Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fikk over 9 millioner kroner av Saddam Hussein

Tysk etterretning skal sitte på oppsiktsvekkende opplysninger rundt den mystiske «alpemassakren» i høst.

MASSAKRE: Bare døtrene Zainab og Zeena overlevde massakren på landeveien nær Chevaline i de franske alpene. Faren Saad al-Hilli (50), moren Iqbal (47) og mormoren ble alle drept. Også en fransk syklist ble drept av de ukjente attentatmennene. Foto: Phil Harris Mirror News / Bulls Pix
MASSAKRE: Bare døtrene Zainab og Zeena overlevde massakren på landeveien nær Chevaline i de franske alpene. Faren Saad al-Hilli (50), moren Iqbal (47) og mormoren ble alle drept. Også en fransk syklist ble drept av de ukjente attentatmennene. Foto: Phil Harris Mirror News / Bulls Pix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er den franske avisa Le Monde som denne uka presenterer de oppsiktsvekkende opplysningene.

• Eksdiktator Saddam Hussein skal ha satt inn 840 000 britiske pund på en sveitsisk bankkonto i navnet til Saad al-Hillis far.

• Faren, Kadhim, skal ha vært nært tilknyttet Saddams Baath-parti før han flyktet fra Irak til Storbritannia.

Mysterium Disse kan kaste nytt lys over den mystiske massakren i de franske alpene der den familiefaren Saad al-Hilli (50), ektefellen Iqbal (47) og svigermoren Suhaila (74) ble funnet drept i sin BMW. Datteren Zainab (7) ble hardt skadet mens datteren Zeena (4) kom fra det uten fysiske skader, men skal være svært traumatisert.

Også den franske syklisten Sylvain Mollier (45) ble funnet drept like ved. Trolig har han blitt uforvarende vitne til massakren.

Åstedet bar preg av rene henrettelser utført av profesjonelle. Drapene 5. september i det idylliske alpelandskapet er blitt en gåte for etterforskere både i Frankrike og Storbritannia, der familien hører hjemme.

Like ved Sveits Stedet ligger bare en times kjøretur fra Geneve, der sveitsiske myndigheter tror familien kan ha kjørt fra da de ble stanset i det som fortoner seg som et nøye planlagt bakhold på den øde veistrekningen.

Spørsmålet som stilles nå er om nettopp kontoen i Sveits kan ha vært målet for familiens ferietur - og motivet for de ukjente gjerningsmennene som slo til mot dem i Alpene.

Tysk etterretning Det skal være tysk etterretning som sitter på de nye opplysningene. Ifølge Le Monde har de kontaktet franske politimyndigheter for å bistå etterforskningen.

Det har allerede kommet frem at Saad al-Hilli lå i arvestrid med sin storebror Zaid, hvor det skal ha vært sterk uenighet rundt farens testamente. Han døde for omlag et år siden i Spania.

Etterforskere skal til nå ha trodd at denne krangelen handlet om eiendom og andre forretningsverdier etter faren Kadhim. Men at faren skal ha disponert millioner av kroner fra Saddam Husseins regime har til nå vært ukjent.

Flyktet fra Saddam Fabrikkeier Kadhim og kona Fashia flyktet fra Irak og Saddam Hussein sent på 70-tallet. Angivelig fordi han falt i unåde med Baath-partiet. Med seg hadde de sine to sønner Saad og Zaid.

Familien slo seg ned i London, men alle bånd - inkludert bankkontoer og pengeoverføringer fra Irak - skal ha blitt frosset på ordre fra Baath-partiet og Saddam Hussein.

Men det er nettopp dette som kan vise seg å være en dekkhistorie avslørt av tysk etterretning.

De tyske agentene mener å ha klare indikasjoner på at Khadim al-Hilli aldri havnet i problemer med Saddam Hussein, men tvert om har vært en nyttig ressurs for regimet og diktatorens medhjelper for å smugle penger ut av Irak og til Europa som et sikringsfond i tilfelle han skulle bli styrtet.

Da Saddam ble henrettet i 2006, var det kjent at han like før regimet falt hadde stuet bort milliarder av kroner på kontoer i utlandet. Store deler av denne formuen fant veien til kontoer i Sveits og Frankrike. En av disse kan altså Kadhim ha hatt full kontroll på etter Saddams død. Kanskje flere, melder Le Monde.

I ARVESTRID: Saad al-Hilli lå i arvestrid med broren Zaid etter farens død i Spania i fjor. Her er familiens hus i Claygate i britiske Surrey. Foto: AP/Steve Parsons/PA/Scanpix
I ARVESTRID: Saad al-Hilli lå i arvestrid med broren Zaid etter farens død i Spania i fjor. Her er familiens hus i Claygate i britiske Surrey. Foto: AP/Steve Parsons/PA/Scanpix Vis mer