Fikk russisk rapport uanmeldt

Statsministeren fikk en russisk vitenskapelige rapport uanmeldt «stukket i hånden» på scenen under konferanse om nordområdene. - Ikke den rette måten å overlevere et budskap, sier konferansens leder.

UANMELDT OVERREKKELSE: Her leverer Andrei Bryksenkov den vitenskapelige rapporten «Solutions for sustainable economic development» til statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

UANMELDT OVERREKKELSE: Her leverer Andrei Bryksenkov den vitenskapelige rapporten «Solutions for sustainable economic development» til statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

BODØ (Dagbladet): Onsdag formiddag åpnet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) det offisielle programmet til konferansen High North Dialogue i Bodø med en tale om norsk og internasjonal politikk i Arktis.

Etter Støres tale ble det åpnet for spørsmål fra salen, og den russiske deltakeren Andrei Bryksenkov fra Russian State Hydrometeorological University fikk ordet.

Bryksenkov hilste fra den pensjonerte russiske diplomaten Anton Vasiliev - og spurte om han kunne overrekke en rapport til Støre.

Deretter gikk han opp til scenen og overrakte den vitenskapelige rapporten «Solutions for sustainable economic development» til statsministeren, før de to tok hverandre i hendene.

- Og visittkortet mitt, sa Bryksenkov - til latter fra salen.

I rapporten, som også Dagbladet fikk en kopi av, er det oppgitt kontaktinformasjon til Russian State Hydrometeorological University, hvor Bryksenkov er direktør ved representantkontoret, og Den russiske føderasjonens departement for vitenskap og høyere utdanning.

Bryksenkov understreker overfor Dagbladet at han ikke representerer russiske myndigheter.

LESESTOFF: Andrei Bryksenkov med en annen kopi av rapporten han overrakte til statsministeren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LESESTOFF: Andrei Bryksenkov med en annen kopi av rapporten han overrakte til statsministeren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vil gi statue

Anton Vasiliev var Russlands ambassadør til Arktis fra 2008 til 2014, og Russlands ambassadør til Island fra 2014 til 2020.

Fredag forrige uke ble Vasiliev sitert på følgende av den statseide russiske nyhetsbyrået Tass, i en artikkel om overleveringen av formannskapet i Arktisk Råd fra Russland til Norge:

- Formannskapets emblem er en flokk med sledehunder. Det symboliserer det å jobbe sammen for å nå felles mål. Jeg foreslår at en skulptur av en sledehund brukes som en «overlevering av stafettpinnen» for formannskapet.

Vasiliev fortsatte:

- Vi vil overrekke dette symbolet til våre norske kolleger, og vi vil finne en måte å gjøre det fysisk i nær framtid.

Tirsdag deltok Vasiliev digitalt i en panelsamtale om arktisk ekspert-til-ekspert-samarbeid under ett av konferansens mange sidearrangementer.

Dagbladet fulgte panelsamtalen fra Bodø, og stilte Vasiliev spørsmål om uttalelsen i Tass. Vasiliev henviste til russiske myndigheter.

KONFERANSEDELTAKER: Andrei Bryksenkov ved Russian State Hydrometeorological University. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONFERANSEDELTAKER: Andrei Bryksenkov ved Russian State Hydrometeorological University. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ikke planlagt

Overrekkelsen av rapporten var ikke planlagt, bekrefter Støre overfor Dagbladet.

Statsministeren var heller ikke kjent med Vasilievs uttalelse til Tass i forkant av konferansen.

- Det er ikke jeg kjent med. Jeg fikk en forskningsrapport fra et arktisk samarbeid stukket i hånden av en russisk deltaker, sier Støre til Dagbladet.

- Du var ikke forberedt på at det kom til å skje?

- Nei. Det er jo ikke uvanlig på en konferanse med forskere, at de deler ut det de har skrevet og jobbet med.

- Er det uproblematisk at Vasiliev, som inntil nylig var en russisk toppdiplomat, deltar på et arrangement som dette - om enn digitalt?

- Jeg ser ikke et problem ved akkurat det. Disse konferansene har hatt stor russisk deltakelse tidligere. Det er ikke mulig nå. Det er slik situasjonen er. Når Russland er i en angrepskrig mot Ukraina, så begrenser det kontaktene. Og sånn må det være.

Støre bekrefter at han kjenner til Vasiliev fra tidligere.

- Han har vært arktisk ambassadør for Russland, så jeg kjenner til ham fra mine år som utenriksminister. Men jeg har ikke sett ham på mange år.

KRITISK: Frode Mellemvik er leder for konferansen og direktør ved Nordområdesenteret ved Nord universitet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Frode Mellemvik er leder for konferansen og direktør ved Nordområdesenteret ved Nord universitet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Arrangør kritisk

Frode Mellemvik er leder for konferansen og direktør ved Nordområdesenteret ved Nord universitet. Han bekrefter overfor Dagbladet at overrekkelsen ikke var en del av det planlagte programmet.

- Dette er en veldig åpen konferanse. Vi kjenner ikke til spørsmål som stilles på forhånd. Det er ganske vanlig at det kommer uventa spørsmål. Det som var spesielt her, var at vedkommende også ville overrekke en rapport, sier han til Dagbladet.

Mellemvik er kritisk til måten rapporten ble overrakt til statsministeren.

- Nå var statsministeren sjenerøs og tok imot rapporten. Men om dette var en effektiv måte å overrekke kunnskap på, det er jeg usikker på. Da må man drøfte spørsmål, og det fikk vi ikke gjort.

Dette formidlet han også til Bryksenkov seinere samme dag, forteller han.

- Jeg sa til ham at jeg ikke syntes dette var den rette måten å overlevere et budskap. «Det var ikke lurt å gjøre», sa jeg. Skal man overrekke noe til statsministeren, bør man avtale et møte på forhånd. Eller man kan stille et spørsmål, slik at man kan ha en dialog.

Han understreker at han tror intensjonene bak overleveringen var gode.

- Men det var ikke en smart måte å gjøre det på, og det sa jeg til ham.

- OPTMISME: På dressen har Bryksenkov en pin med det norske og det russiske flagget. Det er et symbol på optimisme, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- OPTMISME: På dressen har Bryksenkov en pin med det norske og det russiske flagget. Det er et symbol på optimisme, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ikke propaganda

Rapporten Støre fikk i hendene er produsert i forbindelse med det fjerde Arctic Science Ministerial-møtet (ASM), organisert av Den russiske føderasjonens departement for vitenskap og høyere utdanning i samarbeid med Russian State Hydrometeorological University.

Bryksenkov forteller til Dagbladet at han er «kontaktpunkt» for departementet i forbindelse med møtet.

- Min rolle var å gi den vitenskapelige rapporten til tjenestemenn i Norge, som et symbol på vårt arbeid i Arktis gjennom to år, sier Bryksenkov til Dagbladet.

Det var en «kollektiv idé» å overrekke rapporten til statsministeren på denne måten, forteller han.

- Som man sier i Kaukasus: Hvis fjellet ikke kommer til personen, må personen komme til fjellet. Det er derfor jeg er her.

Han understreker at han ikke representerer Arktisk råd eller russiske myndigheter.

- Hva vil du si til dem som eventuelt ville kalle dette et forsøk på russisk propaganda?

- Vel, ta krigen, for eksempel. Jeg synes krigen er en stor sorg. Det er alt. Det er alt jeg tenker. Russisk propaganda har ikke sammenheng med vitenskapelig samarbeid, sier han.

På dressen har han en pin med det russiske og norske flagget.

- Jeg kjøpte det i Kirkenes. Det er et symbol på optimisme, sier Bryksenkov.

Statuen av sledehunder, som Vasiliev omtalte i Tass, er avbildet i rapporten. Bryksenkov forteller at han håper den kan overrekkes til den norske ambassaden i Moskva.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer