Fikk norsk millionbistand - hadde lønnsfest

Norge ga over 30 millioner til fredsprisvinner Martti Ahtisaaris organisasjon, men glemte å sjekke hvordan pengene ble brukt. Imens hadde de ansatte lønnsfest.

FREDSPRISVINNER: Martti Ahtisaari mottar Nobels fredspris. Interpeace, der Ahtisaari var generalsekretær, har slurvet med rapportering og betalt ut svært høye lønninger. Foto: Espen Røst/Dagbladet
FREDSPRISVINNER: Martti Ahtisaari mottar Nobels fredspris. Interpeace, der Ahtisaari var generalsekretær, har slurvet med rapportering og betalt ut svært høye lønninger. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Norge ga totalt 31,8 millioner kroner til Interpeace (tidligere WSP International) fra 2002 til 2007. Det var fredsprisvinner Martti Ahtisaari som var formann i organisasjonen i tidsrommet. De norske pengene  ble både gitt som betingelsesløs støtte og til prosjekter i Afrika og Asia.

Interpeace skulle sende årlige rapporter og regnskap for pengebruken. Men rapporteringen var slett - og ble aldri fulgt opp fra norsk side.

Ikke før i et brev datert 30. november 2009 - opptil sju år etter at pengene ble gitt - spør UD om hva de norske millionene faktisk ble brukt til:

«Regnskapene ser ikke ut til å være like detaljerte som budsjettene vi først ble forespeilet. Interpeace bes (...) gjøre rede for alle avvik mellom budsjett og totale utlegg.», skriver underdirektør Tomas Stangeland i UD i brevet.

Dette utløste en mild panikk i Interpeace' hovedkvarter i Genève, utfra e-poster Dagbladet har tilgang til.

To månederØkonomisjef Mike Pejcic ba totalt åtte kollegaer om å grave fram dokumentasjon for hvordan de norske pengene ble brukt:

«Vi blir bedt om å levere detaljerte oversikter, ikke bare generelle oppsummeringer. (...) Kanskje er det noe vi bør begynne med framover», skriver Pejcic i e-posten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer