PÅKJØRT OG FORLATT: Omar Alhamdedh Al-Hajh er skuffet over at Innlandet politidistrikt har besluttet å henlegge ATV-saken: Foto: Privat
PÅKJØRT OG FORLATT: Omar Alhamdedh Al-Hajh er skuffet over at Innlandet politidistrikt har besluttet å henlegge ATV-saken: Foto: PrivatVis mer

Fikk ni brudd etter påkjøring. Sjåføren tilsto.
Saken blir likevel henlagt

Politiet henlegger saken etter bevisets stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er skuffet, sier Omar Alhamdeh Al-Hajh (36) om politiets beslutning om å henlegge saken hans.

På julaften i fjor ble Al-Hajh meid ned av en ATV nær Magnor i Eidskog kommune.

Føreren kjørte videre og forlot Al-Hajh i hjelpeløs tilstand i regn og kulde, men tre uker senere erkjente mannen å ha vært involvert i en påkjørsel på julaften, skriver Glåmdalen som først omtalte saken.

Tilsto først

I politiets egenrapport står det at føreren svarte bekreftende da han ble spurt om han hadde vært i en trafikkulykke julaften. Åtte måneder senere har Innlandet Politidistrikt besluttet å henlegge saken på grunn av en formell feil utført av politiet.

- Personen som først tilsto ble ikke informert om sine juridiske rettigheter av politiet, og i avhør etterpå erkjente han ingenting, sier politiadvokat Wigdis Hjalmarsen til Dagbladet, og legger dette til grunn for at det ikke har blitt tatt ut tiltale.

I avhør hevdet mannen at firehjulingen hadde blitt stjålet kort tid før julaften, og derfor mener politiet at det også råder rimelig tvil om vedkommendes skyld.

- Hvorfor tilsto han da ugjerningen i første omgang?

- Det kan jeg umulig si noe om, men de tekniske bevisene, førernes eiendeler, kan ikke bevise at det var siktede, eieren av ATV-en, som kjørte ned den fornærmede. Derfor finnes det heller ikke tilstrekkelig bevis for domfellelse, sier Hjalmarsen.

Hun sier at at de heller ikke kan føre opp politimannen som mistenkte tilsto overfor, som et vitne for innholdet i samtalen. Dette ville i så fall være å omgå forbudet mot selvinkriminering.

- Dette handler om at man ikke skal behøve å forklare om ting som kan føre til et straffeansvar, sier Hjalmarsen.

Kan brukes som bevis

Med status som siktet følger en rekke rettigheter som for eksempel rett til å vite hva saken gjelder, rett til forsvarer, rett til å ikke bidra til egen domfellelse.

Dette er rettigheter politiet har plikt til å informere siktede om, men Ørnulf Øyen, jusprofessor ved Universitetet i Bergen, mener dette likevel kan bli brukt som bevis.

- At en lovfestet eller ulovfestet regel ble brutt i forbindelse med innhentingen av et bevis, medfører ikke automatisk at beviset ikke kan benyttes, men det finnes praksis fra både Høyesterett og Den europeiske menneskerettsdomstol hvor manglende orientering har ført til at mistenktes forklaring ikke kan benyttes som et bevis mot ham eller henne. Jussen på dette feltet er upresis og derfor er det ingen klare allmenne retningslinjer.

Jan Erik Myrold, Al-Hajhs bistandsadvokat, er også uenig med politiets beslutning og har påklaget saken inn til statsadvokaten.

- Det er alvorlig at en slik sak ikke ender opp i retten. Det er tekniske bevis som gjør at det ikke finnes tvil om at ulykken ble forårsaket av den mistenkte, sier Myrvold til Dagbladet.

Han viser til at mannen ikke har levert en anmeldelse på tyveriet, og dermed er det ingen poeng å feste lit til hans senere forklaring.

- Statsadvokaten må vurdere tilståelsen i mannens første samtale med politiet, slik at man kan vurdere hvordan den kan vektlegges, sier Myrvold.

Belastning

Saken har vært en stor belastning på Al-Hadj som har vært sykemeldt helt siden ulykka.

Han ble påført ni brudd, åtte i armen og ett i beinet, og var sengeliggende i ukevis etter ulykka, og klarer ikke å bevege lillefinger og ringfinger på høyre hånd. Nå er han helt avhengig av krykker for å bevege seg rundt.

Det vil gå ytterligere fire måneder før han er forventet å være tilbake i jobben sin.

- Jeg håper veldig at saken kan komme opp for retten. Man mister tilliten til rettsvesenet hvis dette forblir utfallet, sier han.