TREKKER SEG: Kristian Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder på onsdag etter at det ble kjent at flere medlemmer i ungdomspartiet har reagert på oppførselen hans. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TREKKER SEG: Kristian Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder på onsdag etter at det ble kjent at flere medlemmer i ungdomspartiet har reagert på oppførselen hans. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Kristian Tonning Riise går av som leder for Unge Høyre

Fikk råd om å trekke seg

Høyre sier de har hatt samtaler med Kristian Tonning Riise siden seinhøsten. I går gikk han av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ble det kjent at Kristian Tonning Riise trekker seg som Unge Høyre-leder etter at medlemmer i ungdomspartiet ved flere anledninger har reagert på oppførselen hans.

Unge Høyres generalsekretær, Maria Sanner, opplyste torsdag om at de ikke har vært kjent med konkrete varsler om ungdomspartilederens atferd. I et Facebook-innlegg Tonning Riise publiserte på onsdag understreker han også at det ikke forekommer noen varsler om oppførsel hans.

Flere kilder har imidlertid informert Aftenposten om at Unge Høyre fikk flere varsler om Tonning Riises atferd allerede i 2013. Ungdomspartiet beklager at sakene ikke ble fulgt bedre opp.

På Dagsnytt atten i dag forklarte generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset at han ikke oppfatter at det har vært varslet om Unge Høyre-lederen før i dag, men at flere har sendt inn bekymringsmeldinger om ukulturen han har påført partimedlemmer. Han sier Tonning Riise gjennom tøffe samtaler «fikk råd fra sin generalsekretær og sine kolleger om at det kanskje var lurt å trekke seg».

Svikt i rutinene

Aarset sier at alt tyder på at det har vært flere bekymringsmeldinger som ikke har blitt fulgt opp tilstrekkelig.

- Tonning Riise besluttet å trekke seg som Unge Høyre-leder etter at det ble meldt om upassende oppførsel i form av for mye alkohol, upassende flørting og forhold der makten har vært skjevt fordelt. Jeg tror ikke dette er en generell ukultur i Unge Høyre, men det finnes enkeltpersoner som ikke alltid takler å få ansvar, sier han.

Aarset vil ikke si noe om seriøsiteten av bekymringsmeldingene, men bekrefter at Unge Høyre vil jobbe med å få en ordentlig oversikt over hva som skal ha blitt varslet om i 2013 og 2014 og hvor det skal ha sviktet for å forbedre rutinene i ungdomspartiet.

Forberedt på nye varsler

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier partiet tar varslene mot den tidligere Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise på alvor, og kaller saken lei for begge parter.

- Dette er først og fremst en veldig lei sak for Kristian, men også for Høyre. Det skal være sånn at vi oppfører oss ordentlig mot hverandre i Høyre. Det skal være et parti som er inkluderende for alle og hvor det skal være trygt å sende sine unge håpefulle til en politisk karriere. Det er viktig for demokratiet, og derfor tar vi på alvor de varslene vi nå har fått, sier Solberg til NTB.

Solberg sier hun er forberedt på at det kan komme flere varsler.

- Vi vet jo at når det er oppmerksomhet rundt en slik sak, så kan det føre til at enkeltpersoner som kanskje har båret på noe de synes er vanskelig, informerer om det, sier hun.

I tillegg understreker statsministeren at de nå undersøker hvorfor partiet ikke var oppmerksom på varsler som var gitt til Unge Høyre tidligere.

- Unge Høyre skal få hjelp av partiet til å jobbe med dette. Både generalsekretæren i Unge Høyre og generalsekretæren i Høyre jobber nå for fullt med å få klarhet i disse spørsmålene, og så må vi trekke konklusjoner når vi er ferdige med det, sier Solberg.

Går av frivillig

I innlegget Tonning Riise publiserte på Facebook på onsdag skriver han at han i seinere tid har vært mer bevisst på sin egen oppførsel, og innrømmer at han ikke har vært god nok til å ta de riktige vurderingene.

Beslutningen om å gå av ble tatt som en følge av metoo-kampanjen, skriver han. Han erkjenner at han ved flere anledninger «har utvist dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det».

- Metoo-kampanjen har vært en vekker for veldig mange. Det har den også vært for meg, skriver Tonning Riise.

Han skriver at sentralstyret hele tiden har vært kjent med at planen hans var å gå av til sommeren, etter to perioder som leder.

- Jeg har likevel meddelt sentralstyret at jeg går av som leder i Unge Høyre nå. Metoo-kampanjen har gitt grunnlag for refleksjon, og jeg er blitt konfrontert med at medlemmer i Unge Høyre ved flere anledninger har reagert på min atferd, skrev han.

Fikk flere varsler

Fire nåværende og tidligere medlemmer i Unge Høyre sier til Aftenposten at det ble varslet om minst tre episoder med Tonning Riise. Kildene sier at de varslet ved å gi skriftlig eller muntlig melding til ledere i organisasjonen.

- Det er ikke sant at det ikke er varsler på ham, sier en tidligere fylkesleder til Aftenposten.

Sanner erkjenner at sakene ikke er blitt fulgt godt nok opp av organisasjonen.

- Disse sakene avslører en alvorlig svikt i hvordan Unge Høyre har håndtert slike saker. Jeg beklager at de ikke ble fulgt bedre opp. Jeg skal gjøre mitt ytterste for at dette ikke skal skje igjen og oppfordrer alle som mener de ikke fått god nok oppfølging til å ta kontakt med meg. Unge Høyre skal være et trygt sted å være, skriver hun i en epost til Aftenposten.

Tonning Riise var vararepresentant på Stortinget for Hedmark Høyre i forrige periode. Sist høst toppet han partiets liste i hjemfylket og ble valgt inn på fast plass. 29-åringen sitter også i Stortingets arbeids- og sosialkomité, skriver NTB.

Dagbladet har gjennom torsdagen forsøkt å komme i kontakt med Tonning Riise, uten å lykkes. Dagbladet har ikke fått svar på spørsmålene vi har sendt til generalsekretær Maria Sanner.