Fikk også fred med kona

LONDONDERRY/BELFAST (Dagbladet): John Hume er læreren som valgte sitt eget folk som elever. Fredsarkitekten i Nord-Irland opplevde i går sitt livs største dag. Han fikk både fredsprisen og tilgivelse av sin kone for å ha vært mye borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et titalls TV-kameraer, flokker med journalister og en rekke med blide politisoldater fulgte John Hume som hadde fått fredsprisen sammen med David Trimble.

- Det er ikke på egne vegne jeg er mest lykkelig. Denne prisen er i realiteten gitt til det nordirske folket, som har tvunget fram fredsprosessen og fredsavtalen, sier John Hume til Dagbladet.
Dagbladet fulgte John Hume og kona Pat gjennom den store fredsdagen, og den nasjonalistiske politikeren ble mer og mer lykkelig etter hvert som han skjønte fredsprisens betydning.

- Jeg er dypt rørt, men samtidig vil jeg si at denne prisen forplikter. Det internasjonale samfunnet har gjennom dette sagt at de følger opp fredsprosessen, sier John Hume.

Gift med «dyret»

Pat Hume har vært gift med det «politiske dyret» i 38 år. De har delt skuffelser og gleder og vært villige til å ofre livet for fredssaken.

- John fortjener virkelig dette. Selvsagt har jeg blitt en del av hans politiske hverdag, men dette er hans livsverk, sier Pat.

De har fem barn og har etter hvert fått fem barnebarn, som forhåpentligvis skal vokse opp i et fredelig Nord-Irland.

Pat Hume gleder seg til å besøke Norge første gang ved utdelingen 10. desember. Hun legger ikke skjul på at det har vært vanskelige år, men i går var alt glemt og tilgitt. Ekteparet feiret prisen med en middag for partiet SDLP i Dublin.

Sangeren Bono i U2 var den som fikk John Hume og David Trimble til å gi hverandre hånden i mai i år.

Respekt

- Har David Trimble forandret seg fra Orange-mann til en fredssøkende politiker?

- David Trimble er fortsatt David Trimble. Vi jobber sammen, selv om vi fortsatt har forskjellige meninger. Men vi respekterer hverandre, sier John Hume.

Fredsmannen opplevde i går et stort øyeblikk da han kom til Belfast og ble møtt av 200 jenter fra Domenican og Victoria College, som representerer både katolikker og protestanter. Da John Hume kom inn i den tettpakkede gymnastikksalen i Belfast, reiste de unge jentene seg og ga ham trampeklapp.

En tydelig rørt John Hume takket, var rolig et øyeblikk og så var han på sporet igjen:
- Vi skal bygge et nytt samfunn sammen. Vi er forskjellige generasjoner, og forhåpentligvis er alle glade i hverandre når dere er like gamle som meg. Ja, jeg har fått fredsprisen, og er rørt. Men det er egentlig folket i provinsen, partiene og politikerne som har fått prisen, sa John Hume til elevene.

Clinton på tråden

Så blir John Hume avbrutt. Bill Clinton er på tråden, og studentene kniser litt. John rusler raskt ut, men er like raskt tilbake.
- Dette betyr mye. Presidenten passer på at vi kjemper videre for fred, sier han og smiler.
Nå sitter han med medaljen og med prispengene. Forrige gang prisen gikk til Nord-Irland, sprakk hele fredsbevegelsen på grunn av pengebråk i etterkant.

- Hva skal så du gjøre med pengene, John?

- Hvem er det som spør? Er du skotsk?

<B>DOBBEL FRED:</B> Det var virkelig fredsdagen for John Hume i går. Han ble tildelt fredprisen sammen med Pat Trimble, og kona Pat tilga at han har vært svært mye borte på grunn av politikken.