Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

- Fikk null informasjon

Mener det burde bli opplyst om karanteneregler på flyet.

NYE TILTAK: Det er innført restriksjoner slik at alle reisende fra land utenfor norden skal i 14 dagers karantene. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Lørdag har Folkehelseinstituttets regler for hvem som skal i karantene blitt strammet inn ytterligere. Nå må alle som ankommer Norge fra alle land unntatt Sverige settes i 14 dagers karantene.

- På grunn av utviklingen av corona i Danmark og på Island er det i forskriften bestemt at også personer som ankommer fra disse landene må i karantene i 14 dager, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

En av dem som ankom Norge fra Gran Canaria fredag reagerte på at de ikke fikk noe informasjon under reisen. Han reiste selv hjem i privat bil fra flyplassen, men registrerte at det var flere som tok toget videre.

- Jeg overhørte også et eldre ektepar, som virket som de ikke hadde fått med seg karantenereglene. De kunne gjerne opplyst om det på flyet, sier han til Dagbladet.

TOMT: Det var lite folk på Gardermoen i dag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TOMT: Det var lite folk på Gardermoen i dag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Mannen forteller at de ikke fikk noe informasjon underveis på reisen, bare via «en skjerm med noe info på engelsk» på flyplassen.

- Ikke bra

- Vi opplever at situasjonen på Gardermoen og Torp ikke er bra. Vi har reisende med hver dag i alle tog som kommer fra land på utsida av Norden, sier en Vy-konduktør, som ønsker å være anonym.

- De aller fleste vi snakker med sier at de får beskjed om og komme seg hjem via kollektivtransport og så sette seg selv i karantene, uvitende om de er smittet eller ikke.

Han sier at de fleste ikke blir møtt av helsepersonell, og er bekymret for at spesielt dem som kommer fra Italia, Østerrike og andre steder med utbredt smitte skal smitte videre.

- Selv er jeg ikke bekymret for egen helse, men har flere i huset som er i faresonen om de skulle bli smittet.

KONTROLL: Heimevernet bistår arbeidet på Oslo Lufthavn Gardermoen med å sjekke nasjonalitet og informasjon i forbindelse med corona - pandemien Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KONTROLL: Heimevernet bistår arbeidet på Oslo Lufthavn Gardermoen med å sjekke nasjonalitet og informasjon i forbindelse med corona - pandemien Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Selv om det å ta kollektivtransport i utgangspunktet er brudd på karantenereglene, mener Helsedirektoratet at det er forsvarlig å sende reisende uten symptomer hjem via kollektivtransport.

- Den informasjonen vi går ut med er at alle som ikke har symptomer kan reise kollektivt når de kommer hjem, men da prøve å unngå å komme i nærhet av andre, sier pressevakt Erlend Tidemann i Helsedirektoratet.

Personer med symptomer kan transporteres til hjemstedet etter anvisning fra kommunelegen, for eksempel i en privatbil. En nødløsning er at personen blir holdt i karantene i kommunen der flyplassen ligger.

- Vi har hatt informasjon tilgjengelig på våre nettsider, og har via dialog med Avinor og luftfartsmyndighetene bedt om at dette skal informeres om. Gjerne om bord på flyet.

Viktig å sette seg inn i reglene

Pressevakt i SAS, John Eckhoff skriver i en e-post til Dagbladet at reisende kan finne informasjon om rådene til Helsedirektoratet på nettsida deres.

Astrid Mannion-Gibson hos Norwegian skriver i en e-post at det er uhyre viktig at alle de som reiser setter seg inn i hvilket regelverk som gjelder til enhver tid.

- Vi forstår selvsagt at dette er frustrerende for kunder, men dessverre er det unntakstilstand nå. Vi har god informasjon på våre nettsider, og gir informasjon til kunder på flyplassen så godt det lar seg gjøre.

Mannion-Gibson skriver også at reisende også har et ansvar når det kommer til å skaffe seg informasjon.

Pressevakt i Vy, Nina Schage sier at Vy følger myndighetenes råd tett.

- Jeg vil oppfordre alle som er i karantene om å ikke reise med kollektivtransport hvis det er praktisk mulig. Det er viktig at vi alle tar hensyn når vi er ute og reiser. Hold god avstand til Vys medarbeidere og andre passasjerer, og vis forhåndsbetalt billett uoppfordret til konduktøren.

Hele Norges coronakart