Fikk partiet rett i fleisen

Statsminister Jens Stoltenberg har trøbbel med sine egne. På oppsiktsvekkende kort tid etter feiringen på Slottsbakken har regjeringssjefen kommet på kant med partiet. I går ble han etter et voldsomt opprør i partiet tvunget til å utsette behandlingen av statens oljeformue til landsmøtet i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Meget klokt, gliste stortingsrepresentant og «opprørsgeneral» Britt Hildeng etter at sentralstyret i går bøyde av. Motstanderne av privatisering av Statoil mener sågar at det nå er mulig å vinne denne kampen på landsmøtet.

Krisetelefoner

Etter hektisk telefonkontakt i helga ble partiledelsen enig om kriseløsningen som partileder Thorbjørn Jagland la fram ved sentralstyrets begynnelse klokka 16.00 i går ettermiddag:

 • Landsstyrets vedtak fra 11. februar står ved lag, men det skal konkretiseres med tanke på endelig behandling på landsmøtet i november.
 • Umiddelbart etter landsmøtet skal regjeringen legge fram en stortingsmelding slik at Stortinget kan fatte vedtak vinteren 2001. Jens Stoltenberg gjorde sitt beste for å bagatellisere sakens dramatiske vending i går.

I spørsmålet om delprivatisering av Statoil og SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement), som har vært Stoltenbergs hjertesaker i mange år, har han fått partiorganisasjonen i fleisen.

Må vente

Opposisjonen på Stortinget godter seg over Ap's interne problemer, etter at Stoltenberg før regjeringsskiftet kritiserte Bondevik-regjeringen for sommel. Nå må Stortinget vente til etter landsmøtet i november på å behandle skjebnen til Statoil og SDØE. Men langt verre enn kritikk og hån fra Stortinget er det at Stoltenberg har flere kriger på gang i eget parti. - Det er alvorlig for en hvilken som helst regjering å ha mange fronter samtidig. Jens Stoltenberg må forstå at

 • Stoltenberg-regjeringen har kommet på kant med partiet i flere store saker.
 • Statoil-saken var for dårlig behandlet i partiorganisasjonen.
 • Partiledelsen så for seint styrken og bredden i opprøret.
 • Mange i partiet er usikre på hvilken retning Ap tar med Jens Stoltenberg som statsminister.
 • Thorbjørn Jagland har mindre tid til å pleie partiet og har mistet makt. Derfor gikk alt galt for Jens

det er stor frustrasjon i partiet, sier en sentral Ap-kilde.

På kant med partiet

På oppsiktsvekkende kort tid har Stoltenberg-regjeringen kommet på kant med partiet:

 • Da regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett, ble den møtt med svært sterke reaksjoner fra fagbevegelsen. Selv nestleder Gerd-Liv Valla, som regnes som en av Stoltenbergs støttespillere, kritiserte Stoltenberg.

 • Da regjeringen presenterte kommuneøkonomiopplegget for sin egen stortingsgruppe, gjorde Ap's sindige representanter opprør. Stoltenberg og hans mannskap måtte i løpet av en ettermiddagstime bla opp en milliard kroner mer for å roe gemyttene.
 • Nå opplever Ap's stortingsrepresentanter fra Distrikts-Norge at partifellene er i harnisk på grunn av landbrukspolitikken.
 • Men mest dramatisk er striden om Statoils og SDØE. Dagbladet har i det siste vært i kontakt med en rekke fylkesledere, stortingsrepresentanter og partiveteraner som har vært i harnisk over håndteringen av denne saken.

Maktskifte i Ap

Det som har skjedd i vår, er utslag av at Ap har fått regjeringsmakt. Opposisjon i Ap mot egen regjering er ikke uvanlig i et stort parti som Ap, det har Jagland selvsagt rett i. Men gnisningene og sprekkdannelsene er også uttrykk for maktskiftet som har funnet sted i Ap. Selv om Jagland er partileder, er det Jens Stoltenberg som er regjeringssjef. Flere kilder sier til Dagbladet at de er usikre på hvilken retning Ap går med Jens Stoltenberg som frontfigur.

Selv om Jagland hevder det motsatte, kan han ikke ha samme fokus på partiet som tidligere. Hans oppgaver og reiseprogram som utenriksminister er i seg selv bevis på hvor Jagland har og må ha sin oppmerksomhet.

Dårlige følere

En av partiets trofaste sersjanter sier til Dagbladet at Jens Stoltenberg har en arbeidsstil som kan komme til å koste ham dyrt:

- Jens omgir seg med mennesker som er minst like «moderne og urbane» som ham. I Ap oppleves dette som temmelig fjernt fra Ap-politikk. Folk jeg snakker med, spør om Jens Stoltenberg har tenkt å forandre Ap til det ugjenkjennelige. De ser på Statoil-saken som en viktig prøvesak.