Greta Thunberg i Davos:

Fikk salen til å le

Greta Thunberg spøker med oppmerksomheten rundt egen person under Verdens økonomiske forum i Davos.

SE NÅ: World Economic Forum starter i Davos i Sveits, og varer til 24. januar. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag åpner den 50. utgaven av Verdens økonomiske forum i den sveitsiske byen Davos.

Det overordnede temaet for årets forum er «Interessenter for en enhetlig og bærekraftig verden».

Nærmere 3000 deltakere er til stede på samlingen, deriblant den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg.

Tirsdag formiddag deltar 17-åringen i en paneldiskusjon knyttet til bærekraftige løsninger rettet mot en felles framtid.

Natasha Mwansa, Autumn Peltier og Salvador Gómez-Colón utgjør panelet sammen med Thunberg, mens Edward Felsenthal leder diskusjonen.

TOPPMØTE: Toppmøtet i Davos preger nyhetsbilde. En ung jente og en eldre herremann gjør årets forum ekstra spennende. Video: Nicolai Eriksen Vis mer

Delt om framgang

Felsenthal er sjefredaktør i nyhetsmagasinet Time, som i fjor kåret Greta Thunberg til årets person.

Det var i 2018 at svensken startet bevegelsen «Skolestreik for klimaet». På spørsmål fra Felsenthal om hva slags framgang hun har sett siden da, svarer Thunberg følgende:

- Det avhenger av hvordan du ser det. På en måte har mye skjedd, sier 17-åringen, og viser til det hun opplever som en større bevissthet rundt klimaproblematikken.

- Det virker som om klima og miljø er et hetere tema akkurat nå. I stor grad takket være unge mennesker som presser på.

- Ingenting har skjedd

Men ser man på utviklingen fra et større perspektiv har så godt som ingenting skjedd, sier Thunberg fra scenen i Davos.

- Det globale utslippet av CO2 har ikke gått ned. Og det er selvfølgelig det vi prøver å oppnå, blant annet.

- Vi slåss alle for miljøet og klimaet. Hvis du ser det slik, ser på hva som konkret har blitt gjort fra et større perspektiv, er det så godt som ingenting.

17-åringen var tydelig på at mer må til.

- Det vil kreve mye mer enn dette. Dette er bare begynnelsen.

URFOLKET VET: Under FNs klimakonferanse i Madrid var Greta Thunberg tydelig på hvem vi bør lytte til i kampen for klimaet. Video: AP Vis mer

Krever krisealarm

På spørsmål om hva Thunberg helst ser skje i løpet av det neste halvannet året, svarer hun følgende, til latter fra salen:

- Mye!

Thunberg gjentar også bønnen om at verden må begynne å lytte til forskningen på klima- og miljøfeltet, samt at vi begynner å behandle klimakrisen som nettopp en krise.

I DAVOS: Greta Thunberg på scenen i en paneldiskusjon under Verdens økonomiske forum tirsdag. Foto: NTB scanpix
I DAVOS: Greta Thunberg på scenen i en paneldiskusjon under Verdens økonomiske forum tirsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Spøker med oppmerksomheten

Time-redaktøren lurer videre på hvorvidt Thunberg det siste året har hatt et øyeblikk der hun virkelig fører at hun har blitt hørt; om det har vært et vendepunkt der hun har opplevd at noen virkelig har handlet.

- Vel, det er en forskjell på å bli hørt og at det faktisk fører til noe. Jeg er ikke personen som kan klage på ikke å bli hørt - jeg blir lyttet til hele tiden, svarer 17-åringen til latter og plystring fra salen og de andre paneldeltakerne.

- Klima er ikke hovedtema i samtalene, og det må det bli. Dette handler om framtidige generasjoner. Vi må ta vitenskapen inn i samtalen, for det er det dette handler om, fortsetter hun.

De unge paneldeltakerne får også spørsmål fra salen om hvordan de takler hets.

Istedenfor å svare på spørsmålet tar Thunberg fram et ark hun leser fra:

- Jeg har noen punkter. Jeg kommer til å snakke seinere i dag, så jeg må bare igjen minne folk om dagens situasjon, sier Thunberg, og går rett på sak angående verdens CO2-utslipp og 0,5-gradersmålet.

- Dette har jeg gjentatt i hver eneste tale. Men jeg har ikke sett en eneste nyhetsavis eller leder ta dette videre. Jeg kommer til å fortsette å mase om dette, sier Thunberg.

Verdens økonomiske forum tar selv et tydelig miljøstandpunkt. På sine hjemmesider hevder de at årets arrangement er «blant de mest bærekraftige internasjonale toppmøtene noensinne», og skriver at samlingen er fullstendig karbonnøytral.

NTB skriver at det er varslet en klimaprotest i Davos.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer