Fikk ny arm fra død mann

PARIS (Dagbladet): Clint Hallam, 48, fra New Zealand, er allerede oppe og går etter en fantastisk transplantasjon som ga ham ny hånd og underarm, hentet fra en hjernedød mann. Legeteamet i Lyon i Frankrike brukte 13 timer på operasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hallam skal ha mistet hånda og deler av underarmen ved en ulykke med en sirkelsag i fengselsverkstedet i 1989, mens hans sonet en to og et halvt år lang straff for tyveri.

Forretningsmann

Professor Xavier Martin fra det internasjonale operasjonsteamet understreket at de ville ha operert ethvert menneske som manglet en arm.

Clint Hallam, nå vellykket forretningsmann, gift og med fire barn, ble grundig forberedt på å motta en legemsdel fra en død person.

- Hallam kan få psykiske problemer. I motsetning til andre som får transplantert et hjerte eller en nyre vil han hele tida kunne se og føle den transplanterte hånda. Det kan gi skyldfølelse, advarte en psykolog i går. Hallam vil bli fulgt av en psykolog i to år.

Selve operasjonen er en suksess. Hallam var oppe og gikk allerede i går, og blodsirkulasjonen i den opererte hånda var bra, selv om det er for tidlig å si om Hallams kropp aksepterer den.
Legene har gjort et fantastisk arbeid ved å sveise sammen knoklene og sy sammen muskler, nerver og blodårer. Det er første gang en slik transplantasjon lykkes, og den gir håp til ulykkes- og mineofre over hele verden.

En drøm oppfylt

- Jeg har drømt om å kunne transplantere en hånd siden 1971, sier professor Jean-Michel Dubernard, som ledet operasjonen.