cupfinalen dette året.

I løpet av årene i Nordsjøen opplevde han i økende grad problemer med balanse og konsentrasjon.

- Humøret og den sosiale adferden ble gradvis forandret de siste årene. Jeg ble hissig og fikk problemer med å ordlegge meg riktig, forteller Furu.

Til tross for at Nav har godkjent løsemiddelskaden som yrkessykdom, reiser Sparebank1 Forsikring sterk tvil om han er skadd av jobben. Selskapet har bare sagt seg villig til å betale en brøkdel av det som ville være et fullverdig forsikringsoppgjør for Jan-Gunnar Furu.

«Multippel sklerose» Forsikringsselskapet sendte sakspapirene til sin rådgivende lege, nevrolog Vidar Blikstad. Blikstad, som aldri har undersøkt Furu, er sterkt uenig med de legene som faktisk har utredet ham.

I tillegg til å trekke løsemidelskaden i tvil, mener Blikstad at Furu uansett ville blitt 100 prosent ufør etter episoden med myelitt i 2006. Dette til tross for at en nevrologundersøkelse i 2012 konkluderte med vesentlig bedring av myelittplagene og at årsaken til at han falt ut av jobb er løsemiddelskade.

Videre konkluderer forsikringsselskapets skrivebordsspesialist med at «årsaken til hans myelitt mest sannsynlig skyldes multippel sklerose».
 
Furus advokat Fritjof Øvrebø reagerer kraftig på dette i et brev til forsikringsselskapet 17. desember i fjor.

- Furu har vært grundig utredet med hensyn til om han har MS. Dette var negativt. Det er da uforståelig at deres nevrolog, uten å ha undersøkt Furu, kan stille en slik alvorlig diagnose, skriver Øvrebø.

- Reagerte med sinne - Vi reagerte med sinne over MS-diagnosen, men ble samtidig både redde og usikre. Det er ganske forferdelig at en lege kan stille en så alvorlig diagnose uten å ha sett vedkommende, sier Jan-Gunnar Furu, og legger til:

- Bare det å si at jeg ville blitt uføretrygdet uansett er for meg en forferdelig påstand. Jeg var veldig glad i jobben min og arbeidsmiljøet, sier Furu.

Dagbladet har vært i kontakt med rådgivende lege Vidar Blikstad som henviser til forsikringsselskapet for kommentar.

- Beklager - Vi beklager det hvis Furu føler at han har fått en MS-diagnose av vår rådgivende lege, sier pressekontakt Christian Brosstad i Sparebank1 Forsikring. Han understreker at selskapets rågvivende lege ikke har gitt Furu noen form for diagnose.

- Ingen leger i Norge stiller diagnose uten å ha undersøkt pasienten. Når vi vurderer en sak medisinsk og juridisk innhenter vi vurderinger fra ulikt hold. Erklæringen fra rådgivende lege er bare en av flere elementer som danner grunnlaget for vår vurdering av en sak, sier Brosstad og legger til:

- Vår oppgave å finne fram til et riktig resultat i henhold til gjeldende vilkår og rettspraksis. Det betyr at vi ønsker at forsikringstaker skal få det han har krav på - altså et riktig oppgjør.

BRANN-SPILLER: Jan-Gunnar Furu var topptrent og hadde god helse i yngre år. I 1972 spilte han på Branns A-lag. Han er nummer to fra høyre på bakerste rad. Faksimile: Sportklubben Brann - ett århundre i bilder
BRANN-SPILLER: Jan-Gunnar Furu var topptrent og hadde god helse i yngre år. I 1972 spilte han på Branns A-lag. Han er nummer to fra høyre på bakerste rad. Faksimile: Sportklubben Brann - ett århundre i bilder Vis mer