Posturalt ortostatisk takykardisyndrom:

Fikk påvist skrekk-diagnose

- Jeg er allergisk mot tyngdekraften, sier Lyndsi Johnson (28).

I MARINEN: Lyndsi Johnson arbeidet som mekaniker i marinen da hun oppdaget symptomene i 2015. Foto: SWNS
I MARINEN: Lyndsi Johnson arbeidet som mekaniker i marinen da hun oppdaget symptomene i 2015. Foto: SWNS Vis mer
Publisert

Overalt i verden lider mennesker av ulike allergier. Enten kan allergien «kureres» ved å daglig ta allergimedisin - eller en kostholdsendring dersom du er allergisk mot ulike matvarer.

Men hva om du er «allergisk» mot selve tyngdekraften?

28 år gamle Lyndsi Johnson fra den amerikanske byen Bangor i Maine, lider av posturalt ortostatisk takykardisyndrom (POTS).

Kroppen hennes tåler rett og slett ikke å stå i oppreist stilling.

- Sprøtt, men sant

Til nyhetsbyrået South West News Service (SWNS) forklarer 28-åringen at hun tilbringer 23 av døgnets timer i senga. Dersom hun står oppreist i mer enn tre minutter, svimer hun av.

POTS: Sju år etter de første symptomene, fikk 28-åringen påvist syndromet. Foto: SWNS
POTS: Sju år etter de første symptomene, fikk 28-åringen påvist syndromet. Foto: SWNS Vis mer

- Jeg er allergisk mot tyngdekraften. Det høres sprøtt ut, men det er sant. Jeg føler meg mye bedre hvis jeg ligger. Jeg ligger i senga hele dagen, sier Johnson.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er POTS en tilstand hvor hovedsymptomet er høy/økt puls i oppreist stilling uten samtidig betydelig blodtrykksfall.

Symptomene kom i 2015

Det var først i 2015 at den da 21 år gamle jenta begynte å merke rygg- og magesmerter. Ved jevne mellomrom besvimte hun.

Johnson, som på den tiden jobbet som dieselmekaniker i marinen, forteller til SWNS at legene først trodde hun led av angst.

TIDLIGERE AKTIV: Lyndsi Johnson måtte forlate marinen i 2018 på grunn av plagene. Foto: SWNS
TIDLIGERE AKTIV: Lyndsi Johnson måtte forlate marinen i 2018 på grunn av plagene. Foto: SWNS Vis mer

- Det var virkelig skummelt. Jeg besvimte overalt. Jeg skulle handle på matbutikken og måtte sette meg ned fordi jeg var svimmel. Jeg besvimte til og med da hunden min bjeffet, minnes hun.

Tre år seinere, i mai 2018, måtte Johnson forlate marinen på grunn av de voldsomme plagene.

- Det er veldig ødeleggende

I starten av 2022 opplevde kvinnen nye symptomer. Hun begynte å kaste opp så mye at hun måtte bli innlagt på sykehuset for hjerteovervåking.

Der begynte en av kardiologene å ane ugler i mosen. Han ønsket å teste Johnson for POTS.

28-åringen ble i liggende stilling spent fast til ei plate, mens plata sakte ble vippet opp i stående posisjon. Samtidig overvåket kardiologene Johnsons hjertefrekvens, blodtrykk og oksygen i blodet.

Sju år etter at hun først merket symptomene, fikk Johnson diagnosen.

- Det er veldig ødeleggende. Jeg kan ikke gjøre husarbeid. Mannen min må lage mat, rydde og hjelpe meg med å dusje. Det har gått uker mellom hver tannpuss, fordi det får meg til å bli ordentlig dårlig.

ØDELEGGENDE: Lyndsi Johnson tilbringer 23 timer i døgnet i senga. Foto: SWNS
ØDELEGGENDE: Lyndsi Johnson tilbringer 23 timer i døgnet i senga. Foto: SWNS Vis mer

Ukjent årsak

Ifølge SWNS tar Johnson betablokkere for å redusere svimmelhet og kvalme. Ved bruk av medisinen besvimer hun nå «bare» tre ganger daglig.

Betablokkere er en type medisiner som hindrer overføring av enkelte typer signaler i overgangen mellom nervetråder og muskler, ifølge Norsk Helseinformatikk.

- Jeg har virkelig måttet tilpasse meg dette nye livet. Jeg kan ikke gjør mye av det jeg pleide å gjøre tidligere, men jeg har forsonet meg med det. Jeg er takknemlig for det jeg har, sier hun.

Ifølge Legehåndboka er årsaken til POTS ukjent, men antas å skyldes en form for autonom nevropati. Den omtales som en relativt sjelden tilstand som er hyppigst hos ungdom og yngre voksne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer