Passkø

Fikk passtime på rekordtid: - Flaks

- Vi har vært veldig heldige, sier Jennifer Illes-Hernandez til Dagbladet.

FIKK HASTVERK: Familien oppdaget ved en tilfeldighet at to av barnas pass snart utløper. Foto: Privat
FIKK HASTVERK: Familien oppdaget ved en tilfeldighet at to av barnas pass snart utløper. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I helga oppdaget plutselig Jennifer Illes-Hernandez (47) og ektemannen Roy (56) at et av barnas pass utløper i neste uke, mens et annet har utløpsdato i juli.

Paret bor på Refstad i Oslo med tre barn på 12, 14 og 16 år.

- Det var Roy som helt plutselig spurte om passene til barna var ok, og jeg tenkte først «det er de, men la meg dobbeltsjekke». Så viste det seg det motsatte, forklarer Illes-Hernandez til Dagbladet.

Turen til Surinam i Sør-Amerika med avreise 29. juni er allerede bestilt, og familien fikk mildt sagt hjertet i halsen - og hastverk.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Vi måtte hive oss rundt. I tillegg til Oslo, sjekka vi alle områdene rundt. I Oslo var første ledige passtime i november, mens det i Bærum og Drammen var i september og oktober, sier Illes-Hernandez til Dagbladet og innrømmer at hun fikk smått sjokk.

47-åringen kommer fra Surinam, og har ikke fått vært på besøk i hjemlandet på fem år på grunn av coronapandemien.

- Hvis vi ikke hadde funnet en ledig passtime, hadde vi alle blitt veldig lei oss og felt en tåre. Vi har gledet oss masse til å reise og treffe familien. Vi skulle ha sjekket dette tidligere, men jeg bestilte billettene for lenge siden og da var passene gyldig. Sånt går fort i glemmeboka.

Fant ledig time i Østfold

Men familien på fem slipper angivelig å ta til tårene. De kom over en ledig passtime i Grålum i Sarpsborg kommune allerede torsdag kveld.

- Det var Roy som gjenkjente stedet Grålum og fant en ledig time. Vi hadde tilfeldigvis kjøpt en bil der for mange år siden og derfor klikket han på stedet. Han tenkte at det sikkert var et mer ukjent sted for mange og at vi derfor hadde flaks med å få en time så raskt, sier hun til Dagbladet.

Passkø: Hundretusenvis av nordmenn mangler gyldig pass. Det begynner å haste hvis du i det hele tatt skal komme utenlands i sommer. Video: Øystein Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

Familiens neste bekymring nå er om passene vil bli ferdige til avreise.

- Noen sier at passene vil komme tidligere dersom man framlegger flybillettene på passtimen. Andre sier sju uker. Selv har jeg lest ti uker. Jeg vet ikke hva vi skal stole på - all informasjon er ulik, sier Illes-Hernandez til Dagbladet.

Torsdag kveld, etter passtimen i Grålum, sender hun en melding til Dagbladet:

«Vi kom akkurat fra passkontoret på Grålum. Vi har vært veldig heldige! Ettersom vi kunne vise fram flybilletter blir vi prioritert og får passene om to til tre uker! Nå er vi så glade.»

- Ventetida øker ytterligere

I forrige uke sa Politidirektoratet at man må regne med cirka sju uker eller mer på steder med lang postgang.

- Etterspørselen er høyere enn tilgjengelig produksjon, selv med de tiltakene vi har iverksatt. Derfor må det regnes med at ventetida øker ytterligere de neste månedene, sa seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet til TV 2.

Det er også forventet at ventetida innen juni kan bli opptil ti uker for pass, og seks uker for nasjonale ID-kort.

- Nå står vi i en situasjon der vi dessverre ikke klarer å levere normale tjenester til befolkningen. Generelt vil vi fraråde folk å bestille nye reiser nå hvis de ikke har reisedokumentene i orden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer