Terrorsaken

Fikk nytt pass på ambassaden

For bare et par uker siden trappet Arfan Bhatti opp på den norske ambassaden i Islamabad, og fikk utlevert ett nytt norsk pass.

ISLAMIST: Arfan Bhatti er i Norge kjent som islamist. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ISLAMIST: Arfan Bhatti er i Norge kjent som islamist. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag bekreftet politiadvokat Børge Enoksen at politiet har sendt ut en internasjonal etterlysning av en norsk mann i 40-åra, siktet for medvirkning til masseskytingen i Oslo i juni.

Enoksen ønsker ikke å gå ut med navn på den siktede, men opplyser at han er en norsk statsborger i 40-åra som er kjent for politiet. TV 2 erfarte imidlertid kort tid før pressekonferansen at det er den norske islamisten Arfan Bhatti som er internasjonalt etterlyst og siktet for terrormedvirkning.

Dagbladet får bekreftet at det er Arfan Bhatti som er etterlyst.

Advokat John Christian Elden bekrefter overfor Dagbladet at Bhatti flere ganger de siste månedene har vært i kontakt med norske myndigheter, via Norges ambassade i Pakistan.

Nytt pass

- For noen få uker siden var han på ambassaden, og hentet sitt nye norske pass, forteller Elden.

Advokaten har ikke fått bekreftet fra politiet at Bhatti er siktet i terrorsaken.

- Hvis det er riktig at Arfan Bhatti er siktet i terrorsaken, må han få ny advokat i denne saken, sier Bhattis mangeårige forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Årsaken til at Elden ikke kan forsvare Bhatti i terrorsaken, er at Elden sammen med tre kolleger - advokatene Farid Bouras, Inger Zadig og Bernt Heiberg i Advokatfirmaet Elden - allerede representerer norskiraneren Zaniar Matapour som er siktet og varetektsfengslet i saken. Han kan ikke representere både Matapour og Bhatti, i tilfelle det kan være interessekonflikt.

Politiet har sendt ut en internasjonal etterlysning av en mann som er siktet for medvirkning til terrorhandlingen i Rosenkrantz' gate natt til 25. juni Vis mer

- Politiet har flere ganger fått beskjed fra meg hvor de kan få kontakt med Bhatti, dersom de ønsker kontakt. Årsaken er spekulasjonene i mediene og at Bhatti skal ha noe med terrorsaken å gjøre, sier John Christian Elden.

Arfan Bhatti (45) er født og oppvokst i Norge. De siste åra har han i lengre perioder oppholdt seg i foreldrenes hjemland. Bhatti er godt kjent av både kriminalpolitiet og det norske sikkerhetspolitiet PST.

- Bhatti bor på en kjent adresse i Pakistan. Der oppholder han seg sammen med sin kone. Deres barn går på skole der, forteller advokat John Christian Elden.

Nektet avhør

Det var natt til 25. juni at Rosenkrantz' gate ble åsted for masseskyting, da det ble avfyrt flere skudd mot utestedene Per På Hjørnet og London Pub, sistnevnte et av Oslos mest kjente skeive utesteder. Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54) mistet livet og flere personer ble skadd.

Zaniar Matapour (43) ble kort tid seinere pågrepet, siktet for drap og terror. Matapour, som foreløpig har nektet å forklare seg for politiet, er tvangsinnlagt ved regional sikkerhetspost på Haukeland universitetssjukehus for judisiell observasjon for å kartlegge hvorvidt han var tilregnelig på hendelsestidspunktet.

43-åringen ble mandag denne uka varetektsfengslet i ytterligere fire uker med brev- og besøksforbud. Han holdes i isolasjon og nektes tilgang til medier fram til 3. oktober. I kjennelsen viser tingretten til at det gjenstår mye etterforskning i saken.

Matapour og Bhatti skal ikke være nære venner, men PST – som de siste åra har fulgt det ekstreme islamske miljøet tett – mener Matapour den siste tiden skal ha hatt tilhold i miljøet der Arfan Bhatti blir ansett å være en lederfigur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer