Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fikk rabatt og ros av dommeren

Naturvernerne som hang opp anti-gasskraft-banner på Stortinget fikk halvert bøtene sine av byretten. Dommeren omtalte aksjonistene som samfunnsengasjert og reflektert ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen er en stor seier for de seks aktivistene fra Natur og Ungdom. Politiet skrev ut bøter på 3000 og 4000 kroner. 1500 kroner var nok, fastslo dommeren. Ungdommene slipper også å betale saksomkostninger.

- Helt utrolig bra, sier Kjersti Album (24) til Dagbladet.no rett etter domsavsigelsen.

Hun og Andreas Grimsæth (21) vedtok dommen uten betenkningstid. De var de eneste som hadde anledning til å møte opp klokka 14.30 i Oslo byrett.

Ulovlig å ikke søke

- Denne dommen er prinsipielt svært viktig. Politi og påtalemyndigheter bør merke seg hvor stor vekt dommeren legger på samfunnsengasjement. Det betyr at politiet ikke kan skrive ut så høye bøter til demonstranter som de gjør i dag, sier advokat Harald Stabell.

Han oppfatter bøtene som sjeldent lave.

Byrettsdommer Bjørn Askim la vekt på at demonstrasjonen 6. mars var ikke-voldelig, og at ingen kom til skade. Men fordi Natur og Ungdom ikke hadde søkt politiet om lov til å aksjonere, hadde de begått en ulovlighet.

To tapte 1500 kroner

- De virker som samfunnsengasjert og reflektert ungdom, sa Askim da han leste opp den enstemmige dommen.

To av de i alt åtte aksjonistene tapte 1500 kroner fordi de vedtok bøtene før saken kom for retten.

- Det viktigste med å ikke vedta bøtene, var at vi i retten ville få en ny mulighet til å fortelle om gasskraftsaken, sier Kjersti Album.

Hun ble frikjent for ikke å ha stanset aksjonen da politiet ba om det.

STRÅLER ETTER MILD DOM: Kjersti og Andreas godtok dommen på stedet. Advokat Harald Stabell oppfordrer politiet til å finlese dommen.