Fikk plass på institusjon dagen før rettssaken

Autisten som tente på huset til Yngve Hågensen fikk i dag godkjent en institusjonsplass i Nord-Norge. Plassen kom bare én dag før saken skulle starte i rettsapparatet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 27 år gamle autisten brøt seg inn og tente på huset til Yngve Hågensen den 4. april i fjor. Mannen tilsto, men i retten ble det bestemt at autisten ikke var strafferettslig tilregnelig. Her fikk mannen en sikringsdom hvor det stod at autisten ville ta skade av å sitte i fengsel.

Likefullt har han sittet på Ila landsfengsel og sikringsanstalt i rundt sju måneder. Han har også vært sju måneder i varetekt.

Sivilt søksmål

På vegne av sin klient gikk advokat Endre Storløkken til sivilt søksmål mot staten på grunn av feilplasseringen. Saken skulle ha startet i Oslo byrett i morgen.

- I sikringsdommen stod det at det var sterkt skadelig for min klient å komme i fengsel. Ila er et fengsel hvor de ikke kan behandle min klient. Jeg har kjørt på dette, sier advokat Endre Storløkken til Dagbladet.no.

Yngve Hågensen har tidligere uttalt at det er en skandale at ikke staten har klart å plassere den 27 år gamle brannstifteren på en egnet institusjon tidligere.

- Det er et år siden han tente på huset mitt og jeg har ikke noe mer å si utover det jeg har sagt tidligere, sier Hågensen til Dagbladet.no i dag.

- Toppen av isfjellet

27-åringen fikk tilbud om institusjonsplass tidligere i år, men man ble ikke enige om hvem som skulle finansiere plassen - eller om den var sikker nok. Behandlingen tok måneder. Før alt plutselig var i skjønneste orden - dagen før saken skulle i Oslo byrett.

- Det er bedre sent enn aldri, men en kan jo spørre hva som skjer når personer i samme situasjon ikke har et sterkt apparat bak seg. Jeg vil blir forundret hvis dette er den eneste saken. Dette er nok bare toppen av isfjellet. Vi snakker om mennesker som samfunnet helst bare vil glemme, sier Storløkken.

83 siktelser

Mannen som tente på Hågensens hus har diagnosen Aspbergers syndrom. Syndromet kjennetegnes blant annet ved innesluttethet, manglende innlevelse og en hang til monologer.

- Men intellektuelt sett er han høyt fungerende. Det er viktig at han får ordentlig oppfølgning. Han må ikke isoleres slik han har vært på Ila, sier advokaten.

I løpet av de tre årene før brannen rakk autisten å bli siktet for 83 straffbare forhold.

UTBRENT LO-leder Yngve Hågensen tok tapet av huset sitt svært tung. Her sammen med Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet, som i likhet med Hågensen har fått branntrusler.
KRUMRYGGET: LO-leder Yngve Hågensen utenfor sitt utbrente hus på Ski i april i fjor. Hågensen avbrøt sin reise i Sør-Afrika etter at huset hans ble påtent og utbrent.