Fikk nesa ødelagt av kommunens lim

Hanne Elisabeth (48) blødde så kraftig at kolleger ville kjøre henne på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) I fem år, 20-25 timer i måneden, 4-5 dager i strekk sto Hanne Elisabeth Jystad (48) i et lite rom uten ventilasjon og limte lønnsrapporter for Trondheim kommune.

Nå viser det seg at limet hun brukte frigir et farlig og helseskadelig stoff.

Det fantes ikke noe punktavsug ved limemaskinen. Limet lå i et åpent kar som Jystad sto over mens hun jobbet. Maskinen skulle varme smeltelimet til mellom 150 og 180 grader, men det ble vesentlig varmere fordi termostaten, som var ødelagt, aldri ble reparert.

- Jeg ble aldri tildelt noen form for verneutstyr. Heller ikke for hender eller øyne. Når limet ble oppvarmet, var det en sterk eim i rommet, og det var synlig os og røyk, sier Jystad til Dagbladet.no.

- Sterke smerter

Senere viste det seg at arbeidsoperasjonen aldri skulle vært utført i et rom uten ventilasjon og punktavsug. Åndedrettsvern burde også ha vært i bruk, ifølge skriv fra limprodusenten.

Etter inspeksjon fra miljøavdelingen i Trondheim kommune i 1997, ble limrommet stengt med umiddelbar virkning.

«Det er foreløpig et klart arbeidsgiveransvar snarest å iverksette nødvendige tiltak slik at operatøren av maskinen ikke utsettes for helseskadelige stoffer», heter det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.