Fikk ny bil med terror-rabatt

Statsminister Kjell Magne Bondevik får terror-rabatt på sin nye bil og sparer med det over en million kroner i bilavgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svart, muskuløs og glinsende blank. Så lekker at man bare svakt kan forestille seg hvilken panser-porno autofile Jan Erik Larsen ville ha henfalt til hvis han skulle beskrive bilens linjer og former. Bondeviks nye bil bringer assosiasjonene i maskulin retning. Dette er macho-kjerre for alle pengene, og vi snakker ikke om småpenger.

Terror-rabatt

Standardutgaven , BMW 760 iL, koster nærmere 1,9 mill. Bondeviks bil er stinn av ekstrautstyr og koster mellom 2,5 og 3 millioner eks. avgifter. Ifølge forskrift om engangsavgift på motorvogner har statsministeren kontor fått en terror-rabatt på nesten 1,1 million kroner fordi bilen er pansret og skal brukes i offentlige oppdrag. Om du kjøper 760-modellen uten armering, som privatperson, må du derimot ut med 880 000 kroner i bilavgift til staten. Ingen andre enn statsministerens kontor har gjort det foreløpig.

Kirkebenker

Da bilen skulle typegodkjennes oppsto et kinkig problem. Bilen veide rett og slett 40 kilo for mye for å kunne godkjennes for tre passasjerer. Løsningen ble å skifte ut de eksklusive baksetene med ordinære bilseter, i bilkretser kalt kirkebenker. Slankingen medførte at Bondevik nå kan ha med seg to gjester i bilen. Men noe særlig bagasje er det ikke rom for. Da tipper vektnåla fort over grensa igjen.

Tungvekter

Bilen veier nå i underkant av fire tonn, dobbelt så mye som hyllevaren av sammen modell. Den høye vekta skyldes armeringen og sikkerhetsutstyret bilen er spekket med. Bare vinduene, som er sju cm tykke, veier 170 kg pr. kvadratmeter. Dørene veier rundt 250 kilo. Ifølge Dagens Næringsliv tåler bilen angrep av alle kjente håndvåpen, til og med miner og granater.

Satellitt

Bilen er også utstyrt med integrerte tv-skjermer i nakkestøttene, hvor statsministeren kan følge med på nyheter og debatt på tv eller bare slappe av med en film fra DVD-spilleren. Han kan også jobbe med PC og surfe på internett fra bilen. En satellittmottaker i bilen gjør at den kan følges fra verdensrommet om Bondevik skulle kjøre seg bort.

Spesialkurs

Tilsammen 10 sjåfører ved statsministerens kontor får gleden av å kjøre herligheten. De ti har nylig vært i Tyskland og gjennomgått et spesialkurs for å kunne kjøre bilen og utnytte de ekstreme kjøre-egenskapene til fulle.

Regjeringen har i dag mellom 12 og 15 sikkerhetsbiler til disposisjon. En bil brukes rundt fem år før den byttes ut. Bondeviks gamle bil, BMW 750 iL ble nylig sendt tilbake til produsenten i Tyskland. Om det ikke finnes noen gokjente kjøpere til den, går den til opphogging slik at ingen av hemmelighetene blir avslørt for uvedkommende i vår farlige verden.

TØFF: Statsministerens nye doning