BEKLAGELIG:  Sykehuset beklager feilen som skjedde etter at en av de ansatte hørte feil over telefon. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
BEKLAGELIG: Sykehuset beklager feilen som skjedde etter at en av de ansatte hørte feil over telefon. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Fikk operert inn HIV-smittede organer

Feilen skjedde med fem pasienter ved ett av Taiwans beste sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donoren var en 37 år gammel HIV-smittet mann hadde ligget i koma siden 24. august. Dette melder nyhetsbyrået AP. Hjertet, leveren, lungen og de to nyrene ble transplantert til fem pasienter på samme dag.

Feilen skjedde etter at en ansatt ved sykehuset National Taiwan University Hospital i Taipei misforsto donorens testresultater over telefon.

De fem pasientene skal nå bli behandlet med anti-AIDS medisin. De er alle fra Taiwan.

Ikke dobbeltsjekket På sykehusets nettsider står det at feilen skjedde etter at en ansatt trodde han hørte det engelske ordet «non-reactive» istedenfor for «reactive» da han spurte om donorens resultater fra HIV-prøven.

Informasjonen ble gitt over telefon, og ble ikke dobbeltsjekket slik den skal, skriver sykehuset på sine nettsider. 

 - Vi beklager på det dypeste, sto det. 

Helsedepartementet i landet vil nå undersøke saken før de bestemmer seg for en mulig straff for sykehuset. Om de finner at uaktsomhet har forårsaket feilen, vil sykehuset trolig miste retten til å utføre transplantasjoner i opptil ett år, sier en talsmann for departementet til AP.

Mannens mor har fortalt at hun ikke visste at sønnen var smittet, og at han døde etter at han falt ned fra et høyt sted. 
 
Det er også fare for at legene og sykepleierne som utførte operasjonene har blitt smittet med HIV.