Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk Oslos største asylkontrakt selv om de hadde karantene. Nå sier UDI opp kontrakten

Var verdt minst 560 000,- pr. natt.

FIKK STORKONTRAKT: Kampen Hotell på Tøyen fikk i høst Oslos største asylkontrakt av UDI.
&nbsp;<span style="background-color: initial;">Avtalen var trolig verdt minst 560 000 kroner pr. natt. </span><span style="background-color: initial;">Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</span>
FIKK STORKONTRAKT: Kampen Hotell på Tøyen fikk i høst Oslos største asylkontrakt av UDI.  Avtalen var trolig verdt minst 560 000 kroner pr. natt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampen Hotell på Tøyen fikk i høst Oslos største asylkontrakt av UDI. Avtalen var trolig verdt minst 560 000 kroner pr. natt.

Nå opplyser UDI til Dagbladet at de har valgt å si opp avtalen.

- Rammeavtalen med Kampen hotell er sagt opp, og det er ingen beboere der nå, skriver seniorrådgiver Christer Andreassen i UDI i en e-post til Dagbladet.

- Vi sa opp rammeavtalen med Kampen fordi vi ikke lenger hadde bruk for stedet til innkvartering av de som venter på registrering hos PU, grunnet færre asylsøkere, opplyser Andreassen.

Dagbladet forteller i dag også at Singh ikke får en planlagt asylkontrakt på Minnesund. Der skrinlegger UDI planer om gigantmottak etter at de ble kontaktet av politiet på Romerike.

Hadde karantene 13. november fortalte Dagbladet at Best Western Kampen Apartment Hotel på Tøyen hadde fått det som var Oslos største asylkontrakt av UDI.

Hotellet skulle innlosjere over 700 asylsøkere hver natt, til en pris av omkring 800 kroner pr. seng pr. natt.

Da de fikk storkontrakten var hotellet allerede ilagt karantene - både av Utlendingsnemnda (UNE) og UDI selv. UDI hadde selv vedtatt at det ikke skal innvilges oppholdstillatelse til personer som jobber på Kampen Hotell AS.

Fire ansatte varslet Årsaken til karantenen var at fire ansatte hadde kontaktet Oslo-politiet med opplysninger om at de ikke fikk arbeidskontrakter eller lønnsslipper, at de ikke fikk lønn i tide og at de jobbet mer enn vanlig arbeidstid uten overtidsbetaling.

Saken ble første behandlet av UDI selv. I vedtaket fra UDI beskrives spesielt saken til en av de ansatte, som hadde en lederstilling ved hotellet. Ifølge vedtaket forklarte han til Oslo-politiet at han fikk utbetalt mye mindre lønn enn han var blitt lovet, og at hotellet også hadde vært inne på hans konto og satt inn og tatt ut penger uten at han visste hvorfor.

UDI vedtok derfor, i november i fjor, at det ikke skal innvilges oppholdstillatelse til personer som jobber på Kampen Hotell AS.
Hotellet var ikke enig i resultatet. De klaget vedtaket inn til UNE, der saken ble behandlet i sommer.

Fikk ikke lønn I sitt vedtak fra 16. juni legger UNE til grunn at den aktuelle mellomlederen ikke en eneste måned i 2012 hadde fått utbetalt den lønna han var blitt lovet.

Mannen var ikke norsk statsborger, og hadde reist fra et asiatisk land til Norge ens ærend for å jobbe på hotellet. Han forklarte også at han var blitt lovet fast arbeid - men at han, da arbeidet tok slutt, fikk beskjed om at det hadde vært en «prosjektstilling».

OPPSIGELSE: - Vi har fått oppsigelse med redusert asyl-tilstrømning som begrunnelse, skriver Gurpreet Singh, styremedlem og innkjøpssjef ved Kampen Hotell, i en e-post. Foto: Nina Hansen
OPPSIGELSE: - Vi har fått oppsigelse med redusert asyl-tilstrømning som begrunnelse, skriver Gurpreet Singh, styremedlem og innkjøpssjef ved Kampen Hotell, i en e-post. Foto: Nina Hansen Vis mer

Etter en samlet vurdering var UNE enig med UDI i at Kampen Hotell AS grovt har overtrådt regler i utlendingsloven som skal verne om arbeidstakeres lønns- eller arbeidsvilkår. Derfor avgjør UNE at ingen skal få oppholdstillatelse i Norge for å jobbe for Kampen Hotell AS i en periode på to år fra vedtaksdatoen.

Kampen Hotell hadde da, en rekke ganger, vært i Arbeidstilsynets søkelys for brudd på arbeidsmiljøloven.

«Gamle lik» Hotellet eies av familien Singh, som flere ganger har vært i medias søkelys. Gurpreet Singh, styremedlem og innkjøpssjef ved Kampen Hotell, hevdet overfor Dagbladet at UNE-karantenen var «gamle lik» fra selskapets tidligere styre.

- Vi har fått oppsigelse med redusert asyl-tilstrømning som begrunnelse. Behov for PU-innkvartering er ikke lenger til stede. Oppsigelsen er i samsvar med rammeavtalen som Kampen hotell har med UDI. Slike rammeavtaler sies nå opp mange steder med samme begrunnelse, det vil si endrede behov, skriver Singh i en e-post til Dagbladet.

Nylig kom også Oslo brann- og redningsetat med kritikk av Kampen Hotell. Brannvesenet opplyste tidligere denne måneden til Dagbladet at asylmottakene er høyrisikoobjekter, og at de derfor valgte å gjennomføre tilsyn ved flere mottak i Oslo. Under disse ble det funnet totalt 14 avvik på brannsikkerheten hos to nyetablere asylmottak i Oslo: Best Western Apartment Hotell og Teisen Transittmottak.

- Kampanje Gurpreet Singh kommer med følgende uttalelse til Dagbladet:

«Jeg er oppdratt til å ha stor respekt for offentlige myndigheter. Jeg er sønn av en tidligere høytstående politiembetsmann, og sammen med min far har jeg møtt alle indiske statsledere fra den tiden. Jeg har, særlig i den senere tid, hatt mye å gjøre med norske myndigheter, og mitt inntrykk av disse er det aller beste. Jeg bidrar godt til dette landet. Virksomhetene jeg er involvert i tilfører det offentlige millioner hvert år i form av skatter og avgifter, og det synes jeg er greit. Det jeg ikke synes er greit, og som er et mysterium for meg, er hvorfor Dagbladet driver denne kampanjen mot meg. Det er skrevet artikler med påviselige grove feil - jeg kan gjerne påvise dette nok en gang hvis noen spør. Relativt bagatellmessige forhold angående brannsikkerhet og annet pakkes inn i dramatiske overskrifter og ingresser. Nå prøver man å fremstille UDIs nevnte oppsigelse som en dramatisk reaksjon på at vi egentlig er «skurker». Jeg har vanskelig for å se det annerledes enn at dette henger sammen med at jeg opprinnelig kom fra «den tredje verden». Hadde jeg vært oppvaskhjelp hadde jeg nok fått være i fred. Men når jeg driver næringsvirksomhet med en viss suksess er det om å gjøre for Dagbladet å «ta meg». Det er som om en slags jantelov («du skal ikke tro at du er noe»), skal gjelde mer for innvandrere enn for etniske nordmenn».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media