Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk MS etter vaksine som 12-åring og knuste staten i retten. Nå krever forbund ny vurdering av en rekke vaksineavslag

Staten har avslått 711 av 829 vaksinesaker de siste ti åra.

VANT I HØYESTERETT: Torbjørn Kiil Karlsen (25) fikk MS etter skolevaksine som tolvåring. Nå får han endelig erstatning etter mange års kamp. Foto: Bjørn Langsem
VANT I HØYESTERETT: Torbjørn Kiil Karlsen (25) fikk MS etter skolevaksine som tolvåring. Nå får han endelig erstatning etter mange års kamp. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig bestemte et enstemmig Høyesterett at Torbjørn Kiil Karlsen (25) har krav på erstatning etter at han fikk MS etter skolevaksine som tolvåring.

- Dette er en meget viktig og interessant dom som vi mener vil måtte få betydning for et ukjent, men stort antall mennesker som har utviklet sykdom etter vaksinasjoner, sier Per Oretorp, assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN.

- Høyesterettsavgjørelsen gir meg grunn å tro at staten over svært lang tid på feilaktig juridisk grunnlag har avslått erstatning i slike saker, og forbundet forventer nå at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og Pasientskadenemnda (PSN) på eget initiativ gjennomgår og gjenåpner alle liknende saker der man tidligere har avslått erstatningsansvar, legger Oretorp til.

829 saker på ti år De ti siste åra har 829 personer søkt om erstatning etter helseskader de mener har oppstått som følge av ulike vaksiner. Tall fra NPE viser at de har avslått 711 av disse kravene.

Av de i alt 118 medholdsvedtakene, er hele 108 knyttet til svineinfluensavaksinen Pandemrix. Bare ti skader knyttet til andre typer vaksiner har gitt erstatning.

NPE har ingen planer om å gjenoppta et stort antall vaksinesaker etter Kiil Karlsens seier i Høyesterett. De vil vurdere på nytt 14 tidligere avslag i MMR-vaksinesaker og ytterligere åtte saker hvor MS er den påståtte skadefølgen.

Avviser feil juss - Utover dette, vil vi i lys av dommen forsikre oss om at den medisinske utredningen av vaksinesakene i framtida bygger på prinsippene Høyesterett har lagt til grunn. Høyesterettsdommen omhandler helt konkret spørsmålet om MS kan være utløst av MMR-vaksinen. Den gir ikke konkrete føringer for hvorvidt det foreligger en praktisk mulighet for sammenheng mellom andre vaksiner og andre sykdommer, påpeker NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad.

Både NPE og PSN avviser Personskadeforbundets påstand om at de på feilaktig juridisk grunnlag har avslått erstatning i vaksinesaker.

- Vi arbeider videre med å analysere høyesterettsdommen for å vurdere hvordan den påvirker andre vaksinesaker. Dessuten arbeider vi med å gjøre klar en rekke vaksinesaker til møte med de faste medlemmene av nemnda til våren. Når dette nemndsmøtet har funnet sted, vil det kunne bli aktuelt å gå gjennom tidligere saker som kan tenkes å være i grenseland hva gjelder bevistemaet i sakene, sier PSN-direktør Rose-Marie Christiansen.

Yngst i Norge Da Torbjørn Kiil Karlsen fikk diagnosen MS som tolvåring, fikk han beskjed om at han var den yngste i Norge.

I oktober kjempet han i Høyesterett
for retten til erstatning etter skolevaksinen han mente var årsaken til at han utviklet den alvorlige nervesykdommen.

Kort tid etter at Torbjørn Kiil Karlsen som skoleelev ble vaksinert mot kusma, meslinger og røde hunder - MMR-vaksinen - fikk Kiil Karlsen helseproblemer. Han opplevde dobbeltsyn og ble lagt inn på sykehus hvor legene konkluderte med at han har nervesykdommen multippel sklerose (MS).

25-åringens mor, Ann Mari Kiil, forteller at det gikk flere år før de skjønte at sønnens MS-sykdom kunne ha med MMR-vaksinen å gjøre.
 
Det var først da de leste saken om Mariette Garborg i Dagbladet i 2010 at de så en mulig forklaring på hvorfor han var blitt syk. Garborg ble lam fra livet og ned etter MMR-vaksinen hun fikk som tolvåring på skolen.

Dagbladet har skrevet en rekke saker om et vaksineforsøk mot hjernehinnebetennelse som omfattet norske ungdomsskoleelever på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!