Fikk opphold etter lesbisk forhold i Iran

Iranske Vahideh Hassankiadeh vant første runde mot Utlendingsnemda i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg begynte å gråte. Så ringte jeg kona til rektor på skolen.

Hun begynte også å gråte, forteller Vahideh Hassankiadeh om reaksjonen på dommen fra Oslo tingrett.

Dagbladet skrev om iranske Vahideh Hami Hassankiadeh første gang høsten 2007, tre år etter at hun som 18 åring kom til Norge.

Magasinet og Dagbladet har seinere fulgt Vahidehs spesielle sak tett.

Hun fikk asyl i juni 2005 fordi hun som lesbisk ble ansett for å være i stor fare i hjemlandet.

I Iran kan Vahidehs handlinger straffes med minst 100 piskeslag.

Fikk mann
I 2007 trakk utlendingsmyndighetene asylstatusen fordi hun hadde giftet seg med en mann.

For UDI innebar giftermålet at faren for straff for homofile handlinger var over og hun kunne vende tilbake til Iran.

Seinere har Utlendingsnemnda holdt fast ved avgjørelsen.

Før jul gikk Advokatforeningens prosedyregruppe til sak mot staten på Vahidehs vegne.

Leder av advokatgruppa, som er opprettet for å bedre rettssikkerheten for asylsøkere og andre utlendinger i Norge, Arild Humlen, sa til Magasinet at det var begått alvorlige feil i UNEs saksbehandling.

«I tillegg til en nonchalant holdning til Norges forpliktelser i forhold til den internasjonale Flyktningkonvensjonen. Vi er svært overrasket over at UNE i sitt vedtak i Vahidehs sak benytter seg av konvensjonens opphørsbestemmelse, uten å vise til hjemmel.»

Humlen hevdet også at risikovurderingen var feil:

VIKTIG SELSKAP: - Vi fikk aldri feiret bryllupet vårt. I stedet ble det problemer. Dåpen er den første gangen vi har vært i selskap i Norge. Det var utrolig godt å ha alle de fine vennene våre rundt oss, fortalte Vahideh til Magasinet i mai i fjor. Her med prest Lise W. Kleven og fadder Bjørn Lippestad. Arkivfoto: AGNETE BRUN
VIKTIG SELSKAP: - Vi fikk aldri feiret bryllupet vårt. I stedet ble det problemer. Dåpen er den første gangen vi har vært i selskap i Norge. Det var utrolig godt å ha alle de fine vennene våre rundt oss, fortalte Vahideh til Magasinet i mai i fjor. Her med prest Lise W. Kleven og fadder Bjørn Lippestad. Arkivfoto: AGNETE BRUN Vis mer

«UNE synes å legge vekt på hennes seksuelle profil her og ikke i hjemlandet, mens selve kjernen i Flyktningkonvensjonen omhandler forfølgelse i hjemlandet. Det må kunne vises til faste, varige endringer i hjemlandets demokratiske struktur før man kan sende tilbake en flyktning. Det vet vi jo at ikke har skjedd i Vahideh og Irans tilfelle.»

Frykter anke
I går avsa Oslo tingrett dom som gir UNE medhold i at Vahideh ikke lenger kvalifiserer til asylstatus, men fastslår at hun må gis opphold på humanitært grunnlag.

Dommer Carl-Hugo Lund skriver i dommen blant annet at holdningene i det islamske regimet synes å ha utviklet seg i feil retning de siste åra, at UNE's vedtak hviler på forutsetninger som kan vise seg å svikte, og dette medfører at hun vil være mer utsatt ved en retur enn UNE legger til grunn.

Han skriver dessuten at både Vahidehs helsesituasjon og hensynet til datteren Roxana på ti måneder må vektlegges i vurdering av saken.

- Jeg er lettet, men føler meg ikke ordentlig glad, sier Vahideh.

- Jeg har levd med dette i to år, og nå er jeg redd for at UNE vil anke.

Verken UNEs informasjonsmedarbeider eller advokat Ole Marius Emberland, som har ført saken for staten, kan foreløpig si noe om hvorvidt Tingrettens dom vil bli anket.

FÅTT HJELP AV ADVOKATFORENINGEN: Foreningens prosedyregruppe engasjerte seg i Vahides' sak. De hevdet blant annet at det har blitt begått saksbehandlingsfeil. I går falt dommen - Vahideh får bli. Her er hun avbildet sammen med datteren Roxana og den kjente menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam i fjor sommer.  Arkivfoto: SIGURD FANDANGO
FÅTT HJELP AV ADVOKATFORENINGEN: Foreningens prosedyregruppe engasjerte seg i Vahides' sak. De hevdet blant annet at det har blitt begått saksbehandlingsfeil. I går falt dommen - Vahideh får bli. Her er hun avbildet sammen med datteren Roxana og den kjente menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam i fjor sommer. Arkivfoto: SIGURD FANDANGO Vis mer