Fikk nytt fly - som gikk i stykker

Nye problemer for Stabekk Janitsjarorkester. Men det gikk bra til slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no skrev i går om Stabekk Janitsjarorkester, som skal på en to ukers turné for å motivere unge fattige musikere i Sør-Afrika, men som ble stoppet av SAS Braathens-streiken. Etter mye om og men fikk korpset i går kveld leie et fly som kunne fly dem til London i dag for 150 000 kroner, og turen var tilsynelatende reddet.

Men problemene stoppet ikke der.

- I går klokka 18.30 fikk vi beskjed om at Sun Air-flyet vi hadde leid, ikke kom seg av gårde på grunn av at motoren hadde gått i stykker, sier talsmann og barytonist Bjørn Widding til Dagbladet.no.

Tilbake til start

Dermed var korpset like langt, og måtte svinge seg rundt enda en gang. Blant annet hadde de kontakt med et annet britisk charterselskap, som krevde 250 000 kroner av korpset for å fly dem til London. Situasjonen så temmelig håpløs ut, men for bare en time siden kom løsningen:

- SAS Braathens har gitt oss garanti om at begge avgangene våre til London henholdsvis klokka 15.10 og 17.15 blir fløyet. Dermed slipper vi å punge ut, sier en lettet Widding, som opplyser at tre-fire korpsmedlemmer har jobbet på spreng i hele natt for å finne en løsning.

- Har du inntrykk av at SAS Braathens flyr de to avgangene spesielt for dere?

- All medieoppmerksomheten og påtrykket fra oss var neppe uvesentlig, svarer Widding.

KOMMER SEG TIL SØR-AFRIKA LIKEVEL: Stabekk Janitsjarorkester. Foto: ELI BERGE/FOTOFIL.NO
KOMMER SEG TIL SØR-AFRIKA LIKEVEL: Stabekk Janitsjarorkester. Foto: ELI BERGE/FOTOFIL.NO Vis mer

Planlagt i to år

De 54 korpsmedlemmene har planlagt turen i to år, og har investert over en million kroner i prosjektet, hovedsakelig medlemmenes sparepenger og inntekter fra dugnad. Korpset er ansett for å være blant Norges beste.

- Hva ville skjedd hvis dere ikke kom dere av gårde i dag?

- Da ville trolig hele turen gått i vasken. Det ville vært umulig å komme seg til Cape Town på grunn av påsketrafikken, sier barytonist Widding, som er i full gang med å pakke kofferten under samtalen med Dagbladet.no.

- Dere uttalte i går at dere ville kreve pengene tilbake fra SAS Braathens hvis dere ble nødt til å leie erstatningsfly. Har dere inntrykk av at de ville betalt?

- Mye tyder på det. SAS Braathens ga signaler om at de var klare for å ettergi leiebeløpet. Vi hadde en god juridisk sak, sier talsmannen.

Seks konserter

Ifølge planen skal korpset turnere i Sør-Afrika sammen med toppfiolinisten Elise Båtnes og gjøre seks konserter på to uker, blant annet sammen med et UD-støttet ungdomsorkester.

Korpset flyr videre fra London til Cape Town i kveld klokka 21. De er etter planen tilbake igjen i Norge 23. april.

- Nå gleder vi oss til å komme oss av gårde. Vi har satset sparepengene våre på dette, sier Bjørn Widding til Dagbladet.no.