Fikk plutselig kraftig slagside

Forskyvninger i lasten er trolig årsaken til at det norske fryseskipet «M/V Ice Bear» havarerte øst for Island natt til i går. Seks mennesker ble reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skipet på rundt tusen tonn ligger med kraftig slagside 85 nautiske mil øst for Island. Flere båter er på vei til havaristen for å delta i redningsarbeidet. Ifølge selskapet Ice Reefers AS, som har driftsansvaret for skipet, hadde fartøyet en slagside på rundt 50 grader ved åttetida i morges. Skipet tar inn vann.

Nervepirrende timer

Besetningen på skipet består av en islending og fem mann fra Litauen. De ble evakuert fra skipet og heist om bord i et islandsk redningshelikopter like før 07.00 i morges. De er framme i Reykjavik, og har vært gjennom legekontroll. Alt skal stå bra til med mannskapet.

Lastet med sildetønner

- Fryseskipet var på vei fra Neskaupstaour på Island til Sverige og Finland med over 6000 tønner sild da det fikk problemer, sier Stein Arve Olsen, operation manager i Ice Reefers AS i Florø til Dagbladet.no.

Lasten forskjøv seg

Hovedredningssentralen i Sør-Norge mottok meldingen om at skipet hadde problemer klokka 01.45 i natt. Slagsiden, som først var rundt 15 grader, kom svært overraskende på mannskapet.

- Vi tror lasten har forskjøvet seg, og at det er årsaken til havariet. Lasterommet ble sjekket ved åttetida i går kveld. Da var alt normalt, sier direktør Leif Pedersen i Ice Reefers til Dagbladet.no.

Værforholdene i området er gode. Skipet har rundt 36 000 liter drivstoffolje om bord. Det er ikke kommet meldinger om at noe av dette har lekket ut foreløpig.

- Vi venter på en rapport fra kystvakten på Island senere i dag. Da får vi vite om det er mulig å redde båten, sier Pedersen.

Det blir trolig sjøforklaring i Bergen over nyttår.

«M/V Ice Bear» er bygd ved Aarbø Mekaniske Verksted i Norge i 1969.

LASTET MED SILDETØNNER: Det norske fryseskipet «M/V Ice Bear» er i ferd med å synke øst for Island. Seks mennesker er reddet i natt. Fartøyet fikk kraftig slagside.