TV-INTERVJU: I desember i fjor lot den syriske presidenten Bashar al-Assad seg intervjue på amerikansk fjernsyn. I forkant var han blitt nøye instruert om hvordan han skulle «manipulere den amerikanske psyken». Foto: Rob Wallace/ABC/AP Photo/Scanpix
TV-INTERVJU: I desember i fjor lot den syriske presidenten Bashar al-Assad seg intervjue på amerikansk fjernsyn. I forkant var han blitt nøye instruert om hvordan han skulle «manipulere den amerikanske psyken». Foto: Rob Wallace/ABC/AP Photo/ScanpixVis mer

Fikk råd om hvordan han skulle manipulere amerikanerne

Så stilte Syrias president til dette intervjuet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hackergruppa Anonymous har lekket flere hundre e-poster fra kontoret til den syriske presidenten Bashar al-Assad, etter at de angrep en av kontorets mailservere på søndag.

Nå har den israelske avisa Haaretz har fått tak i en av filene.

Nærmere bestemt er det snakk om et dokument sendt til den syriske presidentens rådgivere, som forberedelse til intervjuet med Barbara Walters på den amerikanske tv-kanalen ABC i desember i fjor.

Refererer mediene Det var Sheherazad Jaafari, pressemedarbeider ved Syrias FN-delegasjon, som ti dager før intervjuet sendte en e-post til Luna Chebel, tidligere Al Jazeera-journalist som nå jobber i Assads byrå. E-posten ble også sendt til en ansatt hos Assads medierågiver.

Jaafari var involvert i å arrangere intervjuet, og er også datteren til Syrias FN-ambassadør, Bashar Jaafari.

I e-posten skriver hun blant annet følgende:

HARDE KAMPER: Det er byen Homs som er hardest rammet av kampene mellom demonstranter, avhoppere fra hæren og Assads sikkerhetsstyrker. Foto: Reuters/Scanpix
HARDE KAMPER: Det er byen Homs som er hardest rammet av kampene mellom demonstranter, avhoppere fra hæren og Assads sikkerhetsstyrker. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Det som oftest blir trukket fram i amerikanske medier er vold, et av hovedtemaene i omtrent hver eneste artikkel om Syria. De bruker fraser som «syriske myndigheter dreper sitt eget folk», «det er blitt brukt tanks i flere byer», «fly er blitt brukt til å undertrykke fredelige demonstrasjoner» og «sikkerhetsstyrker er kriminelle og har blod på hendene».

- Må innrømme feil Hun skriver videre at det er ekstremt viktig at Assad innrømmer at regimet begikk feil i begynnelsen, fordi de ikke hadde en velorganisert politistyrke.

- Den amerikanske psyken kan enkelt manipuleres når de hører at det er blitt gjort «feil», og at disse nå «rettes opp», skriver hun blant annet i e-posten.

I tillegg anbefaler hun Assad å trekke fram den nedverdigende behandlingen av fanger ved det irakiske fengslet Abu Graib, og si at «Syria ikke har tradisjon for å torturere folk, som USA».

Hun råder også Assad til å framstille seg som en person som blir angrepet av mediene.

Sosiale medier Jaafari framhever også at YouTube og Facebook er viktig for amerikanerne, og råder derfor Assad til å påpeke at Facebook og YouTube er åpent og tilgjengelig i Syria.

I tillegg ber hun ham si at internasjonale medier hadde full tilgang til Syria den første måneden av opprøret, som ifølge FN har krevd over 5000 menneskeliv til nå.

VETO: For noen dager siden stanset Russland og Kina et resolusjonsforslag som krever at Assad går av. I dag besøkte Russlands utenriksminister Sergey Lavrov Syria. Her sammen med den syriske presidenten. Foto: AP Photo/Scanpix
VETO: For noen dager siden stanset Russland og Kina et resolusjonsforslag som krever at Assad går av. I dag besøkte Russlands utenriksminister Sergey Lavrov Syria. Her sammen med den syriske presidenten. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Assad skulle videre framheve at syriske myndigheter ble mer varsomme med innreisetillatelser da Al Jazeera og Al Arabiya begynte å «manipulere hendelsene».

I intervjuet på ABC endte den syriske presidenten med å uttale blant annet følgende:

- Vi dreper ikke vårt folk, ingen myndighet i verden vil drepe sitt eget folk, med mindre de er ledet av en gal person.