- Fikk Munch-oppgjør med NOKAS-penger

- Bilen som Munch-ranerne flyktet vekk i, ble trolig gjort opp med penger fra NOKAS-ranet, sier 39-åringen som solgte bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bilen som Munch-ranerne flyktet vekk i, ble trolig gjort opp med penger fra NOKAS-ranet, sier 39-åringen som solgte bilen.

Mannen, som ble dømt til fire år fengsel for medvirkning til ranet i Oslo tingrett, ga en ny og omfattende forklaring i lagmannsretten tirsdag. Det var 39-åringen som leverte fluktbilen som Munch-ranerne stakk av i den 22. august 2004.

Oppgjøret på 35.000 kroner for den stjålne bilen, ble betalt i 200-lapper. Ut fra hvem som betalte, og fordi han hadde hørt om NOKAS-utbyttet i 200-lapper, regnet 39-åringen med at pengene stammet fra dødsranet i Stavanger.

- Jeg hadde en fornemmelse av at det kunne være NOKAS-penger, men vet det ikke. Det er ikke noe jeg kan bevise på noen måte, sa 39-åringen da han forklarte seg i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

Sedlene i oppgjøret var glatte og rene, ikke krøllete, som 39-åringen var vant med.
- Kynisk spill
Hans tidligere venn, medtiltalte Bjørn Hoen, hadde tidligere på dagen sagt at 39-åringen forsøkte å legge all skylda på ham. Den plutselige endringen i forklaringen til 39-åringen hadde ikke Hoen noen forklaring på.

- Jeg har alltid trodd at vi var gode venner, men etter alt som er dukket opp, synes jeg det er et kynisk spill fra hans side, sa Hoen på spørsmål fra sin forsvarer Morten Furuholmen.

39-åringen og Hoen oppga i retten at de ikke var klar over at bilen skulle brukes til grov kriminalitet, og at de begge følte seg lurt etter ranet av Munch-bildene.

Ifølge 39-åringen kjøpte også Hoen to håndvåpen på senvinteren 2004. En revolver og en pistol ble overlevert på en skogsvei utenfor Oslo for til sammen 20.000 kroner. Et av våpnene mente 39-åringen å kjenne igjen fra en av overvåkingsvideoene inne i NOKAS-lokalene.


- Botsøvelse
Da han innså at pistolen han hadde skaffet til veie, var blitt brukt til grov kriminalitet, ble han, ifølge sin forklaring, fysisk uvel og ringte til politispaner Johnny Brenna og fortalte det han visste.

- Det var en botsøvelse å ringe til Brenna og fortelle om dette, sa mannen.

Et halvt år etter NOKAs-ranet, da han hadde levert bilen som ble brukt under Munch-ranet, ble han på nytt sjokkert da han innså bilen var blitt brukt til grov kriminalitet under ranet av «Skrik» og «Madonna».

- Jeg hadde en regel om aldri involvere meg i saker med strafferamme på over seks års fengsel. Jeg skjønte nå at jeg hadde en jævla varm potet i fanget, sa 39-åringen.


Ville finne bildene
Sammen med Hoen forsøkte han på ulike måter å skaffe de to maleriene tilbake. Dette ble i retten også bekreftet av Hoen som forsøkte å finne kunstverkene slik at det skulle bli mulig å fotografere dem. Håpet var at politiet ville slutte å lete etter de som skaffet ranerne fluktbilen hvis maleriene kom til rette.

I dag arbeider mannen i bygningsbransjen og sier han ikke lenger har noen forbindelse med kriminalitet. I retten uttrykte han irritasjon over at han gjentatte ganger var blitt koblet til det belastede Tveita-miljøet og gjengen som oppsto der på slutten av 1980-tallet.

Selv om han kjente flere som kom fra Tveita, hadde han selv aldri bodd der eller vært spesielt mye sammen med kjente kriminelle. Han erkjente riktignok at han tidlig på 1990-tallet hadde utført flere innbrudd med en person fra Tveita-miljøet, men at det lå lang tilbake i tid.

(NTB)