Fikk mye støtte

I to timer svarte Stortingsrepresentant Heidi Sørensen på spørsmål. Les svarene fra nettmøtet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går natt sneik SV-politikeren og Natur og Ungdom-aktivistene seg inn til en lekter som skulle frakte anleggsmaskiner til den planlagte Snøhvit-utbygginga i Finnmark. I noen timer satt de og markerte sin motstand før politiet bar dem vekk. Stortingspolitikeren fikk håndjern og endte på glattcelle før hun fikk presentert boten på 10 000 kroner - aksjonens største.

- Det var et alvorlig skritt for meg å bli med på den ulovlige aksjonen, men jeg følte at det var riktig fordi Snøhvit-utbygginga er så dramatisk, sier Sørensen til Dagbladet.no i formiddag.

Klokka 15 møter du henne til nettmøte. Spørsmålene dine kan du sende inn nederst på denne sida.

Lusker om natten

Hun setter kursen sørover i kveld mens aksjonistene fortsetter kampen mot Snøhvit. Stortingspresident Jørgen Kosmo (Ap) var en av flere som fordømte den ulovlige handlinga som ble utført av en stortings-representant - uten at SV-politikeren endret mening om sin sivile ulydighet. Mens hun satt i arresten strømmet et tjuetall støtte-tekstmeldinger til mobilen hennes - mange fra fremmede.

- Utbygginga vil føre til et CO2-utslipp tilsvarende 300 000 personbiler i året. Jeg kunne ikke sitte og se på uten å si fra, forklarer hun.

Det var Natur og Ungdom som ba henne støtte aksjonen, og etter nøye overveielse takket hun ja. Miljø-organisasjonen har de siste sju dagene fått bøter på til sammen rundt 200 000 kroner, og Statoil truer med millionsøksmål på grunn av forsinkelsene. I natt ventet Securitas-vakter da 17 aksjonister kom snikende, men to av ungdommene kom seg fram til en av anleggsmaskinene og satte seg ned i protest.

- Løpet er kjørt

Statoils Hammerfest-sjef Halvor Engebretsen delte ut brev til aksjonistene hvor han poengterte at hver enkelt vil bli holdt økonomisk ansvarlig. Aksjonene koster oljeselskapet rundt fem millioner kroner dagen.

I dag tidlig stilte miljøaktivister utenfor Olje- og energidepartementet for å protestere mot Snøhvit.

- Jeg deler engasjementet deres, men løpet for Snøhvit-utbyggingen er kjørt. Utbyggingen er vedtatt demokratisk. Det må de bare akseptere, sier politisk rådgiver Øyvind Håbrekke (KrF) ifølge NTB.

<B>TATT AV POLITIET: Heidi Sørensen skulle helst ha blitt båret vekk under gårsdagens aksjon, men en gammel korsbåndskade gjorde at hun gikk frivillig med politiet.
<B>REKORDBOT: Aksjonistene slipper som regel unna med 3000 kroner, men politiet forlangte 10 000 kroner av stortings-politikeren. Politiet er godt fornøyd med den hyggelige tonen som demonstrasjonene har vært holdt i.