Dagbladet avslører:

Fikk nådeløst valg

Arbeiderpartiet og Senterpartiet fikk valget av SV under budsjettforhandlingene: Hvor vil dere få en smekk?

MÅTTE VELGE: Ap og Sp måtte velge hvor de ville gi SV en oljeseier under høstens budsjettforhandlinger. Det er et valg de må ta to ganger årlig fram til neste stortingsvalg. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
MÅTTE VELGE: Ap og Sp måtte velge hvor de ville gi SV en oljeseier under høstens budsjettforhandlinger. Det er et valg de må ta to ganger årlig fram til neste stortingsvalg. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

SV fikk nok en klar oljeseier i forhandlingene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om neste års statsbudsjett:

  • 26. konsesjonsrunde er avlyst ut stortingsperioden.

Så langt har SV forhandlet om budsjett med regjeringen tre ganger. Ved hver korsvei har SV fått en klar og tydelig oljeseier.

  • I statsbudsjettet for 2022 fikk SV utsatt 26. konsesjonsrunde i ett år.
  • I sommerens forhandling om revidert budsjett fikk SV ut tre olje- og gassblokker fra neste TFO-runde.
  • I statsbudsjettet for 2023 fikk altså SV utsatt 26. konsesjonsrunde ut hele stortingsperioden.

Til sammenlikning var Venstre og KrFs store oljeseier gjennom åtte år med en Høyre-ledet regjering at det ikke skulle være aktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja, flytting av iskantsonen sørover og endring av oljeskatteregimet så subsidieelementene ble fjernet.

Nå kan Dagbladet avsløre nye detaljer om hvordan forhandlingene mellom SV og regjeringspartiene foregikk, og at regjeringens oljeinnstramminger slett ikke vil stanse her.

Hvor skal det svi?

I forhandlingene på Stortinget, der finanspolitikerne Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) fra regjeringspartiene møtte SVs forhandlingsleder Torgeir Knag Fylkesnes, var det hele tida åpenbart at SV skulle få en oljeseier som ville svi for Ap og Sp.

Men Ap og Sp fikk et valg av SV. Hvor vil dere få en smekk?

I så måte oppfattes SV som fleksibel for alle parter, etter det Dagbladet forstår.

Dagbladet er videre kjent med at SV forfølger to spor i oljepolitikken når de forhandler med regjeringspartiene om budsjetter: Areal og skatt.

I de tre første rundene har Ap og Sp valgt areal hver gang for hvor de vil få smekken - og smerten - ved at de enten har utsatt eller avlyst en konsesjonsrunde eller fjernet blokker fra aktivitet.

Dagbladet erfarer at dette spørsmålet vil bli stilt ved hver korsvei også framover. For hver forhandling om revidert nasjonalbudsjett og statsbudsjett kommer spørsmålet igjen: Hvor vil dere få en smekk?

Avvist på Hurdal

Tre måneder før valget i 2021 skrev Dagbladet at Ap og Sp kunne gå med på en utsettelse av 26. konsesjonsrunde ved at nye felt ikke ble åpnet for aktivitet.

Den gang rykket begge de daværende Ap-nestlederne, Bjørnar Skjæran og Hadia Tajik, ut mot Dagbladet og sa at det ikke fantes en slik diskusjon i partiet.

Nå har altså SV fått seieren, en seier Dagbladet er kjent med at de ikke fikk under regjeringssonderingene på Hurdal i fjor høst.

Fortsatt gjenstår det også hele fem forhandlinger om budsjett i stortingsperioden, både revidert og budsjett i 2023 og 2024 og revidert i 2025.

Dagbladet erfarer også at SV med sine seire totalt sett, også innenfor andre felter enn olje, er sikrere enn noensinne på at valget om å ikke gå i regjering har vært det klokeste for å få politiske gjennomslag.

Overrasket over «gratisseier»

Dagbladet har tidligere skrevet at det i SV ble hevet mange øyebryn da regjeringen selv foreslo å redusere friinntekten i den midlertidige oljeskattepakken som går ut ved nyttår.

- Det var en mindre endring som ble akseptert og det ligger nå mange prosjekter klare for investeringsbeslutning før nyttår. Vi gjorde denne endringen fordi vi mente det var fornuftig og ga klare rammer. Men utover dette kan vi ikke gjøre større endringer i dagens situasjon, uttalte parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet mens forhandlingene fortsatt pågikk.

Ifølge Dagbladets kilder tett på forhandlingene gjorde det Ap og Sps jobb langt vanskeligere da regjeringen i sitt budsjettforslag allerede hadde lagt inn en klar SV-seier.

«Uforståelig» er ett ord som brukes om grepet fra Støre-regjeringen.

Men SV takket og bukket.

Siden SV-kravet om redusert friinntekt allerede var kvittert ut av regjeringen kom i stedet «smekken» på areal ved at 26. konsesjonsrunde ble utsatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer