Fikk samme eksamen som i fjor

- Flere elever hadde sett eksamen på forhånd, sier student.

HELT LIKE: Dette er en av oppgavene på eksamen. Den ene eksamenen er fra 2011, den andre fra 2012. Foto: Privat
HELT LIKE: Dette er en av oppgavene på eksamen. Den ene eksamenen er fra 2011, den andre fra 2012. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går var elever ved NTNU i Trondheim oppe til eksamen i systemutvikling. Da eksamen var levert var det mange som følte seg urettferdig behandlet - det kom frem at eksamen var den samme som ble gitt som kontinuasjonseksamen i fjor høst.

Ikke nok med det - eksamen skal ha ligget en kort periode ute på den digitale læringsplatformen It's learning tidligere dette semesteret.

Skuffede studenter - Enkelte av studentene hadde fått med seg at den hadde blitt fjernet fra It's learning igjen, og antok derfor at eksamen i år kunne bli veldig lik den fra 2011. Siden alle trykte og skrevne hjelpemiddler var tillatt, benyttet de anledningen til å svare på eksamen på forhånd, for deretter å ta med besvarelsen på selve eksamen og levere den, forteller en student (22) ved NTNU til Dagbladet.

22-åringen sier han er ekstremt skuffet over det som har skjedd.

- Dette er helt grusomt, og kan gå utover karakteren min. Dette er fremtiden min, sier den oppgitte studenten.

En annen student (23) Dagbladet har snakket med forteller at flere nå har gått sammen om å skrive en klage som leveres ledelsen i morgen.

SAMME EKSAMEN: Studenter som i går hadde systemutviklingeksamen ved NTNU i Trondheim ble skuffet da de oppdaget at det var samme eksamen som i fjor. Foto: Colourbox
SAMME EKSAMEN: Studenter som i går hadde systemutviklingeksamen ved NTNU i Trondheim ble skuffet da de oppdaget at det var samme eksamen som i fjor. Foto: Colourbox Vis mer

- Universitetet må ta ansvar og innføre bedre kontroller over hva som går ut som eksamen, sier studenten.

Kun små forskjeller Dagbladet har fått tilsendt det som etter alt å dømme er de to eksamenene. De ser identiske ut, bortsett fra ordlyden på to underspørsmål og noen skrivefeil som er rettet opp. På spørsmål om det er den samme eksamen som er brukt igjen svarer den aktuelle professoren, Torbjørn Skramstad, følgende:

- Det er ikke eksakt den samme, men de har en viss likhet. Det er mulig at alt er ganske likt. Den er etter min mening ikke identisk.

Professoren sier det er ukjent for ham at eksamen har ligget på It's learning.

- Jeg har ikke lagt den ut og den har ikke vært publisert tidligere, sier han.

- NTNU må se på rutinene Leder av Norsk studentorganisasjon Kim O. Kantardjiev (29) mener det i utgangspunktet virker skjødesløst å gjenbruke eksamen, spesielt etter så kort tid.

- Studentene forventer å bli testet på sin kunnskap og da må vi forvente å bli tatt seriøst også, sier Kantardjiev.

Han mener det er uheldig at et ukjent antall elever skal hatt tilgang på eksamen før eksamensdagen, men at det er viktig at feilen ikke går utover elevene.

- De har brukt materiale som har vært tilgjengelig. Ansvaret ligger ikke hos dem. Jeg tror ikke dette er i tråd med NTNUs intensjoner, men de burde se på rutinene sine når det gjelder å avvikle eksamener, sier studentorganisasjonslederen.

- Kan bli ny eksamen Rektor ved NTNU Torbjørn Digernes bekrefter at han er opplyst om hendelsen.

- Det er ikke vanlig praksis at samme eksamen blir gitt to ganger, men det kan forekomme at enkeltoppgaver kan bli brukt mer enn én gang, sier rektoren.

Han forteller at det ikke er unormalt at tidligere eksamensoppgaver blir lagt ut på It's learning som øvingsoppgaver.

- Det er ikke heldig å gjøre noe som gjør at studenter blir forskjellsbehandlet i forberedelsene. Vi må vurdere om det har skjedd her. Selv om det juridisk sett ikke er brudd på regelverket, så er det etter den etikk vi ønsker å følge noe som ikke bør skje, sier Digernes og legger til:

- UHELDIG: Leder av Norsk studentorganisasjon Kim O. Kantardjiev mener NTNU må gå gjennom rutinene sine. Foto: NSO
- UHELDIG: Leder av Norsk studentorganisasjon Kim O. Kantardjiev mener NTNU må gå gjennom rutinene sine. Foto: NSO Vis mer

- I ytterste konsekvens kan det bli nødvendig med ny eksamen.

Dekan ved fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk ved NTNU Geir Egil Øien forteller at de er i gang med å undersøke påstanden.

- Vi tar dette på alvor og vil snakke med de involverte for å finne ut hva som har skjedd, sier Øien.

VIL TIL BUNNS: Rektor Torbjørn Digernes ved NTNU forteller at universitetet vil finne ut hva som har skjedd. Foto: Erlend Aa /NTB Scanpix.
VIL TIL BUNNS: Rektor Torbjørn Digernes ved NTNU forteller at universitetet vil finne ut hva som har skjedd. Foto: Erlend Aa /NTB Scanpix. Vis mer