Fikk også fred med kona

LONDONDERRY/BELFAST (Dagbladet): John Hume er læreren som valgte sitt eget folk som elever. Fredsarkitekten i Nord-Irland opplevde i går sitt livs største dag. Han fikk både fredsprisen og tilgivelse av sin kone for å ha vært mye borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et titalls TV-kameraer, flokker med journalister og en rekke med blide politisoldater fulgte John Hume som hadde fått fredsprisen sammen med David Trimble.

- Det er ikke på egne vegne jeg er mest lykkelig. Denne prisen er i realiteten gitt til det nordirske folket, som har tvunget fram fredsprosessen og fredsavtalen, sier John Hume til Dagbladet. Dagbladet fulgte John Hume og kona Pat gjennom den store fredsdagen, og den nasjonalistiske politikeren ble mer og mer lykkelig etter hvert som han skjønte fredsprisens betydning.

- Jeg er dypt rørt, men samtidig vil jeg si at denne prisen forplikter. Det internasjonale samfunnet har gjennom dette sagt at de følger opp fredsprosessen, sier John Hume.

Gift med «dyret»

Pat Hume har vært gift med det «politiske dyret» i 38 år. De har delt skuffelser og gleder og vært villige til å ofre livet for fredssaken.

- John fortjener virkelig dette. Selvsagt har jeg blitt en del av hans politiske hverdag, men dette er hans livsverk, sier Pat.

De har fem barn og har etter hvert fått fem barnebarn, som forhåpentligvis skal vokse opp i et fredelig Nord-Irland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer