FORVENTET Å BLI STOPPET: Anders Behring Breivik sier han ikke hadde trodd han skulle få holde på så lenge på Utøya. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORVENTET Å BLI STOPPET: Anders Behring Breivik sier han ikke hadde trodd han skulle få holde på så lenge på Utøya. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Fikk så mange kritiske spørsmål at han var redd for å bli avslørt

Anders Behring Breivik fryktet å bli avslørt av Trond Berntsen, som var blant de første som ble drept på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik (32) har gitt politiet en grufull og detaljert forklaring om massakren på Utøya.

Rett før lørdag klokka 15 var Anders Behring Breivik på vei til Utøya igjen. I et åtte timers langt avhør på Utøya forklarte han seg i detalj om massakren. På vei over, i ferja MS «Torbjørn», sa han høyt, men rettet til seg selv: «Det var nødvendig, det var nødvendig». Det sier 32-åringens advokat, Geir Lippestad, til Dagbladet.

Setningen om at det var nødvendig er terroristens mantra, som han stadig gjentar til seg selv og overfor politiet, ifølge Lippestad.

- Han har forklart at han tenkte da han tok båten over: «Jeg gir meg, jeg gjør ikke dette». Men så gikk han inn i tankegangen om at det var nødvendig for å endre Europa og Norge, som han sier, så gjennomførte han dette likevel. Han hadde mange tanker i hodet på om han skulle gjøre det eller ikke på vei over, sier Lippestad.

Og legger til:

- Breivik skjønner at folk ser på ham som en demon.

Trodde han ble stoppet Terroristen har forklart at det var grusomt å utføre massedrapene, men «nødvendige», fordi han trodde han kunne starte en krig og «redde» Norge og Vest-Europa fra «kulturmarxistene og en muslimsk overtakelse».

Da Breivik planla de grusomme terrorhandlingene trodde han, ifølge egen forklaring, at sjansen var liten for at han skulle komme seg til Utøya etter at han hadde gjennomført bombeangrepet mot regjeringskvartalet.

- Han har forklart at han ville reise til Utøya, og så at det var muligheter for å bli oppdaget og stoppet. Han trodde ikke sjansene var store for at han kunne gjennomføre det som var planlagt, sier Lippestad.

Det nøyaktige tidspunktet for eksplosjonen i Oslo er registrert klokka 15.25.19 fredag 22. juli.

Breivik satte seg inn i fluktbilen på vei mot Utøya omtrent da bomba gikk av. Turen fra Oslo sentrum til Utøya ville normalt tatt vel 40 minutter. Breivik brukte opptil 80
minutter. Ifølge hans forklaring trodde han det var politisperring på veien, men i virkeligheten var det en trafikkulykke ved Bygdøylokket i Oslo ved 14.20-tida. Breivik forklarer at han kjørte mange omveier ut til øya.

Breivik skal, ifølge egen forklaring, ha sittet en stund, trolig 15—20 minutter i bilen ved ferjeleiet før han tok med seg utstyret og tok kontakt med ferjepersonalet.

- Holdt på å bli avslørt - Han så for seg problemer med å komme over til øya, han så for seg problemer som kunne oppstå på øya. Han trodde han ville bli stoppet tidligere, sier Lippestad.

Breivik sier han fikk hjelp til å losse utstyret, som blant annet var ammunisjon og røykgranater i en kasse, i en bil.

Etter at han kom i land på Utøya, trolig rundt 17.10, ble bilen med utstyret hans kjørt opp mot hovedhuset på øya. Breivik, som på dette tidspunktet var fullt utkledd som politimann med både uniform, skuddsikker vest, visir og våpen, forklarer til politiet at de to første drapene utførte han rett etter at han gikk av båten.

Breivik skal ha forklart at han møtte to personer i bakken på vei ned fra hovedhuset.

De to første som ble drept var Monica Bøsei, som var kjent som «Mor Utøya», og politimannen Trond Berntsen, som var vakt.

- De to første drapene han foretok er de han husker best, og som han sier var vanskeligst å utføre, sier Lippestad.

Trond Berntsen skal, ifølge Breiviks forklaring, ha kommet med en rekke kritiske spørsmål. Den terrorsiktede 32-åringen hevder at han holdt på å bli avslørt av Berntsen.

- Han fikk såpass mange kritiske spørsmål at han var redd for å bli avslørt, sier Lippestad.

Breivik forklarer videre til politiet at han gikk forbi hovedhuset- og etter hvert gjennom teltleiren, der han skjøt og drepte flere personer. Breivik skal ha hatt med seg en Ruger M14 og en 9mm Glock på drapsraidet.

- Ville overgi seg Breivik forklarer at kassa med ammunisjon og røykgranater, som fungerte som et våpendepot, sto ved hovedhuset på Utøya. I avhør skal han ha forklart at han ved minst én anledning var tilbake ved depotet for å lade om. 32-åringen hadde lite ammunisjon på seg da han bletatt, mens det lå igjen en del i depotet han hadde laget.

Breivik har forklart til politiet at han ringte alarmsentralen opptil ti ganger, men at han bare kom igjennom ved to anledninger. Breivik skal, ifølge egen forklaring, ikke ha hatt med seg mobiltelefon.

Telefonen han ringte fra, skal han ha funnet i en kiosk. Ifølge Breivik skal han ha tatt den første samtalen tidlig.

«Breivik. Kommandør. Operasjonen er fullført og vil overgi seg til Delta.», skal være hans direkte sitat.

Lippestad sier hans klient er overrasket over reaksjonen de to gangene han kom gjennom til politiet.

- Relativt tidlig, i det han kaller operasjonen, ringte han politiets nødtelefon og kom gjennom. Han uttrykte da klart at han ønsket å kapitulere til politiets beredskapsgruppe. På det tidspunktet forklarer Breivik at han mente at han hadde utført en så omfattende handling at den ville få stor oppmerksomhet og at hans manifest ville bli kjent, som var målet hans. Det var ikke nødvendig, slik han forklarer, å ta flere liv. Det var nokså tidlig i handlingene.

- Han forklarer at han kom gjennom to ganger, men at han ikke fikk noen bekreftelse på at han kunne overgi seg. Han sier at det er det som har overrasket ham mest. Vi må få klarhet i omstendighetene rundt dette, hva som ble sagt og hvordan det ble håndtert på alarmsentralen. Det vil telefonloggene avklare, sier Lippestad.

Breivik forklarer videre at han fortsatte å lete etter personer på Utøya etter at han ikke fikk bekreftelse på det han kaller «kapitulasjonen.»

- Sparte de yngste 32-åringen sier til politiet han snakket med flere personer underveis. Han skal hele veien ha utgitt seg for å være politimann. Breivik hevder at han sparte dem som så yngst ut, fordi «de ikke var blitt gamle nok til at de var blitt indoktrinert av Arbeiderpartiet.» Ved minst én anledning skal han også ha kastet røykgranater mot hovedhuset på Utøya.

Breivik hevder videre at han etter en «god stund» nok en gang kom igjennom til operasjonssentralen, og at han da framførte samme budskap som i den første samtalen. Denne samtalen skal ha blitt tatt 10—20 minutter før han ble pågrepet klokka 18.27.

Noen minutter før han ble arrestert, så han et helikopter. Breivik trodde dette var et politihelikopter, men det har i ettertid vist seg å være et helikopter med en NRK-fotograf.

- Ikke anger Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier det var tydelig at Breivik ikke var uberørt under rekonstruksjonen.

- Du kunne se på ham at han merket at han var tilbake på åstedet for en alvorlig handling som han sto bak. Han var innforstått med at han har gjort er alvorlig. Han forstår hva han har gjort, men mener det var riktig, sier Kraby.

- Opplever du at han kjenner noen anger?

- Nei, han ga ikke uttrykk for noen anger der ute. Jeg vil ikke tolke han forklaringer som anger på noen ting, svarer politiadvokaten.

Forsvarer Geir Lippestad sier at hans klient ønsker å huske flest mulig detaljer.

- Han stoppet opp enkelte steder i forklaringen, men viste fåfysiske reaksjoner. Det er vanskelig å beskrive følelsesregisteret hans. Men det er klart at han flere ganger uttrykte at dette var «grusomt», at det var grusomt å tenke på. Og han gjentok mantraet sitt Ifølge advokaten husker ikke Breivik alle de 69 drapene på Utøya.

- Han husker episodene og handlingene, og gruppene han kom over, men han husker ikke hvert enkelt drap. Da han var der ute kom det flere minner enn det gjør i avhørsrommet. At han fikk se geografien, trærne, husene og strendene gjorde at han husket mer og kunne være mer detaljert enn tidligere.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at Breivik under lørdagens rekonstruksjon i størst mulig grad forklarte seg uten at politiet brøt inn.

- Det var også fordi vi ville påvirke han så lite som mulig. Noen ganger gikk han feil, merket det selv: «Nei, dette var feil. Jeg går tilbake».