- Fikk ordre om å beslaglegge pistolen

Politisjef ga klar ordre, men ble stoppet av helgesjef, skriver Finlands nest største avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere dager før massakren i Kuhajoki fikk det lokale politiet ordre om å beslaglegge 22-åringens pistol.

Det melder Finlands nest største avis Ilta-Sanomat i dag.

Men da politiet slo til mot Matti Saaris leilighet fredag i forrige uke, avbrøt de aksjonen fordi han ikke var hjemme. Søndag var flere politifolk i ferd med å slå til igjen mot unguttens adresse. Men da ble de stoppet av den lokale politioverbetjenten som hadde overtatt jouransvaret for politidistriktet i helgen.

-Ville heller snakke

Ifølge avisen var det den assisterende politimesteren i Seinäjoki som beordret pistolen beslaglagt etter at politiet hadde fått tips om hans skytevideoer på internett.

På søndagen var det meningen at politiet skulle sørge for at våpenbeslaget ble gjennomført, men at dette ble stoppet av den lokale jourhavende politioverbetjenten. Han skal istedenfor ha lovet å snakke med Saari mandag - noe som også skjedde, skriver avisen.

22-åringen fikk etter samtalen lov til å beholde våpenet, som han dagen etter brukte til å drepe 10 mennesker og seg selv.

Politiet avviser opplysningene

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Politioverdirektør Mikko Paatero avviser opplysningene avisen kommer med.

Til det finske nyhetsbyrået FNB sier han følgende:

- Det skjedde ikke på denne måten. Jeg kjenner til prosessen, men i og med at dette er under etterforskning, kommenterer jeg det ikke ytterligere.

Dro hjem

Han minner om at at politiet hele veien har vært åpne om at de allerede fredagen forsøkte å nå Saari, men at de ikke lykkes fordi 22-åringen hadde reist bort.

Senere har det kommet frem at han hadde reist hjem til barndomshjemmet i Pyhäjärvi.

Politiet har til nå ikke villet kommentere på hvilken måte de forsøkte å nå Matti Saari da de ikke fant han hjemme denne fredagen.

- Fikk ordre om å beslaglegge pistolen