Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk ødelagt livet av utmattelsessyndromet

20 uker etter at hun fikk vaksinen gikk Elisabeth Sigvartsen til legen og fortalte om dårligere helse. Det var 12 uker for seint.

RAMMET: Elisabeth Sigvartsen sa ja til å ta en vaksine hun ble forsikret skulle være helt trygg. Det er hun bitter for i dag. Foto: John Terje Pedersen
RAMMET: Elisabeth Sigvartsen sa ja til å ta en vaksine hun ble forsikret skulle være helt trygg. Det er hun bitter for i dag. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nå håper hun millionerstatningen som Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har gitt kan bidra til at flere av de andre sakene som er blitt avslått blir tatt opp igjen.

- Den vaksinen har ødelagt livet mitt. Jeg kan ikke jobbe, jeg har ikke det sosiale livet jeg skulle ønske jeg kunne hatt, og jeg får knapt nok sett barna mine. En erstatningen ville betydd mye, sier hun og legger til:

- Å gå på trygd er ikke noen romslig økonomi, og gjør meg trist når jeg tenker på at jeg kunne vært i jobb og hadde en vanlig jobb hvis jeg ikke hadde tatt den vaksinen. Dessuten ville jeg kunne kvittet meg med studielånet jeg stadig må utsette fordi jeg verken får slettet det eller jobbet og nedbetalt det.

Forandret livet
Vaksinen tok hun 1. november 1991. I mai gikk hun til legen med en kraftig forkjølelse. Så, i august var det leddsmerter. Noe hadde skjedd med den til da friske jenta.

Fra da av var hun konstant sjuk.

- Jeg husker ingenting av videregående og høgskolen. Klassekamerater har snakket om at jeg var veldig sjuk, men jeg husker ikke noe av den tida.

I 2001 var hun ferdig utdannet som hjelpepleier. Etter bare noen måneder i jobb ble hun så sjuk at hun ble sjukmeldt.

- Siden har det gått opp og ned. Jeg har vært bedre i perioder, men det har også vært noen svært tunge perioder. En sånn periode var på halvannet år da jeg knapt nok så barna mine fordi jeg sov over 20 timer i døgnet.

Vil bli tatt på alvor
Nå er hun bedre enn hun har vært noensinne, faktisk så bra at hun vurderer å begynne å jobbe igjen. Selv om legen hennes anbefaler henne å ikke gjøre det.

- Jeg tok en utdannelse og hadde som alle andre unge planer og drømmer livet. Det å aldri få gjort noe av det er tungt. Jeg vil ha et liv, men det livet ble tatt fra meg da jeg tok den sprøyta, sier Elisabeth Sigvartsen.

Det var medieomtalen av den mulige sammenhengen mellom vaksinen og ME som gjorde at hun plutselig forsto.

- Jeg sjekket når jeg tok vaksina, og forsto med en gang. Jeg ble så sint at jeg begynte å gråte over at en enkel vaksine myndighetene sa var helt trygg var det som hadde ødelagt livet mitt.

Selv er hun nemlig sikker. Men NPE har satt en grense for når man kan være sikker, og den er på åtte uker. Fra stikket til hun gikk til legen gikk det 20. Det er 12 for mye.

- 12 uker er så lite med tanke på at jeg knapt hadde vært sjuk før jeg tok vaksina. Og 12 uker er definivt lite med tanke på at jeg har vært sjuk resten av livet. Derfor håper jeg den erstatningen som endelig er kommet også kan gjøre at vi andre blir tatt på alvor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!