24 HAMBURGERE:  Han fikk penger av moren til å kjøpe noe til seg selv. I steden gikk Marco Federico Simonsen gatelangs i Oslo og delte ut 24 hamburgere til hjemløse. Han satte seg ned og prata med hver og en av dem. Foto: Privat
24 HAMBURGERE: Han fikk penger av moren til å kjøpe noe til seg selv. I steden gikk Marco Federico Simonsen gatelangs i Oslo og delte ut 24 hamburgere til hjemløse. Han satte seg ned og prata med hver og en av dem. Foto: PrivatVis mer

Fikk penger av moren til å kjøpe noe til seg selv. Marco (16) brukte pengene på mat til hjemløse

- Mammahjertet mitt ble veldig stolt, sier mora.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Wenche Simonsen og sønnen Marco Federico Simonsen dro på tur fra Havøysund i Finnmark til Oslo i forrige uke, fikk moren seg en overraskelse, skriver iFinnmark.no.

Etter ha å reist i mange timer, ble de enige om at moren skulle hvile seg noen timer på hotellrommet, mens sønnen på egenhånd gikk rundt i byen.

Han fikk med seg litt penger til å kjøpe seg noe fint.

Delte ut 24 hamburgere Da han kom tilbake på rommet sa han til moren: «Nå har jeg gjort noe som du sikkert kommer til å bli sint for».

- Jeg tenkte bare «herregud, hva er det du har gjort?». Han starter med å fortelle at han har kjøpt noe til meg og drar opp en nydelig jakke fra en pose. Så reiste han seg opp, stilte seg midt på gulvet og fortalte han hva han hadde drevet med. Da han var ferdig begynte vi å gråte begge to, forteller Wenche Simonsen til Dagbladet.

Sønnen hadde brukt 240 kroner på hamburgere. Med 24 burgere vandret han opp og ned Karl Johan og delte ut til de uteliggerne han så. I ettertid la han ut et innlegg på Facebook, hvor han fortalte om opplevelsen.

Pratet med alle I drøyt halvannen time delte 16-åringen ut burgerne til personer han så på gata. For hver burger han delte ut, satt han seg ned sammen med vedkommende for å prate.

- Mange har blitt tvunget til å flytte. Mange har høy utdanning fra utlandet og hadde gode jobber, folk man skulle tro hadde det bra, er nå på bunnen, sier Simonsen til Dagbladet om hva han lærte i etterkant.

Han var verken redd eller engstelig for å gå opp til totalt fremmede mennesker på gata for å prate, forteller han. Målet med å skrive ned tankene sine om opplevelsen på Facebook, var for å gi personene i hans nærmeste omkrets en beskjed:

- Vi i Norge bør være flinkere til å hjelpe folk som ikke har det like bra som oss. Vi bør bli flinkere til å lære folk å kjenne. Vi plasserer mennesker veldig ofte i bås, sier 16-åringen til Dagbladet.

- Mammahjertet mitt ble veldig stolt Moren sier at hun egentlig hadde ventet det. De to var ofte i hovedstaden sammen da sønnen var mindre.

- Da måtte jeg alltid ha småpenger i lomma, fordi han skulle legge i koppene. Han synes det er så urettferdig at de har så lite og at vi har så mye.

- Helt siden jeg var liten har jeg kunnet gå opp til tilfeldige mennesker og ta dem i hånda. Det er jeg ikke redd for, sier 16-åringen selv.

I ettertid forteller Wenche Simonsen at det ikke var så rart at sønnen tenkte at hun kom til å bli sint.

- Når vi har gått sammen tidligere har jeg ofte ikke hatt mynter på meg og jeg har forsøkt å si at han ikke trenger å gi til absolutt alle. Men jeg ble jo overveldet. Mammahjertet mitt ble veldig stolt.

Kjøpte gave til moren Men i tilfelle morens reaksjon var en annen, hadde altså sønnen tatt med seg en gave til mor for å dempe eventuelle negative reaksjoner, forteller Marco lattermildt.

- Da kunne jeg bare dra opp gaven og dempe reaksjonen. Det var i alle fall tanken, sier han og ler.

Moren mener at Marco har vist at det finnes godhet.

- Det finnes ikke bare ungdom som bare tenker på seg selv, det finnes også dem som tenker på andre. Han har gjort en meget god gjerning som folk gjerne må få vite om, en gjerning til etterfølgelse.

Les hele Marcos Facebook-innlegg under:
Hva er glede? Før du leser videre vil jeg at du tenker på hva glede er for deg. Kun det første ordet som kommer opp i tankene dine.

Noen vil nok tenke at glede er evnen til å kjøpe det de ønsker seg, leve trygt med familien eller kanskje bare ha det fint med seg selv.

I dag har jeg fått føle på hva ekte glede er for meg. Jeg vil på ingen måte tiltrekke oppmerksomhet. Jeg befinner meg i Oslo og som dere fleste sikkert vet er det fult av tiggere og uteliggere. Ofte assosierer vi disse menneskene som narkomane og «skuespillere». Dette gjør vi ofte uten å kjenne disse personenes bakgrunn.

I dag bestemte jeg meg for å kjenne på hva glede er. Jeg bestilte 24 burgere som jeg gikk langs Karl Johan's gate og leverte ut til uteliggerne som lå langs veien.

Aldri før har jeg møtt triveligere mennesker. De ba meg sette seg ned ved siden av dem og vi slo av en prat. Lite la de merke til posen full av burgere som jeg bar. Sakte spurte jeg en etter en om de ville ha en burger og de takket høflig.

Det kan virke så jeg har gått fra vettet, og mange av dere sitter nok å tenker «han er gal som gir ut til uteliggere». Men tenk over det. Vi bor i Norge, ett av de rikeste landene i verden og vi er få mennesker. Vi har råd til å gi. En tier for en burger er ikke all verden.

Penger er ikke alt. Gleden av å gi og se dem smile gjorde alt verdt det. Ekte glede er å hjelpe andre mennesker.