Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Fikk panikk - lot hodene rulle

-  En ren panikkhandling! Slik kommenterer både politikere og ansatte at forsvarssjef Sigurd Frisvold - med statsråd Kristin Krohn Devolds velsignelse - sparket to toppsjefer i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kjølvannet av en rad større og mindre skandaler i Forsvaret de siste åra, følte både Krohn Devold og forsvarssjef Frisvold et stort behov for å vise handlekraft i går. Det gikk ut over generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg, og lederen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Erik Hernes. Begge fikk sparken nærmest på direkten under en pressekonferanse i går klokka 10.00.

-  Generalinspektøren for Hæren og lederen for Flo vil bli fristilt fra sine oppgaver fra det øyeblikk forsvarssjefen bestemmer, sa Sigurd Frisvold da han la fram de begredelige budsjettallene.

-  Vi ga i høst klar beskjed om at det å ikke overholde budsjettene ville få personellmessige konsekvenser. Det er det som nå skjer, sa forsvarsminister Kristin Krohn Devold da hun forklarte seg om budsjettskandalen seinere på dagen.

-  Dette bærer preg av panikkhandlinger som fort kan vise seg og være forhastet. Hvordan skal man da få rehabilitert de to, sier leder av Berfalets Fellesorganisasjon Didrik Coucheron. Han mener det korrekte ville vært å fristille de to hele saken var gjennomgått.

Får etterspil

Forsvarsledelsens totale mangel på budsjettkontroll og rekordraske hoderulling får et kraftig etterspill på Stortinget. I går ettermiddag ble det klart at saken ender i Stortingets kontroll og konstitusjonskomité. Der ligger fra før av Riksrevisjonens kritikk av Forsvarsdepartementets manglende budsjettkontroll i budsjettåret 2003.

-  Denne saken vil med stor sannsynlighet ende med åpen høring, sier Frp-formann Carl I. Hagen, som også er et sentralt medlem i kontrollkomiteen. Han varsler at hele forsvarsledelsen må i vitneboksen.

-  Under en slik høring vil det være avgjørende å høre hva Sølvberg og Hernes har å si. Det er mildt sagt uvanlig at et departements ledelse ofrer to ledere på en slik måte. Jeg har aldri hørt om liknende tilfeller tidligere, sier Hagen.

Han legger ikke skjul på at han er ytterst skeptisk til forsvarssjef Sigurd Frisvolds og forsvarsminister Kristin Krohn Devolds håndtering av budsjettskandalen.

-  Alvorlig

Lederen i forsvarskomiteen, Arbeiderpartiets Marit Nybakk, mener at Stortinget må gripe inn i den sviktende budsjettstyringen i Forsvaret. Selv om hun foreløpig ikke vil gå så langt som å uttrykke mistillit til forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H), krever hun at Stortinget får seg forelagt overskridelsene på nesten en milliard kroner som en egen sak til forsvarskomiteen. Det er ikke nok at forsvarsministeren holder en redegjørelse fra talerstolen.

Hun mener det er totalt uakseptabelt at Forsvaret ikke kan lære seg å styre og overholde sine budsjetter. Enda mer alvorlig er det at Stortinget ikke lenger kan stole på at forsvarsministeren har evne til å rydde opp, mener hun.

-  Det nærmer seg et punkt hvor det er vanskelig å tro at hun skal klare nettopp det.

Bondevik bestemmer

Selv om Kristin Krohn Devold blir utsatt for knallhard kritikk fra mange kanter sitter hun inn til videre trygt i statsrådsstolen. Opposisjonen på Stortinget har slett ikke noe ønske om statsrådsavgang eller regjeringskrise så kort tid før valget. Og om det ikke i de følgende dagene kommer fram opplysninger om at hun eller andre har løyet, vil Krohn Devold nok en gang ri av stormen. Om ikke Kjell Magne Bondevik skulle ta grep.

-  Det er bare en fordel for oss at Krohn Devold blir sittende. At regjeringen går inn i valgkampen med en så svekket statsråd på et så viktig område er ikke oss imot. Det undrer meg mer at Kjell Magne Bondevik vil det, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Vedkommende understreker også at dette går på økonomistyring og bruk av skattebetalerens penger. Også det et område hvor Krohn Devolds parti Høyre har holdt fanen høyt hevet.

Kjell Magne Bondevik ble selv informert om overskridelsene av Krohn Devold, og lite tyder på at han vil gå til det skritt og kvitte seg med Forsvarsministeren. Som leder i en trepartiregjeringen vil han i så fall også måtte ha med seg Erna Solberg på dette.

-  Det har vært en tøff og krevende dag, sa Krohn Devold til Dagbladet etter en av sine mange opptredener i NRK i går.

-  Hvordan reagerte du da først gikk meldingen om overskridelsene?

-  Jeg tenkte at her må jeg brette opp ermene og rydde opp. Det er det jeg nå gjør.

I HARDT VÆR: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold.
I HARDT VÆR: Forsvarssjef Sigurd Frisvold.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media