JENS PÅ TWITTER: Etter at politikere har begynt å fri til velgerne via nettsteder som Twitter og Facebook, har antall trusler mot de folkevalgte skutt i været.
JENS PÅ TWITTER: Etter at politikere har begynt å fri til velgerne via nettsteder som Twitter og Facebook, har antall trusler mot de folkevalgte skutt i været.Vis mer

Fikk PST på døra etter Facebook-melding

Da norske toppolitikere begynte å bruke blogger, Facebook og Twitter, skjøt antallet drapstrusler i været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Noen av truslene er alvorlig ment, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste.

Alle de norske politiske partiene ruster nå opp til en valgkamp der ulike nettjenester og sosiale medier kommer til å stå svært sentralt.

Frp-formann Siv Jensen diskuterer med potensielle velgere direkte på sin Facebook-side, kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) blogger personlig, statsminister Jens Stoltenberg og hans netthyperaktive statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen er på Twitter.

Hadia Tajik (Ap) startet sitt stortingskandidatur på YouTube og Høyre lanserte sitt landsmøte som det «mest interaktive noensinne».

Oppsøkt hjemme

Men entusiasmen rundt de nye nettarenaene har også en svært mørk skyggeside.

Før valgkampen har startet for alvor, har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) allerede oppdaget at politikernes nye tilstedeværelse på ulike former for blogging og dialogtjenester har gjort at drapstruslene mot dem har økt voldsomt.

Dagbladet kjenner til at PST det siste halvåret har grepet inn flere ganger overfor enkeltpersoner som enten ønsket eller var i stand til å sette trusler mot politikere ut i livet.

- Nye medier og plattformer medfører også mange nye trusler - det har jo til og med jeg selv opplevd I et nettmøte. Den nye situasjonen har gjort at PST har fått en vesentlig større arbeidsbyrde. Selv om et fåtall meldinger kommer fra personer som utgjør en reell fare mot myndighetspersoner, har vi flere eksempler på at enkelte av disse truslene må tas svært alvorlig, sier PST-sjef Jørn Holme til Dagbladet.

Flere personer er i dag under overvåkning etter at de har framsatt alvorlige trusler mot politikere og andre på nettet. Holme bekrefter at flere trusler på det som betegnes som nye eller sosiale medier det siste året også har resultert i konkrete politiaksjoner.

- PST har oppsøkt flere personer hjemme for å fortelle dem hva vi vet og vurdere alvorligheten. Jeg kan bekrefte at ett av disse tilfellene dreide seg om en person som hadde lagt inn en drapstrussel til en profilert politiker via tjenesten Facebook, sier Holme.

- Forvent politibesøk
PST-sjefen har en krystallklar advarsel til folk som tror at det går an å skrive åpenbart truende meldinger for så å dekke seg bak at det var ment som en spøk eller kraftuttrykk:

- Truer du en politiker, må du forvente at Politiets sikkerhetstjeneste står på døra di kort tid etterpå. Det er straffbart å framsette trusler, så blir det vår oppgave å avgjøre hvilke som skal forfølges videre, sier han til Dagbladet.

PST understreker at tjenesten ikke kritiserer politikere som er ivrige på nettet. Politiet ønsker heller ikke å skremme debattanter med sterke meninger.

- De sosiale mediene byr på unike muligheter i forhold til å skape dialog og forståelse, noe PST også benytter seg av, blant annet på Facebook og Twitter. Det er viktig å understreke at trusler er unntaket. Vanligvis er dialogen godt innenfor det akseptable, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen.

- FORVENT POLITIBESØK: PST-sjef Jørn Holme gjør det krytallklart at dersom du truer en politiker må du forvente å få PSTs medarbeidere på hjemmebesøk.
FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX
- FORVENT POLITIBESØK: PST-sjef Jørn Holme gjør det krytallklart at dersom du truer en politiker må du forvente å få PSTs medarbeidere på hjemmebesøk. FOTO: MORTEN HOLM / SCANPIX Vis mer

Partiene fornøyde
Geir Almåsvold Mo, generalsekretær i Frp, sier de har måttet fjerne enkelte upassende innlegg fra Facebook.

- Det er noen som benytter friheten til å komme med upassende innlegg. Men vi har ikke hatt problemer med trusler, sier han til Dagbladet.

Eirik Løkke er kampanjerådgiver med ansvar for sosiale medier i Høyre. Også Høyres erfaringer er stort sett positive.

- Vi opplever at enkelte kommer med kommentarer som er helt på siden i ulike sammenhenger, men vi har ikke måttet fjerne noen trusler, sier Løkke til Dagbladet.

Arbeiderpartiet har måttet slette noen innlegg.

- Vi sletter ting som er i strid med norsk lov, men vi har hatt få eksempler der vi har måttet slette noe. Vår erfaring er at det ikke er noe stort problem, sier informasjonsrådgiver Pia Gulbrandsen, som blant annet jobber med sosiale medier, til Dagbladet.

Les også: PST aksjonerte mot 25 islamister etter terrorsamtaler i Oslo

FØLGER MED: Politiets sikkerhetstjeneste er på Facebook.
FØLGER MED: Politiets sikkerhetstjeneste er på Facebook. Vis mer