Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk pass rett før han forsvant

Hassan Samriye Hashin (35) fikk utlendingspass bare få timer før han forsvant. Nå jakter politiet på vitner som kan fortelle mer om hans bevegelser i 45 kritiske minutter drapsnatta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNDAL (Dagbladet): Dagbladet får bekreftet at den drapssiktede somalieren samme dag som han rømte fra Sogndal, torsdag i forrige uke, fikk utlevert et såkalt utlendingspass. Dette er et dokument som betyr at han kan reise fritt hvor som helst i verden. Hashin har arbeids- og oppholdstillatelse i Norge fram til neste høst.

Snakket med kolleger

Politiadvokat Knut Broberg vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om at 35-åringen fikk utlevert reisedokumenter samme dag som Hedda Karterudseter ble funnet drept.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal 35-åringen ha vært innom jobben sin i Sogndal før han reiste. Her skal han ha opplyst til arbeidskollegaene at han måtte hente reisedokumenter.

Siste sikre spor etter Hassan Samriye Hashin er ved bussterminalen i Oslo klokka 05.30 fredag morgen i forrige uke. Han kom da med nattbussen fra Sogndal. Det er kommet fram en rekke opplysninger om at siktede kan ha slektninger flere steder i Europa.

-  Jeg vil ikke kommentere dette spørsmålet, men vi gjør selvsagt våre undersøkelser, sier politiadvokat Broberg.

Ingen vitner

Etterforskerne jobber nå intenst med å kartlegge 45 avgjørende minutter natt til forrige torsdag.

FAKTA

Drapet i Sogndal

Handlingen: Hedda Karterudseter (19) ble funnet kvalt på hybelen sin i Sogndal forrige torsdag klokka 19.30. Hun er fra Flatdal i Telemark.

Vitner: Politiet har flere observasjoner av henne ved 01.00- 01.30-tida natt til torsdag. Hun gikk ifølge vitner sammen med en 35 år gammel somalier hjem til hybelen sin.

Spor: Det er sikret biologiske spor i hybelen. Vitner har avgitt DNA-prøve, fingeravtrykk og levert inn sko på politistasjonen i Sogndal.

Siktede: Somalieren (35) er siktet for forsettlig drap, men er ikke pågrepet. Han er etterlyst i hele verden.

Tips politiet: 57 62 92 53

Hovedspørsmålet til etterforskerne er om den drapssiktede somalieren kan ha rukket å følge Hedda hjem, kvalt henne og gått tilbake til sentrum i løpet av en kort tidsperiode.

-  Tror dere at drapssiktede kan ha fått hjelp av noen til å utføre handlingen?

-  Det har jeg ingen kommentar til, utover det at det bare er en person som har status som siktet i drapssaken, svarer politiadvokat Knut Broberg.

Politiets hovedproblem er at de til nå ikke har vitner som har sett Hashin gå inn på hybelen sammen med Hedda Karterudseter et sted mellom klokka 01- 01.30 natt til forrige torsdag.

Ny forklaring

To vitner har sett den unge jenta og siktede nær folkehøyskolen ved 01.15-tida. Deretter er det ingen observasjoner av siktede før en 26 år gammel arbeidskollega sier han så somalieren ved et gatekjøkken i sentrum rundt klokka 01.45. Politiet tror ikke på 26-åringen, og har siktet ham for falsk forklaring.

Men politiet har også fått en vitneforklaring som delvis støtter 26-åringens observasjoner. En mann, som torsdag ettermiddag var inne til avhør, sier han så siktede rundt klokka 02.00 ved gatekjøkkenet.

Det betyr at Hassan Samriye Hashin, dersom han er drapsmannen, i løpet av en drøy halv time må ha gått 850 meter til hybelen, kvalt Hedda og gått 850 meter tilbake til sentrum.

Trapper ned

Politiet vil i helga trappe ned etterforskningen. Ifølge politiadvokat Knut Broberg vil det bare bli foretatt nødvendige etterforskningsskritt. Både Kripos-etterforskerne og politiadvokaten tar fri i helga.

-  Men mandag er vi tilbake på jobb igjen, sier Broberg til Dagbladet.

DREPT: Hedda Karterudseter (19).
JAGES: Hassan Samriye Hashin (35) jages nå over hele verden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media