- Fikk penger fra dødsranet

Politiet mener de siktede Oslo-mennene på 47 og 29 år har fått deler av ranspengene. I en razzia mot en spionasjebutikk i Oslo skal de ha funnet ulovlige våpen. Politiet tror 47-åringen er en av dødsranernes bakmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): 47-åringen er blitt kalt Mr. X i etterforskernes interne dokumenter, fordi de mener han er en av dem som planla ranet i Stavanger om morgenen 5. april.

47-åringen er en nær bekjent av en av dem politiet fortsatt jager for dødsranet, en 37 år gammel trailersjåfør fra Akershus. Han er de siste åra koblet til flere store ran i Norge.

Våpen og elektronikk

Politiet mener de to mennene har hjulpet de 12 ranerne i planleggingen av dødsranet. Politiet ransaket firmalokalene på Oslos østkant kort etter at de to siktede ble tatt inn til vitneavhør på Politihuset i Oslo mandag ettermiddag.

- Under avhørene ble statusen til de to raskt endret. De er siktet i forbindelse med ranet på Norsk Kontantservice, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt.

Dagbladet får bekreftet fra informert hold at det er gjort en rekke beslag i lokalene til firmaet, som blant annet selger avansert avlyttingsutstyr.

Politiet skal ha funnet ulovlige våpen. Politiets teknikere vil nå prøve å koble våpnene til prosjektiler funnet på åstedet, Domkirkeplassen i Stavanger.

Politiet mener også at de to siktede har fått deler av ransutbyttet. Det skal også være gjort beslag av elektronisk utstyr og bager som politiet mener ble brukt i ranet. I tillegg ble det beslaglagt en politiradio.

Fengsling i dag

De to er siktet for medvirkning til grovt ran med døden til følge. Begge nekter straffskyld. 47-åringen og 29-åringen blir framstilt for varetektsfengsling i Stavanger tingrett klokka 13.00 i dag.

- Min klient nekter straffskyld etter siktelsen for medvirkning til grovt ran. Han nekter for å ha noe med ranet å gjøre, sier advokat Øystein Storrvik, som representerer 47-åringen.

47-åringen har vært i politiets søkelys i forbindelse med andre ran. Etter ranet mot DNBs tellesentral i 2000 fikk 47-åringen en bot på 10000 kroner fordi politiet fant ulovlig avlyttings- og overvåkingsutstyr. Han er også kjent av politiet i forbindelse med andre saker som dreier som om ulovlig overvåking.

Advokatfirmaet Elden representerer 29-åringen. I går bisto advokat Karen Forbrigd 29-åringen i avhør, mens advokat John Christian Elden vil komme til Stavanger onsdag kveld.

Kjenning av politiet

- Siktede benekter enhver form for medvirkning til ranet. Han driver en forretningsvirksomhet, og nekter for å ha tilknytning til dette kriminelle miljøet. Vi er ikke kjent med hvilke beslag som er gjort i lokalene, annet enn at politiet mener ranerne har hatt utstyr som stammer fra bedriften hans, sier advokat John Christian Elden.

29-åringen er tidligere ikke domfelt for ran, men er en kjenning av politiet - og er domfelt for flere forhold. Dagbladet kjenner til at han har tilknytning til den såkalte Tveita-gjengen i Oslo. Personer med tilknytning til dette miljøet er i politiets søkelys etter ranet.

Utstyr koblet til flere ran

Politiet har foreløpig ikke grunn til å tro at noen av de siktede har deltatt i selve ranet. De to siktede ble innkalt til vitneavhør fordi 47-åringen er en kamerat av en av de etterlyste, samt at utstyr fra spionasjebutikken er koblet til andre store ran.

- Begge de siktede har tilknytning til et firma i Oslo som selger teknisk utstyr. I utgangspunktet var de interessante fordi de kunne være i besittelse av utstyr som kan ha forbindelse med ranet, sier politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt.

NOKAS er tilfredse

Regiondirektør i Norsk Kontantservice (NOKAS), Marius P. Ivan, hadde ikke fått vite at to nye var siktet i saken før Dagbladet tok kontakt i går kveld.

- Vi er meget tilfredse med at politiet legger ned et så grundig arbeid i denne saken, sier Ivan. Han kjenner ikke til at NOKAS har hatt et samarbeid med sikkerhetsfirmaet til de to siktede, men kan ikke avvise det.

- Jeg har ingen aning om vi har hatt kontakt med dette firmaet, sier Ivan. Han legger til at NOKAS uansett aldri oppgir navnet på samarbeidspartnere.

- I vår bransje har vi strenge sikkerhetsrutiner. De krever også at vi holder navnene på våre samarbeidspartnere for oss selv, sier Ivan.

SIKTET: 47-åringen, kalt Mr. X i politiets interne dokumenter, er en nær bekjent av en 37 år gammel trailersjåfør som er etterlyst internt i politiet etter dødsranet. Foto: ?<!--/BTEK1--><!--BTEK2-->SIKTET: 29-åringen skal ha tilknytning til den såkalte Tveita-gjengen i Oslo. Også han nekter straffskyld.
RAZZIA: Politiet slo til mot dette firmaet på Oslos østkant. Inne i lokalene ble det gjort en rekke beslag, blant annet av ulovlige våpen. Politiet mener de siktede har fått deler av ransutbyttet. Det totale ransbeløpet kan være opptil 100 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer