Fikk nesa ødelagt av kommunens lim

Hanne Elisabeth (48) blødde så kraftig at kolleger ville kjøre henne på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I fem år, 20-25 timer i måneden, 4-5 dager i strekk sto Hanne Elisabeth Jystad (48) i et lite rom uten ventilasjon og limte lønnsrapporter for Trondheim kommune.


Nå viser det seg at limet hun brukte frigir et farlig og helseskadelig stoff.

Det fantes ikke noe punktavsug ved limemaskinen. Limet lå i et åpent kar som Jystad sto over mens hun jobbet. Maskinen skulle varme smeltelimet til mellom 150 og 180 grader, men det ble vesentlig varmere fordi termostaten, som var ødelagt, aldri ble reparert.

- Jeg ble aldri tildelt noen form for verneutstyr. Heller ikke for hender eller øyne. Når limet ble oppvarmet, var det en sterk eim i rommet, og det var synlig os og røyk, sier Jystad til Dagbladet.no.

- Sterke smerter

Senere viste det seg at arbeidsoperasjonen aldri skulle vært utført i et rom uten ventilasjon og punktavsug. Åndedrettsvern burde også ha vært i bruk, ifølge skriv fra limprodusenten.

Etter inspeksjon fra miljøavdelingen i Trondheim kommune i 1997, ble limrommet stengt med umiddelbar virkning.

«Det er foreløpig et klart arbeidsgiveransvar snarest å iverksette nødvendige tiltak slik at operatøren av maskinen ikke utsettes for helseskadelige stoffer», heter det i rapporten.

LIMSKADD: Hanne Elisaneth Jystad (48) har fått mye hjelp av Arbeidsmiljøskaddes Landsforening (ALF) og nestleder Oddvar Petersen (t.v) i kampen for godkjent yrkesskade. Foto: Asle Hansen
LIMSKADD: Hanne Elisaneth Jystad (48) har fått mye hjelp av Arbeidsmiljøskaddes Landsforening (ALF) og nestleder Oddvar Petersen (t.v) i kampen for godkjent yrkesskade. Foto: Asle Hansen Vis mer

- Ledelsen sa at limet ikke er farlig fordi det er miljøvennlig. Men etter en dag ved limemaskinen, hadde jeg vondt i hodet, var uvel og kvalm og hadde sterke smerter i nese og bihuler, sier Hanne Elisabeth Jystad og utdyper:

- Det blødde fra nesa. Så kraftig at kolleger ville kjøre meg på sykehus. Tilstanden ble verre med årene, mens limingen pågikk, forteller Hanne Elisabeth Jystad.

Hun har i dag diagnosen kronisk rhinitt. Slimhinnene i neseregionen er ødelagt og hun har fått en kronisk smertetilstand som særlig gir seg utslag i venstre kinn.

Instant-Pak 2500

48-åringen har gjennomgått fire operasjoner, uten at det har fjernet plagene. Jystad er fremdeles i jobb i Trondheim kommune, og er klar på at hun ønsker å være i jobb.

- Men når jeg kommer hjem etter en arbeidsdag, er det ikke så mye igjen. Hadde det ikke vært for mamma, ville det vært umulig, sier 48-åringen som sliter fælt med nettene.

- Jeg må som regel sitte i senga for å få puste når jeg sover, sier Jystad.

Hun bor sammen med mora, som bruker mye tid og krefter på å stelle for og hjelpe sin syke datter.

Fikk nesa ødelagt av kommunens lim

Hanne Elisabeth Jystad har forsøkt å få helseplagene godkjent som yrkesskade, men trygdemyndighetene har sagt nei.

Dette til tross for at tre av landets ledende øre-, nese- og halsspesialister helt klart ser sammenhengen mellom arbeidet ved limemaskinen og helseskadene.

Limet som Jystad har vært eksponert for, Instant-Pak 2500, inneholder parafinforbindelser.

«I løpet av eksponeringsperioden har hun utviklet typiske symptomer på en kronisk slimhinneskade i øvre luftveier (...) Jeg mener derfor det klart må være grunnlag for å karakterisere tilstanden som yrkessykdom likestilt med yrkesskade», skriver avdelingsoverlege ved Sørlandet sykehus, professor Sverre Steinsvåg.

Øre-nese-halsspesialist Gunnar Franzén, som har vært Jystads behandlende lege, og klinikksjef Mette Bratt på øre-nese-hals på St Olavs Hospital er av samme oppfatning som Steinsvåg.

- Yrkesmedisinere overprøver oss

Dette er imidlertid ikke nok for trygdekontoret, som har latt spesialister i arbeidsmedisin vurdere saken.

Arbeidsmedisinerne Oddfrid Aas og Håkon Lasse Leira ved St Olavs Hospital mener limet kan ha forverret Jystads kroniske rhinittplager, men aviser at eksponeringen kan ha utløst sykdommen.

- Dette er tull. Jeg hadde aldri slike plager før limingen startet i 1992, framholder Hanne Elisabeth Jystad.

Arbeidsmedisinernes avslag ble direkte utslagsgivende for at trygdekontoret har avslått Jystads krav om godkjent yrkesskade.

- Jeg synes det er litt rart at yrkesmedisinere bare overprøver oss som er spesialister på dette feltet. Vi har større ekspertise på denne sykdommen enn arbeidsmedisinerne. Derfor undrer det meg at de kan dytte våre meninger under teppet, slik de har gjort i denne saken, sier professor Sverre Steinsvåg til Dagbladet.no.

Klinikksjef Mette Bratt ved St Olav ønsker ikke kommentere enkeltsaker, men på generelt grunnlag sier hun at øre-nese-hals-spesialister også må kunne regnes som eksperter i denne type saker.

- At gasser kan gi forandringer i neseslimhinner, har vi sett gjentatte ganger, sier Bratt til Dagbladet.no.

Arbeidsmedisiner Håkon Lasse Leira på St Olavs Hospital mener bestemt at arbeidsmedisinerne er bedre egnet til å vurdere årsakssammenheng enn de såkalte organspesialistene.

- Vi har bedre kunnskap om årsaksforhold. Man må kunne noe om eksponering, parerer Håkon Lasse Leira.

Testet limet i Sverige

Nå viser det seg imidlertid at limet Instant-Pak 2500 spaltes i langt farligere stoffer enn parafinforbindelser ved oppvarming. Godt hjulpet av Arbeidsmiljøskaddes landsforening (ALF) har Hanne Elisabeth Jystad gjort sine egne undersøkelser.

- Nestleder Oddvar Petersen i ALF har vært en slags støttekontakt for meg. Foreningen har lært med viktigheten av å jobbe med egen sak. Dette er noe folk som blir syke av jobben bør vite. De kan kontakte ALF og få uvurderlig hjelp, sier Jystad.

Hun fikk tak i prøver av det aktuelle limet, både i herdet og uherdet tilstand, og sendte det til analyse i Sverige.

«Vi varmet opp rundt 50 mg av limet til 200 grader og fant at limet avga eddiksyreanhydrid i betydelige mengder,» skriver Marianne Dalene på avdeling for arbeidsmiljøkjemi ved Universitetet i Stockholm.

Det er vel kjent i vitenskapelig litteratur at eddiksyreanhydrid har skadepotensial, og blant annet kan utløse ulike former for allergier.

- Dette er en vesentlig ny opplysning som vi ville ha vært glade for å ha da vi vurderte saken, sier overlege Håkon Lasse Leira og utdyper:

- Anhydrider er allergener som kan forårsake skade i nese og slimhinner, påpeker arbeidsmedisineren.