Fikk nytt liv uten heroin

STAVANGER (Dagbladet): Ove Jan Olsen (33) takker teknologien for at han unnslapp heroinhelvetet. På Internett bearbeidet han rusproblemene - og fant kjærligheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en stillferdig og reflektert mann Dagbladet treffer på Karmøy. Han har 14 dommer på rullebladet, men bedyrer at han aldri har skadd noen. Har vært stoffri i et halvt år, men suget er der fremdeles.

- Folk som involverer seg med heroin, vet ikke hva de begir seg ut på. Det føles godt, altfor godt! Men når stoffet får tak i kroppen din, er det ikke mye gøy lenger. Du blir uvel, urolig, kald - rett og slett sjuk, sier karmøybuen.
Han brukte narkotika i nesten 15 år av livet sitt. De to siste årene gikk Olsen på heroin, før han ble tatt i den store hasjopprullingen på Karmøy i 1993. I fengselet traff han en mann som satt inne for økonomisk kriminalitet. Han skulle kjøpe ny pc når han kom ut, og ga like godt sin gamle bærbare til Olsen.

- Jeg bestemte meg for å komme meg av stoffkjøret, og fikk ideen om å skrive om mine problemer og erfaringer. Det er en god måte å bearbeide fortida på.

Kjærlighet på nettet

33-åringen laget sin egen hjemmeside hvor han advarte andre mot å begynne med stoff. Dessuten traff han en amerikansk kvinne på nettet. Etter noen måneders elektronisk prat og e-postutveksling, ble de kjærester.

- Pc-en har vært viktig for meg. Det er viktig å ha noe å gjøre mens man slutter med dop. Med pc-en kunne jeg få kontakt med andre folk, uten å være ute på gatene. Men jeg måtte selge maskinen for å få råd til å besøke Diane i USA. Hvis noen har en avdanket pc, tar jeg gjerne imot, sier han.

Advarer

Dopet stjal Ove Jan Olsens beste år. Nå står han igjen uten særlig skolegang, og med en fortid som gir minimale sjanser for å bli ansatt noe sted. Men kanskje blir teknologien redningen igjen.

- Jeg vil helst arbeide med data. Svogeren til min kjæreste i USA har lovet meg jobb i Denver, sier Olsen, som drar til Statene så fort han kan.

Den eksnarkomane står fram i Dagbladet for å advare de mange unge som velger å ruse seg på stoff.

- Jeg unner ikke noen å kaste bort livet sitt slik jeg har gjort. Da jeg selv var 17 år, ville jeg ikke høre på voksnes moral. Men jeg ser ikke noen annen måte å advare på enn å fortelle min historie. Så får folk velge selv.

<B>RUSFRI:</B> Ove Jan Olsen har begynt på et nytt liv. - Det er viktig å ha noe å gjøre. Men jeg kjenner heroinsuget fortsatt, innrømmer han.<br>