Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk penger og valgkampråd

Lars Rise (KrF) brukte en strategi lagt av sjefen for den mektige Fellowship-stiftelsen, Doug Coe, da han skulle sikre seg plass på Stortinget i 1997. Stiftelsen har også støttet Rise økonomisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik hevder i gårsdagens Dagbladet at stiftelsen ikke opererer politisk og at den ikke har politisk makt. Men i stiftelsens egne dokumenter kan man lese om blant annet kamp mot kommunisme, samarbeid med diktatorer verden over og et omfattende skjult diplomati.

Fikk valgkampråd

Stortingsrepresentant Lars Rise (KrF) er en av stiftelsens nære vener som har nytt godt av politiske råd fra stiftelsens leder, Doug Coe, skirver religionsforsker Torkel Brekke i boka «Gud i norsk politikk».

I boka forteller Rise åpent om hvordan strategien for valgkampen i 1997 ble valgt: Da Rise var i Washington i 1996 var det Bondeviks gode venn og stiftelsens leder Doug Coe, som var hans kontakt. «Rise fortalte Coe at han var nominert på KrFs liste i Oslo, men at sjansene for å komme på Stortinget likevel var små. Coe sa at når Rise kom tilbake til Oslo, skulle han engasjere seg blant de fattige i de dårligere deler av byen. Rise svarte at det ville bli vanskelig å nå fram med et kristen-demokratisk budskap i sentrale og østlige bydeler fordi mange av beboerne der var muslimer. Vel, svarte Coe, hva ville Jesus gjort?»

Har felles verdier

Etterpå drev Rise sin egen valgkamp blant muslimer på Grønland og i Gamlebyen. Snart hang det KrF-plakater utenfor mange av grønnsaksbutikkene. Valgkampsakene som forente kristne og muslimer var kamp mot pornografi, alkohol, abort og partnerskapsloven. Det viste seg at strategien amerikaneren Doug Coe hadde lagt for KrFs valgkamp i Oslo virket. KrFs brakvalg blant muslimer i Oslo sikret ifølge Brekke Rise plass på Stortinget. Doug Coes oppskrift ble gjentatt fire år etter.

Rise vil ikke kommentere dett.

Ifølge Stortingets register over representantenes økonomiske interesser, går det fram at Rise også har fått reisestøtte av International Foundation, som er forretningsnavnet Fellowship-stiftelsen bruker i noen sammenhenger. Stiftelsen betalte reise og opphold for Lars Rise fra Tokyo til Sapporo i forbindelse med en parlamentariker-konferanse i fjor. Stiftelsen betale i tillegg alle omkostningene for den republikkanske senatoren John Ensign. Rise sier til Dagbladet at han bare har mottatt reisestøtte en gang.

Bondevik skjuler møter

Bondevik hevder også at Fellowship-stiftelsen ikke er hemmelig. Men Bondeviks gode venn, biograf og redaktør i Vårt Land, Erling Rimehaug, deler ikke den oppfatningen. Rimehaug skriver at han brøt med Fellowship-stiftelsen fordi han «fant det vanskelig å være involvert i noe som skulle være hemmelig».

Bondevik har dessuten gjort sitt for å holde hemmelig sitt forhold til stiftelsen. Blant annet unnlot han å oppføre på reiseprogramet at han skulle spise middag med justisminister John Ashcroft i stiftelsens lokaler i desember 2001.

Leder av Stortingets utenrikskomite, Thorbjørn Jagland (Ap), kritiserer hemmelighetskremeriet.

- Statsministeren burde oppført sitt møte med justisminister John Ashcroft på det offisielle programmet, sier Jagland til Dagbladet.

Bondevik hevder at møtene i hovedkvarteret til Fellowship-stiftelsen skjer som privatperson, og at de derfor kan holdes unna det offisielle programmet.

Bondeviks middag med den ultra-konservative og omstridte justisminister John Ashcroft demonstrerer hvordan statsministeren skifter roller i et og samme møte:

Dødsstraff og salmesang

- Jeg husker at Bondevik ga klar beskjed om at han ville komme med en uttalelse om dødsstraff. Han håpet det kunne skje først, og så kunne resten av middagen foregå på det personlige og åndelige plan. Etter middagen satte Ashcroft seg til pianoet og spilte sanger fra bedehuset, for han har en norsk tilknytning. Han sang «Han har åpnet perleporten». Og vi sang med. Bortsett fra Bondeviks statement, var alt på det personlige plan, fortalte stortingsrepresentant Einar Steensnæs (KrF) til Dagbladet i går.

- Etter middagen satte Aschroft seg til pianoet og spilte sanger fra bedehuset, for han har en norsk tilknytning. Han sang «Han har åpnet perleporten». Og vi sang med. Bortsett fra Bondeviks statement var alt på det personlige plan, fortalte Steensnæs.

Bondevik får kritikk

- Bondevik burde ha innrømmet med en gang at han ikke kan blande rollene på denne måten. Bondevik er alltid statsminister på utenlandsreiser. Hans påståtte skille er uryddig, sier FrP-formann Carl I. Hagen.

SV-leder Kristin Halvorsen er heller ikke fornøyd med Bondeviks skriftlige forklaring i Dagbladet.

- Det er av politisk interesse for velgerne å vite hvem statsministeren møter, uansett om han kaller seg «privatperson» eller ikke. Det blir nærmest komisk når han med noen setninger først «protesterer» mot militærtribunaler og dødsstraff og like etterpå synger «Han har åpnet perleporten» sammen med Ashcroft, sier Halvorsen til Dagbladet.

JESUS OG POLITIKK: Fellowship-stiftelsen betalte reise og opphold for stortingsrepresentant Lars Rises (KrF) tur til Japan i fjor. Han fikk også politiske råd før valgkampen i 1997 av stiftelsens leder, Doug Coe.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media