Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk prinsessa, men ikke kongsgården

Kong Harald ga sin datters hånd til Ari Behn. Men kongsgården gikk til Folkemuseet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slottet sendte i dag ut en pressemelding der det går fram at kongen ønsker å frasi seg bruksretten til gårdsbruket på Bygdø Kongsgård.

- Det er i tråd med Hans Majestet Kongens ønsker når Regjeringen nå foreslår i revidert nasjonalbudsjett at gårdsdriften videreføres gjennom en avtale mellom staten og Norsk Folkemuseum. De ansattes interesser vil bli ivaretatt ved overføringen.

Hovedhuset med omliggende park skal fortsatt være Hoffets forvaltningsansvar, står det i pressemeldingen.

Eies av det offentlige

Slottet skriver at kongegården har vært knyttet til kongefamilien siden tidlig på 1800-tallet, og fram til 1940 bidro bruket til kongefamiliens naturalhoshold.

- Hans Majestet Kongen ønsker å konsentrere sin oppmerksomhet om rollen som statsoverhode og Kongefamiliens tradisjonelle oppgaver. Gårdsdriften på Bygdø Kongsgård ligger ikke innenfor dette. Det er derfor H.M. Kongens mening at gårdbruket ikke lenger skal omfattes av disposisjonsretten, skriver slottet.

Kongesgården eies av det offentlige, men er stilt til disposisjon for monarken. Kongen eier privat bygningene og anlegget på eiendommen. Bygdøy kongsgård utgjør store deler av halvøya Bygdøy i Oslo, og omfatter 740 dekar innmark, 1200 dekar skog og utmark. Stedet ble benyttet som sommerbolig av kong Haakon og kong Olav, men har de siste åra stått ubebodd. Den nåværende hovedbygningen på Bygdøy Kongsgård ble oppført i 1733 .

Innlemmes i museet

Hagen på kongsgården har alltid utgjort en sentral del av eiendommen. Eiendommens historie kan føres tilbake til middelalderen, da Bygdøy lå under klosteret på Hovedøya i Indre Oslofjord.

- Norsk Folkemuseum og Bygdø Kongsgård har gjennom et nært samarbeid, lange tradisjoner for samhandling når det gjelder samlinger av bygninger på museet, jordbruksdrift, landskapsvern og arrangementer. Det at Kongsgården nå foreslås innlemmet i museet vil bidra til at jordbruksdriften videreføres, og at tilgjengeligheten for allmennheten til store arealer på Bygdøy sikres, også for fremtiden, skriver slottet i pressemeldingen.

Forvaltningsansvaret av eiendommen Oscarshall med tilhørende park skal utredes nærmere.

(Dagbladet.no)

GITT BORT: Bruksretten til kongsgården er gitt til Folkemuseet.
FIKK PRINSESSA... men halve kongeriket må han nok se langt etter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media