Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk Munch-bilder for 300 mill. på kjøpet

En av Norges største nasjonalskatter ble amerikansk da Freia Marabou ble kjøpt opp for fem år siden. Edvard Munchs originalbilder har en prislapp på 300 millioner kroner. Kulturminister Anne Enger Lahnstein ante ikke at bildene fantes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

_Jeg har aldri hørt om at det finnes en slik samling. Om det viser seg at Dagbladets opplysninger om denne Munch-samlingen er riktige, er det meget interessant, sier hun.

De 12 originale Munch-maleriene fra 1922-23 henger i spisesalen på Freia. Ifølge Blomqvist Kunsthandel i Oslo har maleriene en salgsverdi på 300 millioner kroner. Da Kraft General Foods International gjennom sitt datterselskap Jacob Suchard kjøpte opp Freia Marabou for fem år siden, kjøpte de hele fabrikken inkludert maleriene og skulpturene i parken for 8,8 milliarder kroner. Landets største bedriftsoppkjøp til da.

Vil følge opp

Finansdirektør Jon Terje Øverland ved AS Freia, satt i styret som behandlet konsesjonssøknaden i 1992-93. Ifølge ham var ikke maleriene en del av problemstillingen rundt oppkjøpet noe tema i det hele tatt. Han mener konsesjonssøknaden trygger maleriene godt nok:

'Kunstneriske utsmykninger, blant annet på Rodeløkka, vil bli bevart som en integrert del av den enkelte bedrift'.

_Hva hvis spisesalen bygges om?

_Da flytter vi bare maleriene til den nye spisesalen.

_Og hvis Freia selges eller nedlegges?

_Et rent hypotetisk spørsmål. Det bærende prinsipp er at maleriene skal tilhøre bedriften, sier han.

Kulturministeren lover å følge opp saken når hun kommer tilbake fra OL i Nagano. Hun legger ikke skjul på at konsesjonsvilkårene er for dårlige.

_Vi vil undersøke saken og se hva vi eventuelt kan gjøre, sier Lahnstein.

Da konsesjonssøknaden ble behandlet i 1993 var Anne Enger Lahnstein stortingsrepresentant. Senterpartiet gikk dengang sterkt i mot å innvilge konsesjonssøknaden. Partiet ønsket også å oppheve konsesjonen før jul i fjor, fordi de mente eierne hadde brutt konsesjonsvilkårene. Næringsminister Lars Sponheim ønsket ikke å trekke konsesjonen, og lot de amerikanske eierne beholde den.

Kun to i verden

De ansatte på Freia har et avslappet forhold til den verdenskjente maleren.

_Jeg tenker ikke over at vi har Munch på veggene. Men jeg ville nok lagt merke til det hvis de forsvant, sier Henny Bjørkli, pakkeoperatør på AS Freia.

_Vi ser knapt maleriene. I begynnelsen tenkte jeg gurimalla så flotte. Men nå bryr vi oss ikke om dem, sier Berit H. Nagy.

Hittil har det ikke vært forsøk på innbrudd ved Freia i Oslo. Direktør Arne Eggum på Munch-museet i Oslo synes det er spennende å ha en slik unik samling av Munch-bilder i hovedstaden. De to eneste Munch-frisene som finnes er på Freia, og i Universitetes aula i Oslo.

Freia-kantinen
UNIKT: Det finnes kun to slike Munch-samlinger i verden. Den ene henger i kantinen til amerikansk-eide Freia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!