- Fikk panikk

Rødt-leder Bjørnar Moxnes møtte lørdag pressen for å kommentere solbrille-tyveriet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kommenterer tyveriet av solbrillene han tok med seg på Gardermoen. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / Reporter: Jørgen Gilbrant Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rødt-leder Bjørnar Moxnes møter pressen utenfor Rødts kontor i Oslo klokka 12 for å kommentere tyveriet av solbriller på Gardermoen.

- Jeg vil starte med å si at jeg er innmari lei meg og vil si unnskyld til alle som er involvert. Dette er en sak som nå skygger for Rødts politikk og det er mange som nå er skuffa over meg fordi jeg ikke gikk rett tilbake med brillene, og at jeg ikke gikk i detalj med en gang, innleder Moxnes.

- Fikk panikk

Han mener selv at det var dumt å reagere som han gjorde, men sier han fikk panikk og ble redd for å skade partiet.

På spørsmål fra pressen om han har tillit som partileder for Rødt etter dette, svarer Moxnes følgende:

- Jeg er avhengig av tillit i Rødt og det er opp til partiledelsen og medlemmene. Det er opp til dem å vurdere om jeg har tillit.

- Opplever du at folk har tillit?

- Jeg opplever at folk er skuffa og rister på hodet. Men foreløpig tror jeg at jeg har støtte som partileder. Men ingen har hevd på en partilederstilling, det er opp til partiet.

- Skamfull

På spørsmål om hva som skjedde da han ikke gikk tilbake til butikken, gjentar Moxnes til Dagbladet at han ble redd for å skade partiet ved at dette ble en stor sak, og at han på denne måten ville kunne skape trøbbel for mange andre.

- Jeg ble rett og slett redd, og gjorde da noe grunnleggende galt. Det er så dumt. Jeg burde gjort det som enhver fornuftig person ville gjort: Gått tilbake til butikken.

- Hvorfor fortalte du ikke hele sannheten med en gang?

- Jeg skulle ha fortalt hele sannheten fra første stund, sier Moxnes og legger til at han er skamfull for dette også.

- Det er helt håpløst å ikke fortelle alt fra starten.

Han understreker at politiet ikke har gjort noe galt i denne saken, det er ene og alene ham selv.

- Synes du selv du har rett karakter til å lede partiet?

- Jeg vet ikke helt, men jeg vill lytte til det partiet sier og de reaksjonene som kommer derfra. Jeg klamrer meg ikke til taburetten, men det er opp til partiet. Jeg skjønner godt at veldig mange er skuffa.

På videre spørsmål fra Dagbladet om hvorfor han ikke har vurdert å trekke seg, sier partilederen at det har gått mange tanker gjennom hodet det siste døgnet.

- Det jeg har tenkt er at partiet må få komme med sitt syn på saken, om det er en sak for dem og i så fall på hvilken måte. Det er opp til medlemmene og organene i partiet.

- Første gang

- Uforståelig, pinlig, flaut, tror Moxnes selv han ville sagt dersom en politisk motstander hadde gjort det samme.

Moxnes var på Gardermoen sammen med kjæresten. Ifølge Moxnes var ikke kjæresten klar over det som hadde skjedd i butikken.

På spørsmål om han har gjort noe liknende før, trekker han fram uhellet hvor han gikk fra en kafferegning i Sandnes.

- Også dette ble dekket i pressen og var noe jeg beklaget, sier Moxnes, og understreker at dette dreide seg om kortet hans.

- Var det din intensjon å stjele solbrillene?

- Nei det var aldri min instensjon, men jeg tok dem jo med ut. Så jeg har dermed brutt loven, sier Moxnes til Dagbladet.

- Folk trodde på din første forklaring i går. Frykter du at folk ikke lenger tror på deg når de skjønte at dette ikke var hele forklaringen?

- Jeg burde ha fortalt alt med en gang. Det satt langt inne å si at jeg fikk panikk, men det var det jeg skulle ha gjort. Jeg tror dette åpenbart svekker tillitten til meg for mange folk, og det er vel fortjent. Jeg kommer ikke unna det.

Sa ikke alt

- Det er helt riktig at jeg tok med meg et par solbriller ut av en butikk på Gardermoen uten å ha betalt. Det var ikke hensikten, og er jo veldig flaut, sa Moxnes i en uttalelse til Dagbladet fredag, via partiets pressesekretær.

Gjennom ettermiddagen fredag kom det nemlig fram at politiet mener Moxnes handlet med forsett - noe han selv har benektet.

I et intervju med VG og i et innlegg på Facebook fredag kveld, forklarte Moxnes at i stedet for å levere brillene tilbake da han oppdaget feilen, begikk han en ny «tabbe».

- Jeg burde ha gått rett tilbake og sett butikkpersonalet i øynene. I stedet tok jeg av lappen og la brillene i bagasjen.

Tidligere lørdag har flere av Moxnes partikollegaer kommentert hendelsen. Mímir Kristjánsson beskrev hendelsen som «fullstendig hodemist» i et innlegg på Facebook.

Bjørnar Moxnes' solbrilletyveri er en utrolig pinlig sak, sier Dagbladets kommentator Martine Aurdal. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- At en partileder tar med seg et par solbriller ut av en butikk på Gardermoen og legger dem i bagasjen sin må være blant de mer bisarre politiske skandalene vi har fått de siste åra (og konkurransen er hard). Det er rett og slett fullstendig hodemist.

- Dumt av Moxnes

På spørsmål fra Dagbladet om han synes det var dumt at ikke Moxnes fortalte hele sannheten til avisa RB, som først omtale saken, med en gang, svarer Kristjánsson «ja».

- Det var dumt at han ikke fortalte hele historien til avisene med en gang, ja.

Han mener likevel ikke mediehåndteringen er hovedproblemet i denne saken.

- Det er det at han har gjort noe som er ulovlig, sier Kristjánsson.

Alle som har kommentert saken av stortingskollegaer og ledelsen i Rødt, har uttalt at de fortsatt har tillit til Moxnes som partileder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer