Fikk nei av Fabian

Da Felix Tschudi ville stille ut nordområde-fotografier på Oslo rådhus, slo han på tråden til vennen Fabian Stang. Nå er utstillingen avlyst.

VENNER: Oslo-ordfører Fabian Stang (Høyre) er såpass nær venn av milliardærrederen Felix Tschudi at det var unaturlig å involvere seg i Tschudis fotoutstlling på Oslo rådhus. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet
VENNER: Oslo-ordfører Fabian Stang (Høyre) er såpass nær venn av milliardærrederen Felix Tschudi at det var unaturlig å involvere seg i Tschudis fotoutstlling på Oslo rådhus. Foto : Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-ordfører Fabian Stang (H) bekrefter at Felix Tschudi tok kontakt med ham på forsommeren i fjor, og spurte om muligheten for å vise fram en fotoutstilling på Rådhuset.

- Da anbefalte jeg ham å ta kontakt med rådhusforvalteren, fordi det er han som har ansvaret for utleie av lokaler her på huset, sier Stang, og legger til:

- Og så er det like greit at jeg er åpen på det at jeg kjenner Tschudi,  og særlig hans kone, såpass godt at det var unaturlig for meg å involvere meg videre i den prosessen, men overlot den til rådhusforvalteren.

Utstillingen består av 50-60 fotografier av gjenåpningen av Sydvaranger Gruve i Finnmark, som Tschudi har betydelige eierinteresser i.

Er åpen
Oslo-ordføreren sier han mener habilitet er viktig, også i «sånne sammenhenger».    

- Men jeg forstår at entusiasme for noe man er opptatt av, kan gjøre det lett å glemme dette. Men det er også da vi må være ekstra oppmerksomme, sier Stang.

- Når jeg får henvendelser fra noen jeg kjenner godt, gjør jeg det gjerne sånn: Jeg er åpen og forklarer dem prosessen om hvem som gjør hva, hvem eller hvilke organer som har myndighet til å bestemme, men utover det er jeg nøye med at jeg ikke har ytterlig befatning med saken. 
 
Kalde føtter
Ifølge kontrakten som Tschudi Shipping Company, Felix Tschudis rederi, har med Oslo rådhus, skulle utstillingen åpnes i dag. Nå er utstillingen avlyst. Rådhusforvalter Bjørn Risvik bekrefter at det skyldes at Tschudi kansellerte i forrige uke.      

Tschudi Shipping Company må uansett punge ut 42.000 kroner i leie av Rådhusgalleriet.

- Når man avlyser på så kort varsel, får man ikke refundert leie, sier Risvik.   

Ringt før

Stang er ikke den eneste som har blitt oppringt av Tschudi angående fotoutstillingen. Også ekspedisjonssjef Morten Berg i Nærings- og handelsdepartementet fikk en telefon i fjor høst. Av et brev Dagbladet har fått innsyn i, går det fram at Tschudi ville spille inn «muligheten for at fotoutstillingen kunne være rammen for Nærings- Og handelsdepartementets presentasjon av den nye Strategien for mineralnæringen som er planlagt til våren».   

- Vårt svar ble verken ja eller nei. Vi snakket med ham om det, men det er ikke fastsatt noen dato for lanseringen av mineralstrategien, sier Berg.    

Han understreker at han ikke kjenner Tschudi.  

- Utsetter
Felix Tschudi sier til Dagbladet at han gjennom utstillingen ønsket å få fram det positive som skjer i nordområdene:

- Vi har bestemt oss for å utsette utstillingen med tilhørende arrangementer. Vi opplever at det meste av oppmerksomheten rundt vår aktivitet i nordområdene vinkles negativt i disse dager og at positive initiativ overskygges av støyen rundt vår bevilgning til Senter for nordområdelogistikk. Det har vært en medvirkende årsak til utsettelsen, men vi synes folk virkelig har noe å glede seg til, og vi jobber nå med alternative steder og datoer, sier han. 

Han legger til at Tschudi Shipping Companys eierskap i Sydvaranger Gruve er redusert til 20.3 prosent, og at deres rolle primært har vært å ta initiativet til gjenåpningen. 

- Vi er stolt over å ha bidratt til denne gjenåpningen, som har skapt 500 nye arbeidsplasser i Sør-Varanger Kommune.

VENNER: Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er også venner. Utenriksdepartementet ga i november 2008 seks millioner kroner i støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk, et prosjekt initiert av Tschudi.
VENNER: Felix Tschudi og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er også venner. Utenriksdepartementet ga i november 2008 seks millioner kroner i støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk, et prosjekt initiert av Tschudi. Vis mer