STORTINGSREPRESENTANT: Anniken Huitfeld. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORTINGSREPRESENTANT: Anniken Huitfeld. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Fikk nei til å delta i opprop mot sextrakassering: - Vet ikke hvorfor

- Et opprop fra Oslo Ap, sier fylkesleder Frode Jacobsen om bakgrunnen for avgjørelsen.

(Dagbladet): I går gikk flere sentrale skikkelser i Oslo Arbeiderparti ut med et opprop mot seksuell trakassering.

Blant disse var Frode Jacobsen (leder for Oslo Ap), Khamshajiny Gunaratnam (nestleder i Oslo Ap), Torunn Kanutte Husvik (varaordfører i Oslo), men ingen Anniken Huitfeldt.

Dette på tross av at lederen for Arbeiderpartiets kvinnenettverk selv sier at hun forsøkte å delta i oppropet, ifølge Dagsavisen.

- Et opprop fra Oslo Ap

Avisa skriver imidlertid at Huitfeldt fikk nei.

- Jeg vet ikke hvorfor. Men ja, jeg ønsket å være med på oppropet om at det skal være trygt å si fra, skriver Huitfeldt i en tekstmelding til Dagsavisen.

Leder av fylkeslaget i Oslo Frode Jacobsen forklarer avgjørelsen slik overfor samme avis.

- Vi ønsket at dette var et opprop fra Oslo Ap og mente det var riktig av oss å gjøre det med bakgrunn i den uro som mange i Oslo Ap følte. VG ble gjort oppmerksom på at Anniken støttet dette, sier Jacobsen, for så å legge til at Oslo Ap er fornøyde med støtten fra Huitfeldt.

Avviste anonyme anklager

Samtidig melder Aftenposten at et anonymisert medlem i Arbeiderpartiets sentralstyre oppfatter oppropet som en del av en maktkamp for å svekke nettopp Huitfeldt.

Det avviste fylkesleder Frode Jacobsen overfor samme avis.

Overfor Dagbladet forklarte han i går bakgrunnen for oppropet på følgende måte:

- Vi opplever at det er en partikultur som ikke er preget av åpenhet, og det er skapt et inntrykk av at det er vanskelig å si ifra om seksuell trakassering i Arbeiderpartiet, sier Jacobsen til Dagbladet.

Vil feie tvilen til side

- Ved å gå ut med fullt navn og snakke åpent, ønsker jeg å bidra til at den tvilen feies til side, la Frode Jacobsen til under samme intervju.

Da advarte han også mot det Oslo Ap kaller en «giftig partikultur».

Dette i form av en situasjon der medlemmer står i fare for å bli mistenkeliggjort ved varsling om seksuell trakassering og #MeToo-kampanjen som er temaet for oppropet først omtalt av VG.