Fikk MS etter vaksine som 12-åring og knuste staten i retten. Nå krever forbund ny vurdering av en rekke vaksineavslag

Staten har avslått 711 av 829 vaksinesaker de siste ti åra.

VANT I HØYESTERETT: Torbjørn Kiil Karlsen (25) fikk MS etter skolevaksine som tolvåring. Nå får han endelig erstatning etter mange års kamp. Foto: Bjørn Langsem
VANT I HØYESTERETT: Torbjørn Kiil Karlsen (25) fikk MS etter skolevaksine som tolvåring. Nå får han endelig erstatning etter mange års kamp. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nylig bestemte et enstemmig Høyesterett at Torbjørn Kiil Karlsen (25) har krav på erstatning etter at han fikk MS etter skolevaksine som tolvåring.

- Dette er en meget viktig og interessant dom som vi mener vil måtte få betydning for et ukjent, men stort antall mennesker som har utviklet sykdom etter vaksinasjoner, sier Per Oretorp, assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN.

- Høyesterettsavgjørelsen gir meg grunn å tro at staten over svært lang tid på feilaktig juridisk grunnlag har avslått erstatning i slike saker, og forbundet forventer nå at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og Pasientskadenemnda (PSN) på eget initiativ gjennomgår og gjenåpner alle liknende saker der man tidligere har avslått erstatningsansvar, legger Oretorp til.

829 saker på ti år De ti siste åra har 829 personer søkt om erstatning etter helseskader de mener har oppstått som følge av ulike vaksiner. Tall fra NPE viser at de har avslått 711 av disse kravene.

Av de i alt 118 medholdsvedtakene, er hele 108 knyttet til svineinfluensavaksinen Pandemrix. Bare ti skader knyttet til andre typer vaksiner har gitt erstatning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer