Fikk over 70 prosent ved direkte ordførervalg

Tre ordførerkandidater fikk kjempeoppslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre ordførerkandidater har oppnådd 70 prosent av stemmene eller mer ved det direkte ordførervalget i sine kommuner under årets kommunevalg.

Viggo Fossum (Ap) i Målselv kommune topper listen med 71,5 prosent av stemmene, Runar Bålsrud (V) i Hurdal har fått 70,2 prosent av stemmene og Frank Martin Ingilæ (Ap), Tana har oppnådd en stemmeandel på 70,0 prosent.
Ville ideer
Viggo Fossum (Ap) er 58 år, har vært rektor i den videregående skolen i tolv år og har to perioder bak seg i kommunestyret, den siste som ordfører.

- Jeg er fra stedet her, og kjenner folk. Jeg prøver å ta alle på alvor, sier Fossum til NTB. Han forteller at Målselv har utviklet seg til å bli litt av en gründerkommune etter at Forsvaret pakket sammen og flyttet.

- Folk har kommet hit med ville idéer, som det faktisk har blitt noe stort ut av fordi vi har tatt dem på alvor og gjort noe med ideene, sier Fossum.

Filmcampen, der blant annet filmen «Vinterland» er innspilt, er en nedlagt militærleir som er utviklet til å bli et lokalt Hollywood. Et stort hytteprosjekt med 1.500 hytter har ført Målselv i tet i nordnorsk reiselivsnæring. Her åpner også et Blånisseland for de aller minste turistene.


Dobbelt opp
- Da Forsvaret fra Målselv, forsvant det 500 stillinger, og vi sto nokså ribbet tilbake. Men dette har vi klart å snu til noe positivt - og nå er Forsvaret på vei tilbake igjen slik at vi får dobbelt opp, sier Fossum.

Han synes det er inspirerende å få et såpass sterkt tillitsvotum fra kommunens innbyggere. Han hadde 54 prosent av velgerne bak seg i inneværende periode. Denne gangen stemte nesten tre av fire velgere på Fossum.

I hele landet hadde 50 kommuner direkte ordførervalg i år. Av 45 som har inngitt rapport ved 14-tiden mandag, har 34 oppnådd mer enn 50 prosent av stemmene for vinneren.

I flere av kommunene som har hatt direkte ordførervalg har oppslutningen om valget vært stor, godt opp mot 70 prosent i mange mindre kommuner. Målselv var et unntak, med bare 51,3 prosent valgdeltakelse. I byer som Tønsberg, Harstad og Molde har valgdeltakelsen variert fra 55,4 til 58,7 prosent.


Thygesen i Risør
Et problem med direkte ordførervalg kan være at vinneren er betydelig mer populær enn partiet han representerer.
 
I Risør har tømrer Knut Henning Thygesen fra RV fått 44,5 prosent av stemmene ved det direkte ordførervalget, men partiet er bare tredje største parti i kommunestyret med 13,7 prosent av stemmene. Både Arbeiderpartiet (26,4 prosent) og Venstre (13,8 prosent) er større.

Redaktør Rolf Røisland i Aust Agder Blad sier til NTB at det neppe blir noen politisk revolusjon i Risør med Thygesen som ordfører.

STEMMESANKER: Viggo Fossum (Ap) i Målselv er en av tre ordførere som fikk over 70 prosent av stemmene. Foto: MARIUS FISKUM
STEMMESANKER: Viggo Fossum (Ap) i Målselv er en av tre ordførere som fikk over 70 prosent av stemmene. Foto: MARIUS FISKUM Vis mer

- Han er en sunn skeptiker, men samtidig en samarbeidets mann. Han er grundig, lyttende og har respekt for andres meninger. Jeg tror det kan gå seg til med et samarbeid mellom Ap, RV og Sp, og at disse partiene får med seg Venstre på laget mot at Venstre får varaordføreren, sier Røisland.
(NTB)